Skocz do zawartości

Mustang Mk.III, ICM, 1/48

Krzysztof Salwiczek

Rekomendowane odpowiedzi

Na warsztat biorę ten model:

001usl.jpg

Prosto z pudła oczywiście. Wymienię tylko kalkomanię. Postaram się posklejać Mustanga Eugeniusza Horbaczewskiego (FB382 PK-G) z czerwca 1944 roku czyli z pasami inwazyjnymi. Czekam jeszcze na farbę do pomalowania wnętrza i na kalki właśnie. A w między czasie coś tam dzisiaj skleiłem i psiknąłem podkładem:

006zwl.jpg

005wqr.jpg

Oprócz tego powycinałem, oszlifowałem i wymyłem elementy skrzydeł, stateczniki i sporo drobnicy.

Na tym zdjęciu widać także (na wysokości pierwszego od kadłuba białego pasa) podziałkę sygnalizującą wychylenie klap. Michał Cwynar w którymś z artykułów (albo w Skrzydlatej Polsce albo w Lotnictwie Wojskowym dawno temu) wspominał, że była czarno-żółta z podziałką co 5 stopni. Pisał, że była bardzo przydatna w manewrowej walce, do oceny wychylenia klap.

Taki drobiazg na pewno wzbogaci gotowy model.

Witam, dzięki za zainteresowanie, dzięki temu model ma szansę być lepszym.

Co do klap to chciałbym trochę urozmaicić model i zrobić je wychylone.

Z tego co pamiętam w ICMie jest wycięcie żeby można było je wkleić, a realu nie powinno jego być.

Sprawdzę dzisiaj wieczorem jak to wygląda, wrzucę jakieś zdjęcie i poproszę o opinię jak to powinno wyglądać.

Może będzie przydatna ta fotka?

horba2.jpg

Widać, że przy opuszczonych klapach pasy inwazyjne nie "schodzą" się. Poza tym same pasy są dość nierówne. Warto by było odtworzyć to "niechlujstwo".

Dzięki za linka. Niechlujstwo malowania pasów chcę odtworzyć jak najbardziej bo to w dużej mierze znak firmowy tej maszyny. Widać to też na sylwetce bocznej którą wrzuciłem.

Co do nie schodzenia się pasów przy wychylonych klapach to na jaki kolor powinna byc wtedy pomalowana wewnętrzna część płatów, ten sam interior co do malowania wnęk podwozia?

Na tym zdjęciu widać także (na wysokości pierwszego od kadłuba białego pasa) podziałkę sygnalizującą wychylenie klap. (...) Taki drobiazg na pewno wzbogaci gotowy model.

Przyznam, że nie za bardzo to widzę na tej fotce, możesz trochę bardziej łopatologicznie ;)? Jeżeli okaże się, że jestem w stanie to odtworzyć to spróbować można.

Witam

Nie będę ukrywał, że bardzo ucieszył mnie wątek warsztatowy z tą maszyną w roli głównej. Życzę Ci powodzenia i na miarę swojej wiedzy i możliwości postaram się pomóc.

Dzięki za linka. Niechlujstwo malowania pasów chcę odtworzyć jak najbardziej bo to w dużej mierze znak firmowy tej maszyny. Widać to też na sylwetce bocznej którą wrzuciłem.

Nie tylko tej maszyny. FB 382 jest doskonałym przykładem malowania "na wyścigi".

Co do nie schodzenia się pasów przy wychylonych klapach to na jaki kolor powinna byc wtedy pomalowana wewnętrzna część płatów, ten sam interior co do malowania wnęk podwozia?

Co do FB387, to jest prawie pewne, że powierzchnia ta była srebrna,natomiast przy FB382 nie jestem pewien, ale podejrzewam, że było podobnie.

Pozdrawiam

Kornik

• 2 weeks later...

Podłubałem trochę przy kabinie. Pierwszy raz dorabiałem pasy z papieru, za trzecim razem wyszło jako tako ale w sumie to fajna zabawa i jeszcze pewnie kiedyś spróbuję. Tak to wygląda, kolory trochę przekłamane, wnętrze malowane Gunze H58:

011iui.jpg

012asw.jpg

013jpz.jpg

Jutro jeszcze mały wash i mogę w końcu zamknąć połówki kadłuba.

Banny Filmik znam ale dzięki za wrzucenie go i tutaj.

Teraz czeka Cię doprowadzenie do porządku tzw. "Mustangowego Spodu". Pracuj,działaj, szpachluj, wyrównuj.

Się robi Tak to teraz wygląda:

017sw.jpg

018at.jpg

019ec.jpg

Oczywiście będzie jeszcze końcowe szlifowanie przed nakładaniem właściwej warstwy surfacera.

Zgubiłem celownik, trzeba będzie pokombinować i coś dorobić. No i maskowanie oszklenia, nie przepadam za tym...

Niestety nie jest jeszcze do końca dobrze...

th_21970_017swpop_122_22lo.JPG

Niestety "Mustangowy spód" to chyba najbardziej denerwująca część budowy P-51 i to niezależnie od zestawu nad jakim pracujemy

• 2 weeks later...

Zdjęcia bardzo na szybko, z lampą...

Pomalowana owiewka i wnęki podwozia na kolor interior. Zaraz zabieram się za Surfacera. Zadanie na ten model - przekonać się do Gunze ze słoiczka i nauczyć się nad nim panować (rozcieńczanie, nakładanie z aerografu). Na jednej warstwie pewno się nie skończy, przynajmniej gdzieniegdzie przeczuwam jeszcze szlifowanie...

022aq.jpg

023fj.jpg

Fajnie, że ktos mnie dopinguje

W realu lepiej to wygląda, to bardziej psikusy lampy błyskowej. Ewentualnie podmaluję na koniec.

Preshading zrobiony olejnym Model Masterem, jednak na podkładzie z puchy jeszcze ale to już końcówka, może na jeden model starczy jeszcze:

024qo.jpg

025fjl.jpg

026kd.jpg

Myślę nad kolejnością malowania. Najpierw resztki pasa Sky i kamuflażu pod pasami inwazyjnymi, kalkomania w to miejsce, maskowanie i białe farba na pola pasów inwazyjnych. Tak będzie chyba ok.

Moja mała sugestia, jako że Mustangów z ICMa mam sklejonych cztery i niejakie doświadczenie z tym zestawem, to lepiej jest zrobić niemalże cały model bez klap. Klapy przyklejam na samym niemalże końcu. Modelem bez przyklejonych klap łatwiej się operuje. W klapach należy też zaszpachlować wgłębienie tuż przy styku z kadłubem. Żeby pomalować kamo i pasy inwazyjne na klapach, wystarczy je podkleić od spody na taśmę maskującą w pozycji ,,klapy zamknięte". Trzymam kciuki mocno, bo jest to jeden z moich ulubionych tematów . Powodzenia.

Klapy już wklejone więc muszę na nie uważać. A z tymi wyjęciami postaram się jeszcze coś przed malowaniem zrobić.

Podmalowałem póki co część kamuflażu widoczną pod oznaczeniami na pasach inwazyjnych, z obydwu stron:

027zno.jpg

028ta.jpg

Jutro pobawię się z kalkomanią, numer FB382 będę składał z oznaczeń dla trzech maszyn. Trochę się obawiam ale mam nadzieję, że wyjdzie w miarę równo

Modelarstwo pięknie uczy trzymania nerwów na wodzy... Czasami aż chce się czymś rzucić o ścianę...

Zaczęło się niewinnie, przygotowane kawałki kalkowani:

029me.jpg

Zostało to w miarę równo nałożone:

031ct.jpg

030bl.jpg

No i podczas poprawiania taśmy maskującej Tamiyi stało się:

032kbz.jpg

033nv.jpg

Ręce opadają... Trzeba będzie zebrać siły i spróbować to ratować. Ale efekt, szczególnie przy "G", może już być nieteges [/img]