tryingtobe Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 No to tak.. W związku z tym iż HS czeka już na podkład zabrałem się za Bf-a.. Dokumentacje mam prawie kompletną, czekam tylko na materiały obiecane przez kolege.. Farby i dodatki również już zamówione i liczę na to że przy przychylności Poczty Polskiej dotrą jeszcze w tym roku.. :P Zaskoczył mnie sam model.. Obawiałem się średniej jakości wyprasek.. a tu nawet powiedział bym bardzo dobre I osobny schemat malowania w kolorze.. Podziw.. :P Jednak do czasu.. Kabiny pilota.. :/ Messerschmitt Bf 109 G-6 Airfix. In-box: Wybrałem malowanie: No i mam zdziwko na dzień dobry.. Kabina pilota jest naprawde uboga. Producent pokusił się jedynie o fotel i pilota.. :/ Miałem w planie zrobić (jak na moje umiejętności manualne) całą kabinę.. dlatego też dopytywałem się kolegów o odtwarzanie detali.. I teraz klops... Ale może jednak nie całkiem.. Zastanawiam się.. może kupić jakiś tani zestaw 109-tki i zaadoptować kokpit?? Nie wiem jak ten problem rozwiązać.. Bo w takim wypadku nie widzę sensu otwierania owiewki..:/:/ Macie jakieś rady?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 kabina jest uboga, ale to standart u airfixa. ja w sea fury zrobic chcialem tez otwarta i uzupelnic troche detalami, ale ograniczylem sie do wstawienia tablicy przyrzadow i zaadaptowania pilota z tiger motha. ostatecznie i tak ja zamknalem z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Gustaw Airfixa, mimo że to nowe formy, to kiepski model. Szkoda, że nie przeglądasz forum, bo jakis czas temu popełniłem porównanie kilku modeli Bf 109: viewtopic.php?t=20025 . Moim zdaniem Academy byłby lepszym wyborem, tym bardziej że chcesz robić otwartą kabinę, a ten zestaw ma całkiem fajnie zrobione wnętrze i podzielona owiewkę. Parę uwag co do budowy tego Airfixa znajdziesz tutaj viewtopic.php?t=20698 , może będą pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Nie było mnie dość długo na forum.. :/ A Mesiu to prezent.. Banny dzięki za linka bo będzie pomocny.. Poszukam jakiegoś zestawu i spróbuje zaadoptować kokpit.. Jeżeli się nie uda pozostanie zamknąć owiewke a otwartą zrobimy w 262.. Chyba że.. słuchajcie.. 1. Da się samemu zbudować kokpit?? 2. Posiada ktoś w swoich zasobach starą 109-tke przeznaczoną na złom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Zamiesc fotki w sposob zgodny z regulaminem forum. Z gory dzieki. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 1. Da się samemu zbudować kokpit?? nie, nie da się - Airfix zabronił... oczywiście że się da, ale powiem wprost - widzę tutaj wielką LIPĘ, albo kabina z ludkiem i zamknięta, albo kupić blachę zoom do (w twoim przypadku - z racji bardziej uczenia się niż budowy wiernej miniatury) jakiejkolwiek 109tki - choćby G10 revella, resztę dostrugać z polistyrenu, ta kabina to nie jakiś kosmos - podstawowe rzeczy spokojnie sobie sam zrobisz (podłoga, zagłówek, jakieś drobiazgi w środku, tablice przyrządów, pedała orczyka i jakieś drobniaki do środka będą w blaszce, jednym z pierwszych moich samodzielnie waloryzowanych modeli był właśnie 109G6 z Intecha, i duuużo drobnicy tam dostrukałem i było ok, oczywiście dziś to wygląda jak wesołe wspomnienie tylko dla moich oczy, ale dało się i sporo nauki z tego wyciągnąłem). Tyle w tym temacie, jak ktoś już wcześniej zauważył do otwartego prostozpudłowca lepszym wyborem byłaby academy, ale tu przynajmniej masz kalki pewniejsze. pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Noo.. :D To ktoś jednak żyje nie, nie da się - Airfix zabronił... Chodziło mi bardziej o to czy ktoś już to robił i czy ewentualnie posiada jakies foto.. Gdzie można kupić polistyren?? Blachy już zamówione.. Zdecydowałem że kokpit robie od podstaw.. Za materiał posłużył złom. Na podłogę użyłem skrzydła a na zegary podłogi Nie wiem teraz jak zrobić pedały.. :/ i ten fotel.. też mało oryginalny się wydaje.. Jeszcze kombinuje jak wykończyć podłoge.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Gdzie można kupić polistyren?? w sklepie spożywczym, roboczo wypełniony jogurtem. do kostek nie kostek, tak jak osłona działka po środku - wystarczy oszlifować odpowiednio ramkę. to zrobienia faktury można użyć folii po czekoladzie - odpowiednio wytłoczyć jakieś kształty wykałaczką, zalać od tyłu ca i nakleić na płytkę plastikową, no i odczekać bo troche tego ca roche bedzie schło, no ale przy dostatecznych staraniach dostajemy fakturę przetłoczeń itp (ja podobną techniką zrobiłem tablice zegarów lucasowi_krk do p.11 popatrz do jego warsztatu), tablice, orczyk i jakąś drobnicę będziesz miał na blaszce, poza tym 109 to ciasny malec więc spoko - i tak połowy nie będzie widać próbuj, strugaj, rzeźb - jakoś się trzeba nauczyć. pozdr! p.s. poszukaj sobie więcej fotek kokpitu, chyba nic nie jest tak obfotografowane jak 109tki więc nie powinieneś mieć żadnego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Coś chyba śpi troche forum.. :P wuwumaster dzięki za wytrwałość w pomocy.. Przy budowie Spita pamiętam jak bardzo się produkowali Kornik, Lucas, Erolek i Banny.. Szkoda że nauka malowania maskowania kompletnie mi nie poszła.. :/ Z polistyrenem Już rozumiem.. :P:D Ej genialna jest zabawa z tworzeniem.. Ale moje umiejętności nie są aż tak dobre żeby stworzyć kokpit warty otwarcia owiewki.. Więc.. zamówiłem: -)Aires 7156-kokpit -)Eduard SS210- blaszki Równolegle pracując nad stworzeniem własnego kokpitu:) zobaczymy jak mi na koniec wyjdzie.. wuwu obiecałeś zaprezentować montaż blachy z zegarami z użyciem kliszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 wuwu obiecałeś zaprezentować montaż blachy z zegarami z użyciem kliszy.. Smile wiem, troche siępochoorowałem to zeszło na dalszy plan, ale pamiętam z tymi żywicami to ambitnie się wyrwałeś... oby wypaliło pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 A to przepraszam zatem i zdrowia.. Mam zamiar zrobić dobry model.. Mam jeszcze pare pomysłów w planie ale to potem.. Narazie zapoznaje się z teorią dotyczącą blaszek. Gięcia, klejenia i malowania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Mam zamiar zrobić dobry model.. Hmmm... Moim zdaniem możesz wydać nawet 2 razy więcej na dodatki, a i tak ten model będzie kiepski, bo podstawa jest kiepska. Jeśli stać cię na Airesy i Eduardy (pewnie z 50 pln razem), to trzeba od razu było kupić Fine Moldsa i nie zawracać sobie głowy Airfixem, jednym z najgorszych modeli Gustawa na rynku! Moja rada to sklej sobie ten samolocik treningowo, zamknij kabinke za to poćwicz malowanie, zapuszczanie linii, slady zużycia itp. Ambicję i kasę zachowaj na kolejny, lepiej przemyslany projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 No trochę się obawiam malowania maskowania, zapuszczania linii i śladów zużycia. Nie chciałbym żeby powtórzyła się historia Spita. Gdzie malowanie rozjechało mi cały projekt.. Nie myślałem o innej bazie na dobry efekt bo raz miałem nadzieje że uda się wykrzesać z tego zestawu coś dobrego a dwa; z racji że jest to prezent chciałem jego doprowadzić do końca.. I z tego co widziałem można by było jeszcze tutaj zmienić wydechy i powieszchnie sterowe. Ale to jest taka moja koncepcja.. Natomiast martwi mnie w tym wszystkim fakt który poruszyłeś w swoim temacie porównawczym o niedoskonałości tego modelu.. No i co do malowania i wykończenia to faktycznie będę miał co ćwiczyć.. i przyda się oczywiście pomoc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Tak naprawdę o finalnym odbiorze modelu decyduje właśnie malowanie... Jeśli nie jesteś siebie pewien w tym zakresie, to mam wrażenie, że niewłaściwie rozkładasz priorytety swojego wykonawstwa. Jak opanujesz podstawowe techniki, w tym malowanie, to wtedy możesz zabrać za szczegóły wnętrza, dodatki, blaszki, żywice itp. Na razie postaraj się wykonać zestawy POPRAWNIE i nie poddawaj się presji na waloryzowanie, przeróbki. To zabiera czas i wpędza w koszty. Ale zrobisz jak zechcesz! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Moja rada to sklej sobie ten samolocik treningowo, zamknij kabinke za to poćwicz malowanie, zapuszczanie linii, slady zużycia itp. Ambicję i kasę zachowaj na kolejny, lepiej przemyslany projekt! Very Happy tu się jednak zgodzę w 100%, ten model ma ładne kalki - zwłaszcza fińskie b nietypowe malowanie, i bez niemieckich ciapek więc łatwiejsze do zrobienia a kolorystycznie efektowne! jeżeli chodzi o detal to jest tragedia - ani podstaw do dalszych uzupełnień a jeszcze sporo przeszkadzaczy typu koszmarnie grube burty kadłuba, jednoczęściowe zapewne grubaśne oszklenie itd... no szkoda pracy na tej bazie. jeżeli jeszcze nie kupiłeś tych dodatków - to się wstrzymaj, jeżeli już kupiłeś - to zrób ten model treningowo a potem kup G6 z Academy (25zł, przy żywicach i blachach chyba nie za wiele) i to jest o niebo lepsza baza do budowy, tam upychanie tego towaru ma sens (oczywiście dochodzi jeszcze wspomniane malowanie, którego nie można spaprać). będę zaglądał, w miarę możliwości pomagał, w miarę potrzeby opieprzał pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Słuchajcie to ja tu jestem jak na razie uczniem.. skoro ktoś mi mówi że parzy to nie będę pchał się tam z palcami.. :P więc bez obaw z konstruktywną informacją zwrotną i jak to wuwu obiecujesz opieprzaniem.. Pewnie macie racje z inwestowaniem w ten model a ja sam na pewno to odczuje gdy skończe ten a zacznę lepszy.. zatem ten projekt dojdzie do końca w wersji pierwotnej.. kokpit zamontuje made in własna wytwórnia. zobaczymy jak wyjdzie wtedy będzie wiadomo czy jest sens otwierać owiewke. Dodatki już zamówione. Jeszcze nie zapłacone ale wezme bo wykorzystam je przy innej budowie a poza tym żeby komuś nie zatowarowywać zbędnie sklepu przez swoje zachcianki.. A prace idą nadal Dorobiłem pedały ze sreberka od czekolady. Wyszły nierówne.. :/ ale jak ich nie chciałem podprostować to sreberko złożone na pare razy się rozjeżdżało..:/ A reszta już w całości gotowa na malowanie.. Pilot może mi mieć za złe naruszenie nietykalności jego "wydechu" no ale taki żywot.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi