Dzacek1841 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Witam w tym temacie chce prowadzić relacjie PROSIĆ O RADY jak zbudować model mana M90 z zestawu od mana f2000, do niego chce z curtan trailera zbudować 1 osiową firankę. Całość chce zrobić na low-deck, tu moje pytanie, czym kleić gumę? dobra będzie kropelka? i o ile i gzie skrócić ramę jak chce zrobić ciągnik z kabiną day cab, pewnie również silnk jest mniejszy w modelu M w stosunku do modelu F ? , Pozdrawiam tyle udało mi się dzisiaj zrobić: Kupione modele na dawców organów ;) Zacząłem od kabiny zrobię kilka podzespołów, i przymierze o ile można skrócić ramę i w których miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Gumę sklepisz butaprenem ;) Co to zmiany na M90( chodź pierwszy raz się z tym spotykam) to potrzebny jest Tobie inny zderzak tylko nie wiem teraz czy taki sam jak z F90. Rama raczej jest taka sama, przesuń tylko mocowanie kabiny do przodu. Silnik zapewne jest mniejszy ten z F ma 12 litrów mniejszy będzie miał około 9L ale dalej to będzie 6 cylindrów a różnica w wielkości będzie naprawdę nie znaczna. Podaj fotkę oryginału bo nie mam pojęcia też jak wygląda M90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 zderzak od F90 już przyciąłem, może odcięcie jednego cylindra od silnika pomoże, ale nie widziałem jeszcze jak wygląda m90 pod maską, chociaż na pracwojazdy ćwiczę na modelu M90 właśnie :P M90 to mniejszy brat F90 chce zrobić wersje z kurnikiem, a rama pod skróconą kabiną będzie chyba zbyt długa mi się wydaję. tak to się prezentuje na żywo: tu na lawecie, porównanie z modelem F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Bardzo ciekawy projekt!Też chciałem zrobić MAN-a F90, ale uznałem, że to przekracza moje możliwości oraz umiejętności.;) No nic, tylko życzyć powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Z tego co widzę rama jest zwykła, tylko kabina mniejsza. Silnik jest raczej 6 cylindrowy z racji wyrównoważenia i mniejszych drgań. Deska rozdzielcza jest już z F90 w środku to nie musisz nic zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Kierownica ma duże logo, w Manie Którym jeżdżę jest mały napis man w kółku:P jak się umówię na jazdy zrobię kilka zdjęć :P Kabina będzie zielona z chyba czarnym paskiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posterMAN Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Kolego ta pierwsza fotka to jest F90 druga to M90 które robisz a trzecia to F90 oby dwa M90 jest taki jak man L2000 czy TGL A co do wnętrza to jest takie same jak f90 tak że nic nie musisz zmieniać i cudować Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 nic? a mi się wydaje że wiele, silnik jest niestety za duży na taki mały model jak seria M, zobacz na błotniki i schody? w modelu F są zintegrowane ze zderzakiem a w modelu M z kabiną, chyba zrobię model F90 z mała kabiną i kurnikiem zęby ukryć zbyt wysoki dach, i na low deckach. Jak ktoś bywa w pozaniu lub ma zdjęcia podobnych zestawów 3 osiowych mega, jak np: Poznańskie Panopy, prosił bym o jakieś zdjęcia naczep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posterMAN Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 No silnik to oczywiste że jest mniejszy bo jak by taki tam wlazł :] No i tu też masz racje ale wielkość zderzaka jest ta sama i rostaw stopni też tylko tak jak mówisz że nie są przymocowane do samego zderzaka tylko do nadkoli Kolego jeżeli chcesz fotki M90 tu je masz http://www.lkw-infos.eu/images/lkw_hersteller/man/m90/teil-1/M90%20Teil%201/slides/MAN-M90-12232-weiss-DS-201209-01.html?show_param=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Kolego ta pierwsza fotka to jest F90 druga to M90 które robisz a trzecia to F90 oby dwa Pierwszy to zdecydowanie M90, a wiem, gdyż znam byłego użytkownika tego Mana - on wiedział co ma w dowodzie wpisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 Kolejna aktualizacja. Zdjęcia trochę duże, nie miałem czym pomniejszyć. Rama Pomalowana, postaram się poduchy matowym pociągnąć jak sięgnę pędzelkiem Skrzynka na akumulatory i 2 zbiorniki do poprawki, przy słabym świetle malowałem :P Wnętrze kabiny, myślałem nad jakimiś zasłonkami. Trochę naciapanę Pomalowana kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Sky Walker Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Witam! Wnętrze popaćkane farbą strasznie. A ten pasek na kabinie również kiepsko wygląda. Podmaluje trochę i powinno być lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Paintem też można zmniejszyć fotki, a jeśli nie to jest też taka opcja jak miniaturki... Czym maskowałeś ten pasek na kabinie? Taśma przemokła czy za szybko zerwałeś i popłynęło? Nie chce się mieszać, ale czy nie za szybko? Koledzy potrafią tygodniami pracować nad szlifowaniem kabiny i kładzeniem kolejnych warstw lakieru, a Ty w ciągu dwóch - trzech dni skleiłeś i pomalowałeś. Podkład chociaż dawałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 ...nie, po sensacjach z naczepą od ducati team dałem sobie spokój z podkładami, zielony ładnie pokrył, maskowałem taśmą którą zbyt szybko zerwałem :P o paincie zapomniałem, następnym razem go użyję Dzięki.\ Wnętrze do kabiny już włożyłem i zacząłem ramę od naczepy Będzie trzeba zawieszenie obniżyć, opona próbnie robiona na low deck, mam jeszcze kilka na zmarnowanie:P mam nadzieje zę zdążę się nauczyć robić małe kółka, przejeżdżam temat scanii lawety i podpatrzyłem patent(Dzięki autorowi tematu kim kolwiek jesteś bo nie mogę sobie nicku przypomnieć) Firany są, i mały plakat na tylnej ścianie :P jest stopień do pomocy przy wchodzeniu do kurnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Cześć Dzacek! W końcu znalazłem ten wątek! Pamiętaj, starannie, bez pośpiechu i będzie następna maszyna do kolekcji. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Dzięki Paweł za Farbę Poszła już na koła, potem jeszcze klosze nią pomaluję i przyda się do wielu pierdółek Poduchy pomalowałem matem, opon jeszcze nie zakładałem bo kółka świeżo pomalowane Niestety z mojego lenistwa nie przerobiłem zawieszenia i silnika, więc powstanie model MAN`a serii F Nie do końca mam jeszcze opracowany pomysł na kurnik, ale pracuje nad tym Ojciec robi kadłuby okrętów to z nim zagadam jak będzie Ps: Powodzenia z mackiem Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 No nie ma sprawy. Bez srebrnej farby jak bez ręki. Szkoda, że zmieniłeś koncepcję. A ja się biorę za moje bejbi, mam nadzieję, że jutro będą pierwsze zdjęcia po przerwie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 różnice modeli M i F były zbyt duże a mocno to i tak część osób tu zaglądających nie odróżnia tych dwóch modeli ciężarówek Zawiesenie trochę obniżyłem ale nadal wydaje mi się zbyt wysokie, Porównanie z modelem klejonym wiele lat temu Koło zapasowe chce przenieść do naczepy, i w jego miejsce na ramie powiesić dodatkowy zbiornik paliwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Cześć! Widzę, że praca wre... Czy to już są te pocięte opony? Srebrne koła wyglądają lepiej niż czarne Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Za mało tych kółek w naczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Nie za mało z założenia zestaw 3 osiowy, idealny do przewozu materiałów wielkogabarytowych i zarazem lekkich, nie wiem skąd jesteś, ale często bywając w Poznaniu widuje podobne zestawy PANOPy na midlumach z naczepą krone, wożące podzespoły samochodów do zakładów VW na Antoninku bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 A naczepa będzie platforma czy kontener? P.S. Jak skończysz tego mana to możesz wziąć się za remont tego Steyera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 ...ojjjjj do remontu mam kilka tych ciężarówek sklejonych za dziecka :P nie chce ich od nowa odbudowywać, takie pamiątki z lat dzieciństwa, ale lusterka koła poprzyklejać odkurzyć. Naczepa będzie normalnie firanka, Coś takiego, pod sollnerowskimi midlumami jeżdżą jednoosiowe naczepy. Pozdrawiam Jacenty Ps: Dzisiaj niewielkie postępy, układ kierowniczy zgrzany i przyklejony zbiornik będzie gimnastyka z tylnym zawieszeniem kabiny :P Dopiero zauważyłem że w zestawie brakuje standardowego tłumika manowskiego, są w zamian kominy, i chyba je użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 mały update: trochę podłubałem pomalowałem niestety znowu dosyć niechlujnie naczepę ;/ Pomarańczową farbą (revell) pomalowałem światełka obrysówke i kierunki, niestety gaśnice słabo pokryło, dam jeszcze jedną warstwę oba zapasy w koszu, błotniki przyklejone chyba prosto/ Dodatkowy zbiornik, bliźniaki i błotnik wyszły całkiem estetycznie, jestem z nich dumny Przednie koło: 2 pomarańczowe paćki na kabinie ;| najświeższe, niestety z telefonu Pozdrawiam Jacenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Dlaczego na oponie z tyłu widać klej?? Ogólnie pomysł na model bardzo fajny i przyjemny, ale gdybyś robił go powoli to na pewno wyszedł by o wiele lepiej. Maluj spokojniej, używaj lakieru bezbarwnego i poleruj karoserie nie będziesz mieć widocznych "niedoskonałości" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi