Skocz do zawartości

Shavrov Sh 2 1/72 Amodel

jarek38

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mały up, czyli żółwik gna jak szalony. Do modelu dokleiłem brakujący fragment „stępki” na części dziobowej, dorobiłem pokrywy rewizyjne, dokleiłem dźwignie do sterów, tory boczne podwozia, kółka dostały szprychy i całość dostała podkład.

91618a3c857ecf20m.jpg 3453c4669b601b95m.jpg d80060de21bca996m.jpg f9282eceb5e50333m.jpg 0d820591f01131e7m.jpg c9c43c3cb5d081c2m.jpg

Patrząc na zdjęcia sanitarnych Szawrowów doszedłem do wniosku, że wbrew instrukcji, która opisuje kolor jako płócienny, powinien być jednak biały, no może złamany jakimś kremowym, co Wy na to?, może ktoś ma wiedzę w tym temacie? Wrzucam również zdjęcie na którym widzę i może tylko ja widzę, że baldachim ma kolor naturalnej blachy Alu., rzućcie okiem plis. Każde spostrzeżenie wezmę pod uwagę.

9f156b3b36913d58m.jpg 0117a3134c408cc7m.jpg 5e8b2107f49df7a8m.jpg

Dzięki Wuwu za wsparcie- przyda się -wymiarowo każda część inna!

Do następnego widzenia.

Edytowane przez Gość

Pojęcia nie mam na jaki kolor go malowali.Ze zdjęć wynika , że na różne kolory, ale nosze pewnie standard co?

ale nosze pewnie standard

No to żeś mnie Waść ugotował! Trochę to trwało zanim doszło do mnie, że standard koloru noszy- jaki by nie był - nie ma tu nic do rzeczy. Jesteś mi winien łyk piwa, które znalazło się na monitorze i nie marudź, bo laptop jakoś wytrzymał tę kąpiel(mogło być dużo drożej)

A co do koloru, to faktycznie mam zgryz.

kolega mi opowiadał, ze widział takiego szawrowa swego czasu w odessie. (wiekowy jest wiec pewnie mówi prawde, w dodatku modelarz RC!) Zachwycał się malowaniem, które było jasno kremowe z zieloną rejestracją. Dopytam o szczegóły i uprzejmie doniosę

Donoś Blitzaaa, donoś, wlałeś odrobinę otuchy w moje serducho. Patrzę na zdjęcia i widzę drobne różnice w odcieniu pomiędzy białym fartuchem stewardes, a poszyciem łódki i to mi nie daje spokoju. Na innym zdjęciu już tej różnicy nie widzę i to choroba mnie drażni. Dzięki za zainteresowanie.

Ok, tak poważniej to na tej pierwszej fotce to w drugim i trzecim planie widzę jakby sh-2 tylko, że każdy jest w innym kolorze. Jak robisz karetkę to zrób go "białasa" wstaw jakiś "kogut" na dach . Tylko mi nosze zostaw w standardowym kolorze jaki by on nie był, i na nowymPWM uważaj bo tam puryści zmasakrują Cię, żeś odcień zły dobrał, i "koguta" nie było . Co do browarka to w tym roku nie będzie mnie na konkursie. Ale za te nosze to w sierpniu postaram się Ci się o jakie dobre winko hiszpańskie dostarczyć jak będę wizytował mój najukochańszy,najcudowniejszy i naicośtam kraj.

• 2 weeks later...

Mały up, czyli silnik. Silnik jest kopią metalowego Szewcowa 11 z żywicznego zestawu Sz 2. Pomalowany stalowym metalizerem MM, następnie został zapuszczony czarny olejny, dodane rury wydechu, rury zasilania, przewody do świec.

2d1c05131ac31e06m.jpg 0d794830d8511107m.jpg 6ffe279c8aae3590m.jpg c2bfe93d5da5db06m.jpg cedb382249d44ffem.jpg 1ed520af4433334dm.jpg

Do następnego widzenia, Jarek.

Bardzo przyjemny model powstaje!

Mam jedną uwagę - tyczy się ona większości wypustów A-Modela. Chodzi mi mianowicie o imitację płótna na sterach, a konkretniej o imitację taśm wzmacniających płócienne pokrycie w miejscu położenia żeber. A-Model proponuje 2 wgłębne linie na każdą taśmę - dobrze widać to na ogonie, na czwartej fotce - średnio to wygląda... Może warto zaszpachlować te linie i namalować paski surfacerem? Powstanie wtedy bardzo delikatny schodek - myślę, że do przyjęcia w skali 1:72. Inną metodą może być przyklejanie wąskich pasków folli aluminiowej, ale wtedy istnieje ryzyko późniejszego, przypadkowego uzyskania realistycznych odrapań do gołego metalu na płóciennych elementach modelu...

Też raczej stawiam na biały kolor płatowca. Inna sprawa, że centropłat kryty blachą mógł brudzić się inaczej niż płocienne skrzydła - to tłumaczyłoby wspomniany przez Ciebie baldachim w NMF. Raczej malowałbym całość na biało a następnie filtrował elementy kryte aluminium w inny sposób niż elementy kryte płótnem.

Pozdrawiam,

Marek

Don Marco, zainteresowałeś mnie pomysłem na taśmy wzmacniające z surfacera i to bardzo, przybliż ten sposób, najlepiej łopatką- nie chwytam . Oczywiście i skrzydła również mają nacięcia w miejscu grzbietów żeber, choć mnie to się podoba, ale przy takim wkładzie pracy może faktycznie coś z tym zrobić. Do momentu zaszpachlowania wszystko jest dla mnie jasne , późniejsze malowanie surfem, schodki już nie

Biały planuję położyć na spód baldachimu, na resztę biały złamany kremowym. Baldachim jest już pomalowany alu. MM i na to od spodu pójdzie biały, powinien być ciekawy efekt.

Pozdro Jarek

Ps. Już z co najmniej jednego Twojego pomysłu skorzystałem jak wiesz, także pisz, może ten będzie następny, a i model na tym skorzysta.

Zerknij tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=14640&postdays=0&postorder=asc&highlight=b123&start=32

Opisałem tam ową technikę podczas wykonywania oprofilowań wokół stateczników. Generalnie chodzi o to, aby zamaskować taśmą przestrzenie pomiędzy paskami na płótnie, tak aby odkryte pozostały tylko miejsca na paski. Następnie malujesz całość surfacerem (w sumie grubiej połozona farba też powinna być OK) i ściągasz taśmę. Przy dobrze dociśniętej taśmie krawędzie powinny być równe i ostre. Na obłościach alfy miałem trochę podcieków, na płaskich powierzchniach płata i stateczników powinno być łatwiej.

Czekam na malowanie - efekt powinien być ciekawy. A, nie zapomnij potraktować lakierem bezbarwnym GS albo innym specyfikiem kalek przed nałożeniem. Bez tego istnieje spora szansa, że większe kalkomanie mogą się rozpaść podczas nakładania.

Pozdrawiam,

Marek

• 4 weeks later...

Mały up, czyli co nas nie zabije ... . Aluminium, jako materiał jest do bani, ucho przy baldachimie urwało się przy pierwszym niekontrolowanym złożeniu skrzydła, efektem było porzucenie na czas jakiś tej wrednej łódki. W tej chwili Szawrow ma już nowe okucie z miedzi w inny sposób zamontowane i jak na razie jest oki! Zostały przyklejone wszystkie pokrywy rewizyjne, okucie z kołem do cumowania, osłony metalowe statecznika poziomego, baldachim i zastrzały wraz z trzpieniami mocującymi. Prądnica jest to jedna z najmniejszych rzeczy jaką zrobiłem na którą składa się aż pięć części – wariactwo, możliwe, ale ja to lubię. Zrobiłem nowy wskaźnik wiatru na dziób, ale chyba trochę za duży, zobaczcie i podrzućcie swoje zdanie koledzy. Poprzedni był mniejszy, ale uparłem się na od razu czerwony bez malowania, fotki z tą wersją są w temacie wcześniej. Zrobiłem zgodnie z propozycją Don Marco (Donalyah00) skrzydła i muszę powiedzieć, że bardzo dobrze wyglądają – dzięki, kolejny Twój sposób po herbacianych siateczkach zawitał na stałe do mojego warsztatu. Samolot pomalowany i przetarty papierem wodnym 2000. Mnie się już podoba, ale może macie jakieś pomysły na wykończenie powierzchni i tym samym na lepszy wygląd modelu to proszę piszcie, może coś wykorzystam.

53279b7d0f7e4894m.jpg 9930c5f4491e72edm.jpg 9ab548463c496fb3m.jpg 25b8dc7695580ebam.jpg 0330e3ba1151ddc4m.jpg c2460f8922ecbf63m.jpg f2053d6feedede24m.jpg

Do następnego widzenia Jarek.

Nie widzę noszy. To co ja mogę o modelu powiedzieć, co?

Miałem napisać coś o noszach, specjalnie dla Ciebie, ale uciekło. Zapewniam kolegę Crustiana, że postaram się ze wszystkich sił o zrobienie choćby jednej fotki, na której będzie widać co nieco ulubionych kolegi noszy, ale to dopiero w galerii.

Nie napisałem jeszcze, że Albert091283 zrobi nowe kalki do Sz2, gdyż to co dał Amodel jest niestety nieciekawe.

No ja myślę bo w końcu co to za samolot jak nie ma noszy

Cieszę się, że mogłem pomóc. Pomysł z surfacerem nie jest mój - podpatrzyłem go swego czasu u RAV-a.

Detale wyglądają nieźle - sam uwielbiam podobnego rodzaju robotę.

Co do malowania - może pomyśl nad delikatnym ubrudzeniem krawędzi natarcia skrzydeł? Płatowiec pomalowany był na biało, samolot z racji wykonywanej funkcji latał raczej nisko = trochę paprochów na krawędzi natarcia powinno się znaleźc. Może jakieś wycieki oleju z okapotowania silnika? - myślę teraz na głos. A, skoro łódź latająca - zużyłbym (porysował i poplamił) na pewno dolne powierzchnie kadłuba.

Pozdrawiam,

Marek

Witam Wszystkich!!!

Posiedziałem w wolnej chwili nad kalkami i będą one wyglądały mniej więcej tak.

Rysunek1.jpg

Jarku na email-a wysłałem PDF-a do wydruku i sprawdzenia na modelu.

Pozdrawiam Albert

• 4 weeks later...
No i co tam słychać z moimi noszami? Smile

Są ciągle na swoim miejscu. W temacie mały zastój, gdyż czekam na kalki od Alberta091283. Coś tam zrobiłem, bo doszły cięgna sterów, nowa, zmniejszona do granic widoczności chorągiewka na dziób, z deski A-modelu, udającej śmigło wystrugałem coś, co przypomina ww. W między czasie bawię się miedzią ... .

5e80003e5e248d87m.jpg d30737facb022b17m.jpg a79b75d1ecb43662m.jpg

• 3 weeks later...

Przemo, czekam wciąż na kalki i nie chcę dotykać się do modelu, bo znając siebie coś skopię ulepszając coś, czego się raczej już nie da ulepszyć Teraz dłubię przy RWD 8, który będzie w oznaczeniach Plon I w 1/72, by nie tykać Szawrowa.

Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam Jarek