Skocz do zawartości

[W] J2M3 Raiden - 1/48 Tamiya

Aphar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tym razem postanowiłem oderwać się trochę od ziemi i pobawić się samolocikiem. A że udało mi się upolować ten leciwy model to idzie on na pierwszy ogień.

IMG_6414.JPG

Posiłkując się zdjęciami znalezionymi w necie udało mi się zrobić trochę w kabinie pilota wzbogacając ją co nieco. Zresztą oceńcie sami:

cockpit_3.jpg

J2M3%206.jpg

J2M3%207.jpg

=====

IMG_6403.JPG

IMG_6404.JPG

IMG_6405.JPG

IMG_6406.JPG

IMG_6407.JPG

IMG_6408.JPG

IMG_6409.JPG

Lotnik ze mnie żaden (ostatni samolot sklejałem z 18 lat temu, później, po przerwie jeno pancerkę) to będę wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie i pomoc w tej materii.

Kilka pytań do osób o większym doświadczeniu lotniczym niż moje:

1/ W tym modelu na kadłubie i skrzydłach linie podziału są wklęsłe i wypukłe, tzn. żeby nie było wątpliwości część jest wklęsłych (zazwyczaj te większe, grubsze) a część wypukłych.

Podejrzewam, że tylko te pierwsze są poprawne, a wszystkie wypukłe należy zeszlifować i przeryć na nowo. Czy dobrze myślę?

2/ Czy ktoś próbował samodzielnie zrobić tablicę przyrządów?

Tamka uraczyła nas płaską płytką i czarną kalką z zegarami (ze zdjęć tablica powinna być czarna więc nic nie będzie widać). Na pewno nie będzie to efektowne. Nie jestem przekonany do kupowania blaszki edka dla jednej tylko tablicy stąd moje pytanie.

3/ Jak były mocowane pasy w japońskich samolotach? Na zdjęciach widzę jedynie mocowanie z boku fotela.

Z góry dziękuję

Zawsze możesz zastosować blachy eduarda do wnętrza J2M Raiden (FE 117)

Ja tak zrobiłem bo też miałem zaszczyt zrobić ten model.

Swoją drogą lewy panel nijak ma się do oryginału-przyjrzyj się nawet swojemu zdjęciu z wnętrza.

moja skromna wersja wnętrza:

affbbd18ebe75e2em.jpg

oraz link do walk around`u -przydatne zdjęcia

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://svsm.org/albums/j2m3jh/DSC01633.thumb.jpg&imgrefurl=http://svsm.org/gallery/j2m3jh&usg=__bNWQdnWCz9FtZJa3YW9LjNqFb7g=&h=150&w=113&sz=4&hl=pl&start=154&itbs=1&tbnid=TEYnEQda4CiNJM:&tbnh=96&tbnw=72&prev=/images%3Fq%3DJ2M3%2BRaiden%26gbv%3D2%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26start%3D140

Lewa strona kokpitu rzeczywiście nie jest podobna do niczego.

Jakoś mi to umknęło - dzięki za zwrócenie uwagi. Chyba za bardzo zafiksowałem się na podłodze . Coś z tym na pewno zrobię.

Na razie czekam na zamówione narządka, żeby móc zrobić wgłębne linie podziału blach. Później pewnie skończę kokpit dorabiając brakujące elementy po prawej i lewej stronie. Do tego czasu mam nadzieję zrobić tablicę, albo w ostateczności kupić blaszkę.

Wczoraj posiedziałem chwilę przy komorach podwozia - też w modelu są mocno uproszczone.

Wątpliwości moje budzą zaznaczone na zdjęciu na czerwono dwa otwory; czy w tych miejscach powinny być dekle/zaślepki czy też były one na stałe otwarte?

I ten oznaczony na niebiesko, czy tam jest szybka?

R1.jpg

co do otworów to ja je nawierciłem i zostawiłem otwarte cho wyglądają ,że były czyś zakrywane,na jakiś zdjęciach z okresu wojny widziałem jednak bez zaślepek.

co do "szybki" to tam jest po prostu przelot,nie było żadnej plexi czy czegoś innego,zapewne jakiś luk dostępu na przykład do napędu klap...zgaduję ...

proponuję poszukać w necie książki Mushroom yellow series J2M Raiden-póki co jedyna monografia Raiden jaką znalazłem...kopalnia wiedzy....

Właśnie z niej pochodzą te dwa zdjątka - mea culpa, nie napisałem.

Niestety poza zdjęciami nic więcej na ten temat nie ma w tej publikacji.

Powycinałem trochę.

Wygładzę jeszcze powierzchnię przy większym otworze (tym bliżej kadłuba), bo coś tam krzywo.

Niestety przy tej okazji nie udało się uniknąć drobnych uszkodzeń na krawędzi komory podwozia. Do naprawienia, uzupełnienia w przyszłości.

IMG_6442.JPG

To wzierniki inspekcyjne i jak najbardziej były zakryte. Spójrz na przeciwległa strone prostokatnego otworu zaznaczonego na niebiesko,pod znakiem zapytania .Jest pokrywa.Mozna wyciąć z cienkiego plastiku lub folii alu kształty tych wzierników i nakleić w miejscach zaznaczonych przez Ciebie .

em - myślę że masz rację. Co prawda nie ma symetrii, bo z tego 'pod znakiem zapytania' wychodzi jakaś linka.

To jeszcze pociągnę temat i zapytam o jakieś pomysły jak się pozbyć firmowego mocowania kół, które nijak ma się do rzeczywistości. Tzn. jak się pozbyć to wiem - skalpelem , ale co dalej? Jak osadzić golenie kół?

IMG_6442_2.JPG

przy poszukiwaniach zdjęc Raidena natknąłem sie na jakieś forum gdzie ktoś używał jakieś japońskiej monografii...nie wiem czy przypadkiem nie była to seria "the famous airplanes of the world" nie stety poza zdjęciem okładki nic nie znalazłem.Szkoda bo to świetny samolot i dośc mało popularny,zapewne z powodu braku pozycji książkowych....aha Aeroplan zrobił mały "wywiad" z Raidenem,musiał byś poszukac...

PS przypatrz się za wczasu na mocowanie zbiornika paliwa bo coś w modelu jest nie tak,z drugiej strony na niektórych rysunkach mocowanie jest z przodu na wysokości klap podwozia ,a na innych za nimi....ja w swoim modelu zrobiłem na równi z klapami ,na przekór instrukcji

• 2 weeks later...

Uff! Skończyłem robić wgłębne linie podziału. Trochę zajęło mi to czasu i kosztowało kilka nerwów, ale skończone. Nie wiem czy będzie efekt widać na zdjęciach, ale oceńcie sami:

IMG_6463.JPG

IMG_6465.JPG

Oprócz tego, powalczyłem trochę z wnękami podwozia.

Nie są jeszcze skończone, ale coś widać:

IMG_6456.JPG

IMG_6457.JPG

IMG_6458.JPG

IMG_6460.JPG

Dalej nie mam pomysłu na mocowanie goleni i coraz bardziej przekonuję się do zostawienia tego tak jak jest, tzn. zostawienia protezy zaproponowanej przez producenta, i poddania waloryzacji pozostałej części wnęki.

• 2 weeks later...

Wnęki podwozia, odcinek kolejny (i pewnie nie ostatni).

Jak powinienem pomalować wnęki i - co może teraz ważniejsze - na jaki kolor malować elementy wewnątrz skrzydła? Ze zdjęć można by chyba zostawić je w barwie metalu (srebro, aluminium etc.), ale czy tak to było kiedyś, czy wygląda tak tylko ten egzemplarz w muzeum?

I pytanie pomocnicze, jakim kolorem malować wnętrze kabiny pilota?

Picture%20001.jpg

Picture%20002.jpg

Picture%20003.jpg

Picture%20004.jpg

Picture%20005.jpg

Picture%20006.jpg

Picture%20008.jpg

wnętrze jeśli się nie mylę powinno być w kolorze mitsubishi green.

Co do wnętrza kadłuba i skrzydeł to czytałem ,że pod koniec wojny Japończycy czasem nie malowali wnętrza (z wyjątkiem kabiny choć też nie zawsze) zostawiając je w naturalnym kolorze.

Raczej nie było ono w kolorze aotake.Skłaniam się bardziej ku aluminium,ale ekspertem nigdy nie będę

Ja do wnętrza swojego Raidena użyłem "stuningowanej " pactry interior green,dla samolotów US...ale trzeba by się zagłębic ponownie w lekturę ,którą mam gdzieś na nośnikach...,wydaje mi się ,że gdzieś znalazłem w japońskich publikacjach odcień wg Federal standard FS.Jak Ci się nie śpieszy z malowaniem wnętrza to poszukam.

na razie natrafiłem tylko na informacje dotyczące malowania w A6M Zero.

otóż zero malowane wewnatrz było wg.FS 34255 (produkcja Mitsubishi)

http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=34255

lub FS 34226 (produkcja Nakajima)

http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=34226

postaram się dokopac jeszcze do innych informacji ale podejrzewam ,że informacje ,o których pisałem wcześniej znajdowały się na uszkodzonym dysku :( -stracone....ale jeszcze się nie poddaje

FS 34092 góra ale dołu już nie pamiętam,ja w każdym razie użyłem Pactry A42 (fs36375)

zaś co do doboru koloru wnętrza wydała mi sie podobna Pactra A50 Green zinc chromate i takowej użyłem.

• 4 months later...

Witam po przerwie.

Nie żeby nic się nie działo w temacie, ale... jak nie mam chęci na model to mam czas, a jak mam czas to nie mam chęci... i tak w kółko.

Ale coś tam udało mi się jednak zrobić. A skoro już się udało, to pomyślałem, że jak się tym podzielę to znajdzie się i większa motywacja ;)

Pierwszy raz robiłem pasy w samolocie, sami oceńcie czy dobrze. Powiem szczerze, że ich 'mocowanie' to czysta tautologia (czy jak to się tam nazywa).

(Niestety z przyczyn niezależnych bezpośrednio ode mnie zdjęcia coś marnie wyszły):

DSCN0354.JPG

DSCN0356.JPG

DSCN0359.JPG

DSCN0361.JPG

DSCN0365.JPG

DSCN0363.JPG

A tak to się prezentuje po złożeniu na sucho:

DSCN0368.JPG

DSCN0369.JPG

DSCN0370.JPG

DSCN0371.JPG

• 3 weeks later...

Mały postęp, choć wbrew pozorom dużo się działo.

Skleiłem kadłub i skrzydła. Niestety albo brak umiejętności modelarza , albo jakość starej Tamiyii spowodowały, że na połączeniach skrzydło-kadłub oraz kadłub-osłona silnika powstały znaczące nierówności. Trochę zdrowia i czasu mnie to kosztowało, ot kilka szpachlowań-szlifowań-malowań. Przy okazji wypróbowałem różne szpachlówki, z których niestety nie jestem zbytnio zadowolony. Pewnie je widać na zdjęciach w postaci różnych warstw i różnych kolorów użytych materiałów.

W końcu udało się całość doprowadzić do jako takiego porządku. Zresztą oceńcie sami:

DSCN0545.JPG

DSCN0546.JPG

Teraz model czeka na kolejną próbę malowania podkładem, aby wykryć pozostałe jeszcze ewentualne nierówności - choć mam nadzieję, że już nic poważnego nie znajdę.

Dorobiłem też kilka elementów za kabiną pilota - całkiem pominiętych w modelu.

Dojdzie do tego jeszcze radio.

DSCN0538.JPG

DSCN0539.JPG

DSCN0541.JPG