GrzechuG Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Zacząłem budowę śmigłowca Mi-17 i chciałbym podzielić się z wami warsztatem. Wszystkie wskazówki mile widziane. W zamierzeniu ma to być "nasz" o numerze 607. Jest to model firmy HobbyBoss w skali 1/72. Jak wspomniałem, to już go zacząłem tzn. częściowo zrobiona kabina pilotów i obcięte tylne drzwi. Czas na fotki Czeka mnie trochę przeróbek ale dam radę (tak myślę ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Zwróć uwagę na część sufitową w przedziale transportowym. To co prezentuje Hobby Boss to istna fantazja. Taka moja skromna podpowiedź. Gdy będziesz robił Mi-8 z tego zestawu może przyda się to cudo: http://www.ksmodel.pl/product_info.php?products_id=2818&osCsid=adf5d7ff77760a244e1005428c400887 Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 W przedziale ładunkowym będę miał najwięcej roboty bo w tym egzemplarzu co chcę zrobić wygląda dość ciekawie. http://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Mil-Mi-17/1171252/L/ Gdy będziesz robił Mi-8 z tego zestawu może przyda się to cudo:http://www.ksmodel.pl/product_info.php?products_id=2818&osCsid=adf5d7ff77760a244e1005428c400887 Robię "siedemnastkę" więc nie ma potrzeby tego zmieniać ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 bład numer 1. kabina w Mi-17AE jest czarna nie khaki Byłem przekonany że tylna ścianka kabiny jest tego właśnie koloru. Zdjęcie z walkaround'a kolegi PKD4GA sugeruje taki kolorek choć to 606. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dafefd9703c8a06b.html Spróbuję to jeszcze naprawić. Dzięki Postępy... Próba sufitu i ściany (prototypy ). Ścianka wyszła mi trochę za niska (1mm). Będę docinał drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 No to jest motywacja . Swoją drogą takiego suflera w swoim warsztacie się nie spodziewałem . Teraz model może mi wyjść albo dobrze albo wcale. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Teraz ja się wtrącę- poprawka- "okna" boczne z prawej strony kadłuba powinny być płaskie. http://www.airplane-pictures.net/image13886.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 Spokojnie nie jestem tu poto by cie zniechecic Chyba źle mnie zrozumiałeś. Cieszę się że w budowie modelu może mi pomóc ktoś kto miał bezpośredni związek z oryginalną maszyną. Szybki spróbuję poprawić później Clearfixem. Teraz projektuję wnętrze (ściany, sufit) w corelu i wygląda to na razie obiecująco. Kolejne zdjęcia już wkrótce. PS. Pepsi_Adam masz może jakieś ciekawe fotki 607 (zwłaszcza wnętrze)? Daj znać na pw. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 Witam. Zaczął się weekend a co za tym idzie jest chwila czasu by trochę podłubać. W chwili obecnej tylko dwie fotki: deski rozdzielcze i wiatraczki które na nich są (jeszcze nie skończone). Po zwróceniu mi uwagi na kolor tylnej ściany kabiny postanowiłem zacząć z kabiną od początku, dlatego znowu wszystkie części są osobno Niestety mój warsztat tempem nie grzeszy ale czasu mam tyle ile mam i nic na to nie poradzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Zamiast szarej farby w miejscu zegarów zapuść po propelce błuszczącej czarnej, efekt będzie duzo lepszy. ps. wiatkaki mega ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 GrzechuG jak bedziesz potrzebowal cos konkretniego z Mi-17AE pisz na priv Dzięki wielkie. Chwilowo cierpię na brak weny twórczej . Mam kilka pomysłów ale chęci brak. W tygodniu mam na rano do pracy więc popołudnia będą dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Witam. Mała aktualizacja. Podłubałem trochę w środku, który to robię praktycznie od podstaw. Jak zobaczyłem zdjęcia makro na komputerze to się trochę przeraziłem ale w rzeczywistości nie wygląda to źle (chyba że oczy już nie te ) Fotki... CDN... A teraz prośba. Potrzebowałbym zdjęcia "podnośnika, wciągarki" (nie wiem jak to się nazywa) która znajduje się z przodu przy lewych drzwiach. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 CD: Witam po "krótkiej" przerwie . Dalej dłubię we wnętrznościach Dorobiłem nosze... ...kolejne butle plus gaśnice... ...czas na prawą burtę... Na chwilę obecną to tyle. CDN... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Witam. Zapraszam na kolejną małą aktualizację. Prace w środku już prawie dobiegają końca. Złożone połówki kadłuba na sucho. Nie łatwo to będzie skleić. Na razie tyle. Teraz w oczekiwaniu na części od Adama zajmę się wirnikiem. Zapraszam na kolejne odsłony mojego warsztatu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Wirnikiem? No to według tego poproszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Super fotki. Tego mi było trzeba . Jedno pytanie: rozumiem ze to fotki z Mi-14, więc czy kolor łopat jest taki sam w Mi-17? Widziałem masę zdjęć Mi-17 ale trudno stwierdzić jakie to kolorki. Za fotki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Łopaty dla Mi-8/14/17 są takie same. Wirnik nośny też. Jak znajdę coś ciekawego, to jeszcze podrzucę. Jeśli chodzi o kolor- wszystko zależy od czasu ich eksploatacji. Na skutek osadzania się spalin na dolnej powierzchni robią się charakterystyczne czarne zacieki- nie do usunięcia podczas mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Wirnikiem? No to według tego poproszę: (...) Witaj Mariuszu Ale "złoszowany" ten wirnik Na skutek osadzania się spalin na dolnej powierzchni robią się charakterystyczne czarne zacieki- nie do usunięcia podczas mycia. Benzyna i lignina nie daje rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Ale "złoszowany" ten wirnik gdyż namiętnie był używany Reszta ciekawostek, tym razem wraz ze śmigłem ogonowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Mariusz, obawiam się, czy te fotografie w wątku warsztatowym , nie zostaną "zapomniane" za jakiś czas. Czy mógłbyś pokazać je w dziale Walkaround? A może i więcej fotek polskich maszyn (jeżeli nie szkodzi to Twoim planom wydawniczym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 23 Lutego 2011 Autor Share Napisano 23 Lutego 2011 qalimar no to zadałeś mi roboty . Już widzę ile mam przerabiania, dorabiania i innej czasochłonnej i żmudnej dłubaniny (ale ja to lubię ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Mariusz, obawiam się, czy te fotografie w wątku warsztatowym , nie zostaną "zapomniane" za jakiś czas. Czy mógłbyś pokazać je w dziale Walkaround? A może i więcej fotek polskich maszyn (jeżeli nie szkodzi to Twoim planom wydawniczym)? Napisano w piśmie: "kto szuka, ten znajdzie"... Nie widzę problemu,aby w walkaround coś tam wlepić,ale trzeba mieć na to czas, którego niestety jak na razie, nie wiedzieć czemu stale brakuje. PS: Jedno, drugiemu nie przeszkadza A Ty Grzechu oraj, bo temat wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Nie widzę problemu,aby w walkaround coś tam wlepić,ale trzeba mieć na to czas, którego niestety jak na razie, nie wiedzieć czemu stale brakuje. Nie ma pośpiechu, jeżeli nie w tym miesiącu, to może w marcu coś pokażesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Mi-14PS, PŁ, PŁ/R, Mi-17, Mi-8MTW-1, Mi-2RM i P, W-3RM, Mi-24W i D rozbite na atomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Mi-14PS, PŁ, PŁ/R, Mi-17, Mi-8MTW-1, Mi-2RM i P, W-3RM, Mi-24W i D rozbite na atomy? Było by bardzo miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Mi-14PS, PŁ, PŁ/R, Mi-17, Mi-8MTW-1, Mi-2RM i P, W-3RM, Mi-24W i D rozbite na atomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi