Skocz do zawartości

Modele PLL LOT

Michał G.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wklejam dwie fotki mojego nowego projektu, jakim jest model Antonowa AN-24 w barwach naszego rodzimego przewoźnika PLL LOT. Aktualnie model jest zaszpachlowany i wyczyszczony. Czeka teraz na malowanie, a następnie na "ubranie" w napisy i logo LOT-u. Kolejne etapy tworzenia będę dokumentował odpowiednimi zdjęciami.

AN-24.1.jpeg

AN-24.2.jpeg

Model w skali 1:100, firma Plasticart. Kolejne modele, jakie zamierzam zrobić w barwach LOT-u to IL-62 w rejestracji SP-LAA, a także TU-154M i TU-134. Równocześnie pracuję nad tymi kilkoma modelami. Domumentacja zdjęciowa wkrótce

Kolejne modele, jakie zamierzam zrobić w barwach LOT-u to IL-62 w rejestracji SP-LAA, a także TU-154M i TU-134.

Wszystko jak rozumiem z Plasticardu?

Dołączam model IŁ-a 62, który będzie wykonany w rejestracji SP-LAA. W odpowiedzi na poprzednią wypowiedź, tak są to wszystkie modele z Plasticartu. Trochę przeróbek trzeba w nich dokonać, aby upodobnić je do oryginałów. W posiadaniu mam również modele w typowej dla pasażerów skali 1:144 IŁ-a 18, IŁ-a 62, 62M, TU-134A, TU-154M, ATR-72, Boeingi 737-400, 500, a także Boeinga 767-300 oraz 787 Dreamlinera. Wszystkie w malowaniu Polskich Lini Lotniczych będą. Mam zamiar wykonać również modele Junkersa oraz DC-3 w starym malowaniu lotowskim. Aktualnie poszukuję w tej skali Viscounta oraz IŁ-a 14, a także AN-a 12 (LOT Cargo). Póki co Plasticart na warsztacie, a reszta potem. A oto fotka IŁ-a 62 po wstepnych przygotowaniach.

P1020768.JPG

fajny temat, będę zaglądał do niego

Aktualnie poszukuję w tej skali Viscounta

S&M Models np. tu - mam ten model i jest baaaardzo prosty, do niego S&M Models wydał również osobno kalkomanię LOT-u ale nie wiem czy jest obecnie gdzieś do kupienia (swoją dostałem jeszcze całkiem niedawno w AviationMegastore), Viscounta robi też Welsh Models (vacuforma)

Wklejam fotki prawie ukończonego modelu TU-134A PLL LOT w skali 1:144. Pozostało mi jedynie polakierowanie całości. I tu mam pytanko jakiego lakieru użyć, jakiegoś konkretnego czy Sidulox?. Proszę o podpowiedzi. Zaraz po ukończeniu tego egzemplarza zabieram się do wyżej ukazanego AN-24, a potem IŁ-62.

TU-134A.1.jpg

TU-134A.3.jpg

TU-134A.4.jpg

TU-134A.5.jpg

TU-134A.6.jpg

TU-134A.7.jpg

Ten model TU-134A jest produkcji AZmodel, który nie ma oszklenia fabrycznego, zarówno kabiny pilotów, jak i okien wzdłuż kadłuba. Całość była jednolita. Jedynie kalkomania imituje oszklenie. Z tego co się orientuje, aktualnie na rynku nie ma dostępnych modeli TU-134 z oszkleniem. Pomijam tu oczywiście model Plasticarta!. Jestem zdania, iż na rynku powinien pojawić się takowy egzemplarz. Zobaczymy, może któryś z producentów zdecyduje się na wydanie. Osobiście byłbym za tym, aby wydała to Zviezda, zwłaszcza, iż wypuściła już dobrze znanego TU-154M. Taka sama kwestia tyczy się IŁ-ów 62 i 62M. Aktualnie poza AZmodel TU-134A wydał RusAir (również IŁ-y 62 i 18).

Jutro siadam do pracy nad AN-em Pozdrawiam.

Oto kolejne modele, które czekają na lotowskie wdzianka. Aktualnie są wstępnie zaszpachlowane. Tak jak wczesniej pisałem na tapecie mam w tej chwili AN-a 24 i tego chcę sfinalizować. Kolejny będzie IŁ-62 I TU-134 z Plasticartu A teraz kilka fotek nastepnych modeli w kolejce.

TU-154M.jpg

TU-154M.2.jpg

TU-154M.3.jpg

I%C5%81-18.jpg

I%C5%81-18.2.jpg

ATR-72.jpg

Edytowane przez Gość

• 3 weeks later...

Witam ponownie. Mam pytanko. Czy ktoś wie coś więcej na temat modelu, wydanego prawdopodobnie przez firmę Plastyk, może coś mylę. Chodzi mi dokładnie o model IŁ-a 62M w skali 1:80. Model ten pamięta czasy PRL-u. Jeśli ktoś coś wie na ten temat, jaka była jakość tego modelu, itp, proszę pisać. Z góry dziękuję. Pytam bo ostatnio taki model pokazał się na ebay!. Czy warto go nabyć?.

Witam. Przesyłem kilka fotek z etapu budowy modelu IŁ-62 Plasticart w rejestracji SP-LAA. Pozostało mi umocowanie podwozia i klap, pomalowanie krawędzi natarcia na usterzeniu pionowym, zakończeń skrzydeł, domalowanie biał-czerwonej flagi koło logo LOT-u, założenie kalkomanii na silniki i drobna kosmetyka w niektórych miejscach kalek. Mój kolejny IŁ będzie w skali 1:72 z firmy HpH. Jest godny uwagi. Oczywiście w malowaniu PLL LOT Po skończeniu tego modelu zabieram się za Antonova 24.

Obraz%20001.jpg

Obraz%20003.jpg

Obraz%20004.jpg

Obraz%20006.jpg