PiterATS Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Witam Chciałbym przedstawić jeden z moich ostatnich wypustów, który był projektem czysto relaksacyjnym. Model powstał już kilka miesięcy temu, ale jakoś do tej pory nie miałem okazji zrobić zdjęć. Model to Mark IV z Emhara w skali 1/72. Postanowiłem go wykonać w rzadko spotykanym, rosyjskim malowaniu. Jest to typowy, łaciaty kamuflaż z lat 20-tych. Model ma przedstawiać czołg, znaleziony przez Niemców, w Mauzoleum w Kijowie, podczas ataku na Rosję, w 1941r. Wzorowałem się na tym zdjęciu: Po dokładnym przyjrzeniu się fotografii, odkryłem jednak, że podpis zdjęcia jest błędny. Został na nim uwieczniony czołg Mk.V, a nie Mk.IV. Postanowiłem jednak nie zmieniać tej ciekawej koncepcji modelu. Figurki, to nieco przerobiony zestaw z CMK: http://www.cmkkits.com/en/figures/german-soldiers-at-rest-ww-ii-3-fig/ Z wykonania modelu, jak na projekt relaksacyjny, jestem w miarę zadowolony. Z podstawki już mniej. Muszę przyznać się, że robiłem ją trochę na odczepnego. Mogłem trochę bardziej popracować nad kostką brukową, no ale cóż, tak już zostanie. I jeszcze porównanie wielkości modelu, do pudełka zapałek: A co do nazwy winietki, to chyba nie muszę tłumaczyć skąd się ona wzięła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 O proszę - moje ulubione czyli Romboidy tudzież Landshipy... fajne kamo,fajne... Pozostając przy malunkach na Mk'ach wszelkich.Gdzieś w necie widziałem V [z Kijowa] w ...pikselkamo[biało-czarna/niebieska?szachownica].Dynamo Kijów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Ładniutki! I gratuluję niebanalnego podejścia - znaczy scenka + malowanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 No super! Ładnie zrobione. Dokładnie taki kamuflaż mam w planach. W sumie już od jakiegoś czasu czeka MkIV na przeróbkę do MkV ale, że chcę go w wersji composite zrobić to brakuje jednego sponsona samczyka do samiczki, którą posiadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 28 Lutego 2011 Autor Share Napisano 28 Lutego 2011 No tak, podstawka (a właściwie bruk) nie dawała mi spokoju, więc zrobiłem nową. Bruk powstał z masy dwuskładnikowej. Najpierw rozwałkowywałem masę na cienkie wałeczki, po czym je lekko spłaszczyłem i na koniec ciąłem nożykiem w grube plasterki. Otrzymałem w ten sposób lekko wypukłe kostki, czyli takie, jakie widać na zdjęciu. Potem trzeba je było tylko ułożyć kostka po kostce i pomalować Kto był w Bytomiu miał okazję widzieć model już z nową podstawką Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 no i bardzo ładnie na żywo się prezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Potwierdzam. Obejrzałem go sobie dokładnie. Mocna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Model ładny i na "żywo też". W sumie jak to u Piotra bywa. U mnie na fotce robionej "na żywo" wyszedł tak: A swoją drogą, bruk Piotrze profesjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi