Tomek Napisano 12 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2007 Tym razem pokażę Wam skończone działka. Oj, co ja się z nimi namęczyłem, żeby bębny z amunicją odpowiednio ustawić. Znalazłem w Googlach zdjęcia i plany zwykłych 20 mm Oerlikonów, ale gdy przymocowałem magazynki w taki sposób, jak są w normalnych działkach , to niestety nie dało się poruszać działami w pełnym zakresie. Zresztą nawet teraz i tak nie da się ich pionowo do góry ustawić. Jak już wreszcie wszystko skleciłem w całość, to pomalowałem Humbrolowym Gunmetalem do polerowania 27004. A tak na zapas spytam się już, jaką długość powinny mieć anteny i jakiego koloru być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2007 Wziąłem się wreszcie za pobrudzenie podwozia. Chciałem je tylko lekko zakurzyć, ale ja brudzingować nie potrafię, więc skończyło się na tym co widać poniżej. Następnie dokleiłem koła, a teraz jestem na etapie zakładania gąsienic. Oczywiście wszystkie Wasze uwagi będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2007 Gąsienice są już na właściwym miejscu. Złączyłem je Super Glue. Przy pomocy tego samego kleju zrobiłem też zwisy. Następnie poprzyklejałem boczne błotniki. Wcześniej je pocieniłem, bo wyglądały zbyt pancernie. Co prawda na zdjęciu oryginału widać, że nie ma on błotników, ale mój model będzie je jednak miał. A to dlatego, że zauważyłem to dopiero wtedy gdy już miałem przednie błotniki przyklejone. Po drugie zaś, musiałem gdzieś ukryć miejsce łączenia gąsienic. Ale można przecież założyć, że zanim Crusaderowi zdjęto błotniki, to je na sobie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Tym razem będzie o wieży. Okazuje się, że Italeri popełniło mały błąd i niepotrzebnie porobiło wcięcia na zaczepy służące (chyba) do podnoszenia wieży. Bo na zdjęciach oryginału widać, że żadnych wcięć tam nie było. No to je zaszpachlowałem. A po pomalowaniu wieży przyszedł czas na kalkomanie. Zacząłem od dużej gwiazdy na górze. Dobrze, że Italerka daje do wyboru dwa wzory, ponieważ zmuszony byłem zmierzyć się z nią dwukrotnie. Ale i tak z końcowego efektu nie jestem do końca zadowolony. Kładłem oczywiście na błyszczącą powierzchnię, a pomagałem sobie płynami Gunze Mr. Mark Setter i Mr. Mark Softer. Gwiazda była podzielona na 3 części. No i zamiast okręgu wyszło mi jajo. A jak już kalki siadły na modelu, to po chwili nie dało się już ich swobodnie przesuwać, by to zlikwidować. Postanowiłem więc je usunąć i spróbować jeszcze raz. Tym razem wyszło już lepiej, chociaż nie za bardzo zgrały mi się połączenia środka z bokami. Następnie zaś położyłem boczne oznaczenia i całość posidoluksowałem. Na wszelkie Wasze opinie oczekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Cześć Ładnie ładnie ... czekamy niecierpliwie na koniec, ja swojego Crusadera też kończę sklejać i zaczynam malować. Trochę ryzykowne jest malowanie i brudzenia oddzielnie wierzy i kadłuba nie sądzisz ... znam to z doświadczenia! Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Dzięki za wypowiedź. To też masz Crusadera Krystianie? No to pokazuj go zaraz. Na razie pobrudziłem tylko dolne partie kadłuba, po to by móc założyć koła i gąsienice. Wieżę z zewnątrz będę brudził razem z resztą pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Tomku ... Prace są na takim etapie, że nie ma co pokazać. Model jest posklejany i tyle ... jak będzie gotowy pokażę Póki co pozdrawiam Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 A też masz Crusadera AA, czy jakąś inną wersję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 A też masz Crusadera AA, czy jakąś inną wersję? Również AA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 11 Lipca 2007 Autor Share Napisano 11 Lipca 2007 Wreszcie skończyłem brudzenie wnętrza wieży. Co do dziury w jej tyle, to nie zaszpachlowywałem jej, bo dostałem fajną podpowiedź na Armoramie i za fotel wepchnę plecak, tak więc dziury nie będzie widać. Dlatego właśnie warto prowadzić relację na kilku forach, bo jak nie tu to tam jakąś odpowiedź się w końcu otrzyma. Na Armoramie dostałem też linki do artykułu o Crusaderze AA (w którym są 2 zdjęcia wnętrza wieży) oraz do fajnego modelu tegoż pojazdu: http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?UAN=369&v=3&sp= http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?UAN=246&v=3&sp= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 11 Lipca 2007 Share Napisano 11 Lipca 2007 Ten celownik to taki qrcze gruby jest Próbowałeś robić z drutu? Bo trochę kaleczy piękną całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 13 Lipca 2007 Autor Share Napisano 13 Lipca 2007 Niestety Tomku, ale taki zdolny to ja nie jestem, żeby samemu go wykonać. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Niestety Tomku, ale taki zdolny to ja nie jestem, żeby samemu go wykonać.Taa, jasne... Skad wiesz? Probowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 A ja powiem tak: Spróbuj Kiedyś z drutu to nawet łańcuchy przeciwśnieżne robiłem w 1:35 Edit: Żeby nie być gołosłownym, krokodylek od trzeciej ręki, główka 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Żeby Ci tak pozytywnie wjechać na ambicję Wiem, że cały z kleju i nierówny, ale robiony na szybko o 23... To mniej więcej taki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 18 Lipca 2007 Autor Share Napisano 18 Lipca 2007 Bardzo mi miło, że zależy Wam na tym aby mój model lepiej wyglądał, ale przede wszystkim to chciałbym wreszcie ten model ukończyć, bo w tym roku to jeszcze żadnego nie skończyłem. Tak więc musicie mi wybaczyć, ale raczej nie będę tego celownika sam robił. Żeby nie być gołosłownym Nie no, zdolny jesteś mój imienniku. A co to za fajna głowa? Jakiegoś legionisty cudzoziemskiego? To mniej więcej taki rozmiar? Zestawowy jest trochę mniejszy, średnica ma 5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 18 Lipca 2007 Share Napisano 18 Lipca 2007 Zdolny, nie zdolny, każdy by to zrobił. Tak, łebek legionisty od Academy, pierwszy którego nie wstydzę się pokazać publicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 30 Lipca 2007 Autor Share Napisano 30 Lipca 2007 Czas leci, więc wypadałoby pokazać jak mi tam idzie, chociaż zbyt wiele to od poprzedniego razu niestety nie zrobiłem. Okazuje się, że na oryginalnym zdjęciu "mojego" Crusadera na tylnym zasobniku widać łapatę. Prawdę mówiąc to ja bym jej tam nigdy nie dostrzegł, ale na szczęście są ludzie, którzy dużo lepiej potrafią ode mnie zdjęcia odczytywać. A to, że Italeri nic o łopacie nie wspomina to nawet mnie nie dziwi. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu ją umiejscawiam. Przy pomocy farby artystycznej Lamp Black zapuściłem wszystkie linie oraz okolice wokół wystających elementów. Jeszcze tylko kilka zabiegów upiększających i wreszcie, nareszcie nastąpi upragniony przeze mnie koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 30 Lipca 2007 Share Napisano 30 Lipca 2007 A kolega skończył już commando car czy stoi i się kurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 1 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2007 Na razie niestety SAS Jeep leży odłogiem, ale się nie kurzy, bo zamknięty jest w pudełku. ;-) Myślę o tym, by zająć się nim po skończeniu Crusadera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danio934 Napisano 1 Sierpnia 2007 Share Napisano 1 Sierpnia 2007 A no chyba, że tak ja robiłem go i myślałem, że kolega go skończył i by sie podzielił zdjęciami ale już zrobiłem i całkiem fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Też śledzę postępy tego Crusader-a, i jestem pod wrażeniem. Nie mogę się doczekać finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Sierpnia 2007 Share Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam To kończ Waść tego Crusadera ... bo mój już na finiszu. Choć przeleżał w szafie półtora miesiąca udało mi się go skończyć w tydzień. Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 28 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki za zainteresowanie moim modelem. Udało mi się go wreszcie skończyć parę dni temu, ale nie miałem kiedy porobić fotek, bo albo pogoda zła, albo czasu brak. Tak się prezentuje gotowy ale bez anten: Oczywiście jak już zrobię porządną sesję zdjęciową, to Crusader trafi do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 28 Sierpnia 2007 Share Napisano 28 Sierpnia 2007 Już mi smaka zrobiłeś ostrze ząbki na lepsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi