Turecki Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Witam wszystkich forumowiczów Po długiej modelarskiej nieobecności czas na powrót do swiata modelarskich przyjemności. Jako temat obrałem koncepcję która długo dojrzewała w zamyśle zanim przyjęła fizyczną postać i chęć realizacji. Z racji braku na rynku zestawu tego śmigłowca w wymienionej wyżej wersji D i tej skali postanowiłem wziąć los we własne ręce i skonwertować stary jak świat zestaw ESCI wersji "A" tego śmigłowca by uzyskać jedną z nowszych wersji "D". Czeka żmudna i długa praca jesli chciałbym uzyskać zamierzony efekt i wiele osób sceptycznie podchodziło do tematu...więc cóż do odważnych świat należy...projektu czas zacząć. Na wstępie komponenty które wykorzystam...czyli wspomniany zestaw ESCI plus elementy fototrawione własnego projektu...i dalszy wkład własny przy użyciu materiałów jakie są ogólnie dostępne w postaci uzyskanej z przerobu lub w formie gotowej dostępne dla każdego modelarza na rynku. Pierwszy krok...pozbycie się zbędnej "budy" (osłony silnika)...która w wersji D różni sie kształtem więc mam zamiar wkonać ja od podstaw...kilka sprawnych pociągnięć piłką w oprawce i elemnty zostały oddzielone od zestawowego kadłuba... Ciąg dalszy wkrótce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 A gdzie dalsza relacja TOMCATA Poobserwuję sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 26 Lutego 2011 Autor Share Napisano 26 Lutego 2011 No tak wiedziałem że będzie manto ...Tomcat leżakuje jako kolejny projekt do dokończenia...wszystko przez to że jestem chyba jednym z najbardziej niezdyscyplinowanych modelarzy no i do Kota mam kilka rzeczy do zrobienia w zanadżu ...zanim popełnie w nim dalszy progres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 No no, zapowiada się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 oho zaczęło się. Będę tu częstym gościem. ps a kulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 26 Lutego 2011 Autor Share Napisano 26 Lutego 2011 Irku kulki będą będą...tylko będą w dalszej odsłonie...nie ubiegajmy faktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 26 Lutego 2011 Autor Share Napisano 26 Lutego 2011 Jak widać na załączonej fotce...autorów zestawu poniosła niegdyś chęć zbliżenia widzowi widoku rzeczywistego nitowanego poszycia Kiowy...jednak powinno sie to uzyskać niemniej delikatnym drobnym nitowadłem...a napewno nie w taki sposób w jaki to wykonali w zestawie...otwory w skali rzeczywistego śmigłowca miały by średnice dziur po pociskach karabinu maszynowego więc postanowiłem całość wyrównać do zera...czyli zaszpachlować i wygładzić w celu późniejszych już napomnianych przez Irka eksperymentów naniesienia delikatniejszych "wypukłych" nitów...i jeszcze raz naniesienia lini podziału blach bardziej delikatnych co do tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Po przyłożeniu do siebie dwóch połowek kadłuba mamy widoczną zdeformowaną jedną z przednich części dziobowych...myślę że szybki zabieg plastyczny...a dokładniej termoplastyczny powinien załatwić sprawę...czyli gorąca woda...myślałem nad płomieniem zapalniczki ale to może sie okazać zbyt inwazyjną metodą..i mógłbym uzyskać dalsze niechciane zniekształcenia I zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Zabieram się za kabinę załogi...w sumie to cały blok wnętrza który zostanie zainstalowany wewnątrz przed zamknięciem kadłuba na dobre... Elementy zestawu oraz nowa trawiona podłoga z wstępnym spasowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Łożesz Tureczku ... ile zostanie z oryginalnego zestawu, 20% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Rafale pytanie za sto punktów...musze się liczyć z "głęboką" konwersją zestawu...może niektórym osobom się mniej spodobać ale chyba wykorzystam z zestawu tylko kadłub i ogon...reszta scratch i moje PE częśći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 O ile wczesniej nie zaczniesz dlubac innego [nastepnego] modelu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Chyba już jest model z Italeri . To dokończysz może Gotowca , Jak prace nad Mi-2 ? TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi