bondarek Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Jako się rzekło, nadszedł weekend i udało mi się trochę podłubać. Teraz kadłub, oczywiście zacząłem od "przyrządu montażowego" Kilka luźnych elementów, w tyb boczne osłony silnika z żaluzjami i prawa strona kadłuba przygotowana do klejenia zdjęcia trochę nieostre ale dziś już nie mam siły poprawiać Jutro wieczorem pewnie kolejny update. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Fajnie ale tę żaluzję to bym z cienkiej blaszki zrobił albo chociaż je pocienił Dajesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Podziwiam i trzymam kciuki. Sam dłubie takiego od podstaw i tym bardziej podziwiam. Wymiary oparłeś o monografię? Czy nie obawiasz się ze kółka nawiasem mówiąc dość słabe) i ew inne detale mogą potem nie pasować i proporcje autko może mieć popsute? Co do tej poprzeczki na ramie to nie była prosta tylko wygięta łukowo ponadto była pod ramą a nie wewnątrz ramy - widać na fotce rozszabrowanego pojazdu przewróconego na bok. Podoba mi się rozwiązanie z tymi amortyzatorami, zawsze zastanawiałem się jak to mogło być rozwiązane. Co do desek to mogły być też ułożone nie wzdłuż kadłuba tylko poprzecznie? wówczas opierałyby się na ramie i poprzeczki nie były by potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam z małym poślizgiem Fajnie ale tę żaluzję to bym z cienkiej blaszki zrobił albo chociaż je pocienił Dajesz dalej Żaluzje są z arkusza 0,25 mm a na zdjęciach wyglądają faktycznie troche grubo . Później zrobię zdjęcia bez macro to może będzi się lepiej prezentowało. radett: może jakaś relacja?? edit: Już znalazłem Wszystko oparłem na rysunkach z monografii, gdzieś wcześniej pisałem, że jest tam sporo błędów i kilka razy musiałem przerabiać, teraz też muszę wydłużyć maskę silnika bo nie pasuje do ramy a niestety nie sprawdziłem wcześniej. Z tą ramą masz rację odszukałem to zdjęcie i teraz też to widzę ale poprawki będe nanosił przed montażem całości i wtedy spróbuję poprawić. Jeśli chodzi o amortyzatory to podobne rozwiązanie było w którymś ciężarowym Fiacie i nawet w Żuku i wydawało mi się, że będą pasować. Z deskami to może i tak ale już zostawię tak jak jest. Dzisiaj przygotowałem resztę części kadłuba, jutro jak dobrze pójdzie będę kleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Pokleiłem i troszkę poszpachlowałem, drzwi trzymają się na taśmach żeby geometria się nie rozjechała i mała przymiarka PS. wieża troszkę wystaje poza obrys kadłuba. c.d.n. jak wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Swietnie Zmien tytul na "od podstaw" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 od podstaw Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Witam Święta i długie weekendy nie sprzyjały modelowaniu ale już trochę się obrobiłem i powoli wykańczam kadłub, stan jak widać: Trzeba jeszcze trochę poszlifować. Co do zmiany tematu to faktycznie trochę nie fortunnie to wyszło . Jest tylko mały problem, nie mam już przycisku edycji postów i chyba konieczna byłaby interwencja admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Witam wszystkich Wątek lekko przycichł, trochę z braku czasu ale i zainteresowanie nie jest największe ;-), dziś drobna aktualizacja kończę kadłub, zrobiłem nity i zawiasy. zbliżenie nitów, zmieniłem technikę "nitowania" w stosunku do wieży, wyszło znacznie lepiej. Szczegółowy opis metody znajduje się na http://www.modelarstworedukcyjne.pl/ind ... &Itemid=60 Przymiarka wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Nity na kadłubie są zdecydowanie lepsze. Czy podział blach na kadłubie będziesz rył później? Z publikowanych planów wynika, że dolna linia kadłuba w części silnikowej i kabiny, nie była na tej samej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 PODZIWIAM I KIBICUJĘ KOLEDZE , TEŻ TAKIEGO WYKONAŁEM MOŻNA POWIEDZIEĆ PROSTO Z PUDŁA Z MAŁYMI PRZERÓBKAMI POZDRAWIAM ARNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Nity na kadłubie są zdecydowanie lepsze. Dlatego usunę wszystkie nity z wieży i będę robił tak jak na kadłubie, kolejne wieczory z kulkami Czy podział blach na kadłubie będziesz rył później? Tak, chcę mieć już wszystko i dopiero przeciągnę rylcem, tym bardziej że nie będzie tego dużo Z publikowanych planów wynika, że dolna linia kadłuba w części silnikowej i kabiny, nie była na tej samej wysokości. To będą oddzielne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 ... TEŻ TAKIEGO WYKONAŁEMMOŻNA POWIEDZIEĆ PROSTO Z PUDŁA Z MAŁYMI PRZERÓBKAMI .... Nie takie małe też chciałbym prysnąć japoński kamuflaż ale nie wim czy starczy mi wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY ,TRZYMAM KCIUKI POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 witam , widzę mały zastój w pracy pozwolę sobie dodać coś na zachętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Jarekk napisał(a):Z publikowanych planów wynika, że dolna linia kadłuba w części silnikowej i kabiny, nie była na tej samej wysokości. To będą oddzielne elementy. Po pierwsze: Płyta boczna części silnikowej i płyta boczna części "kabinowej" to dwie różne płyty Po drugie: linia podłogi płyty bocznej części "kabinowej" jest wyżej niż dolna krawędź płyty bocznej silnikowej bo ta ostatnia ma "fartuch" który jest jej częścią integralną. Czyli zbierając wszystko do kupy : - linie podziału blach na boku kadłuba - tylko w pionie. - czeka cię doklejenie "fartucha" do części dolnej płyty bocznej silnikowej i co za tym idzie szpachlowanie tego połączenia aby go nie było widać co jest trochę kłopotliwe i dodatkowo pracochłonne. ale poza tym nieźle tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 witam , widzę mały zastój w pracy ... Aktualnie jestem na wakacjach, "ładuję akumulatory" i obiecuję zdwoić wysiłki zaraz po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 ...- linie podziału blach na boku kadłuba - tylko w pionie. - czeka cię doklejenie "fartucha" do części dolnej płyty bocznej silnikowej i co za tym idzie szpachlowanie tego połączenia aby go nie było widać co jest trochę kłopotliwe i dodatkowo pracochłonne. właśnie taki mam chytry plan a co do "kłopotliwości" i "pracochłonności to już niewiele zmienia ale jak będę robił Wz-28 to lepiej się zorganizuję ale poza tym nieźle tak trzymać dzięki staram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Aktualnie jestem na wakacjach, "ładuję akumulatory":) Hmm, a co to są wakacje?? Szczęściarz, mogę pomyśleć w wolnej chwili o nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Wymiary kadłuba wziąłeś te same co dała AGA czy z innych źródeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 Generalnie opieram się na monografii Samochody Pancerne wz.28 / wz.34 J. Ledwocha, trochę zdjęć i sporo "na czuja" :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Rozumiem że masz na myśli nr 318 czyli wz 28 i wz 34?, monografia jest w wielu miejscach ułomna (zwłaszcza rysunki). Kółka od AGI warto by usprawnić i powiększyć bo są jak by za drobne. Sama monografia zresztą ma rysunki z różnymi wymiarami kół i o różnych wymiarach pojazdu mimo iż to niby rysunki w 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam po urlopie Rozumiem że masz na myśli nr 318 czyli wz 28 i wz 34?, monografia jest w wielu miejscach ułomna (zwłaszcza rysunki). Kółka od AGI warto by usprawnić i powiększyć bo są jak by za drobne. Sama monografia zresztą ma rysunki z różnymi wymiarami kół i o różnych wymiarach pojazdu mimo iż to niby rysunki w 1/35 Posiłkuję się oczywiście tym numerem i masz rację jeśli chodzi o jakość rysunków (gdzieś na początku wątku też chyba o tym pisałem) dlatego staram się konfrontować to ze zdjęciami ale i tak wiele robię "na czuja" . Postaram się żeby wyglądało to choć trochę jak Wz-34. Z przyczyn technicznych zdjęcia będą w przyszłym tygodniu, poprawiłem nity na wieży i dokończyłem kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 No własnie, i na czym się tu opierać, jak ta monografia jest ułomna, a jeszcze inna również. Nawet repliki są różne i tak szczerze, to nie wiadomo która jest poprawna. Moim zdaniem nie ma prawidłowej repliki, każda ma jakieś niedociągnięcie. A tak swoją drogą, to może zamiast mówić, że wydania są do kitu, jakieś inne podpowiedzi i materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi