Sirin Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Witajcie, w ramach relaksu po mękach z podkładem i praktycznie zniszczonym aerografem postanowiłem zrobić ww. model Revell 04165 - Fw 190 A-8/R-11 (1/72) + dodatki: blaszki: Eduard SS124 lufy: MASTER 72-014 (fajny bajer) maski: Eduard XS541 (dla leniwych) zastanawiam się jeszcze czy nie nabyć żywicznej kabinki, ale...(o tym poniżej) Postanowiłem go pomalować w wersji z czerwono-białym podwoziem bo jak szaleć to szaleć (wszystkich uważających że takowa kolorystyka nie pasuje, serdecznie przepraszam ale i tak zrobię po swojemu ). Model Revella ma straszne oszklenie więc zamienię je na szybki od dragona FW-190D-9 (taki zestaw gdzie jest uproszczona do bólu kabina i plastik przypomina żywicę) zresztą i tak potraktowałem go jako tarcza testowa dla aerografu . Po rozpakowaniu z pudełka i obmacaniu wszystkich dodatków zabrałem się do dzieła. Model nie ma jakości Tamki ale też mi na tym nie zależy (nitów nie będę robił). Spasowanie w miarę przyzwoite ale nadlewek i parchów co niemiara. Po przymierzeniu polówek kadłuba i upchnięciu kokpitu mocno się zdziwiłem jak tablica przyrządów znikła głęboko w trzewiach foczki. Dlatego zwracam się do fachowców z pytaniem, jak głęboko pod osłoną powinna znajdować się tablica przyrządów. Jeśli Revell sknocił kabinkę to nabędę żywiczny odpowiednik ale jeśli jest w miarę poprawnie to raczej sobie odpuszczę znęcanie się nad blaszką z tablicą. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Zamiast zwracać sie do fachowców szybciej wychodzi googlowanie w tych kwestiach, np: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 i nie do końca rozumiem o co chodziz tym czerwono białym? Może chodzi o tzw Papagai-Staffeln? Tylko dlaczego Anton??? Tam latały Dory, zresztą jest wypusk modelu Academy właśnie w tym malowaniu. Co do naszego projektu, to nie zaśmiecajmy wątku kolegi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 Dziękuję za zdjęcia nie wiem jak tego szukałem - czuję się jak babcia 90cio letnia - teraz wpisałem i jakoś się pojawiły. Nasuwa się pytanie czy Revell niepoprawnie wykonał wnętrze kabiny czy całość sobie przeskalował na oko że wygląda jak wygląda. W tym modelu tablica jest schowana jakieś 5mm w głąb również ta żółta wajcha (cokolwiek by to nie było, co wystaje z boku po lewej stronie) jest przesunięta praktycznie pod samą tablicę a na zdjęciach widać że jest na równym poziomie z osłoną tablicy. Jeśli przesunę tablicę na 2mm to częściowo zakryję konsole po bokach. Wolałbym się nie wkurzyć jak kupię żywiczny kokpit i wyjdzie tak samo jak ten Revella. Podwozie chce pomalować właśnie w takie czerwono białe pasy. Coś o wersji... jak dobrze mi wyjdą anteny od eduarda to będzie R11 a jak je sknocę to będzie radosna twórczość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Podwozie chce pomalować właśnie w takie czerwono białe pasy. Ale dlaczego tylko podwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 Ponieważ nie zależy mi na rysie historycznym, tylko na wyglądzie maszyny. Takie malowanie podwozia jest inne niż typowe niebieskie, wierzch dzięki maskom w miarę będzie się zgadzał ale nie mam ochoty szukać dokumentacji dotyczącej oznakowania samolotu a jak zrobię jakiś krok w stronę uhistorycznienia samolotu to mnie zjecie czepiając się detali że jakieś oznaczenie nie jest we właściwym położeniu czy w ogóle go nie ma. Bardzo proszę potraktujcie ten projekt jako "science fiction" bo inaczej się nie dogadamy :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) Może przemyśl malowanie spodu całego w biało czerwone pasy a nie tylko podwozia. Fajnie wyglądałby w szacie a la Cracovia Edytowane 10 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Nie no, luzik. Nie chodzi mi o tło historyczne, a jedynie o stronę czysto wizualną. Pstrokate osłony podwozia i "normalny" spód po prostu jakoś tak nie idą chyba w parze. Zaszalej trochę i rozciągnij niestandardowe malowanie na większa powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 Na razie moim głównym problemem jest niepasująca kabina :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Ponieważ nie zależy mi na rysie historycznym, tylko na wyglądzie maszyny. Odtworzenie historycznego malowania najbardziej wpływa na wygląd i odbiór modelu. Tego czy kokpit jest wklejony milimetr głebiej czy płycej nikt nie zauważy, a fikcyjne malowanie od razu będzie się rzucało w oczy. Do FW 190 można znaleźć wiele atrakcyjnych i jednocześnie historycznych malowań, także może warto chwile... pogoglować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Odstęp pomiędzy tablicą a osłoną w skali 1:72 to około 2,8mm. Kokpity prawie zawsze są trochę "niewymiarowe", bo trzymając się skali osłona tablicy przyrządów powinna mieć grubość co najwyżej 0,1mm, a niektóre inne elementy wyposażenia zrobiłyby się niewidoczne. Jeżeli nie uda Ci się w prosty sposób wsadzić tablicy Eduarda, to można rozważyć zrobienie osłony tablicy też z blaszki. ... Tam latały Dory, zresztą jest wypusk modelu Academy właśnie w tym malowaniu... Czy mógłbyś powiedzieć co to jest "wypusk"? Pytałem już na forum, ale jak na razie nie dostałem odpowiedzi. Będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Czy mógłbyś powiedzieć co to jest "wypusk"? Pytałem już na forum, ale jak na razie nie dostałem odpowiedzi. Będę zobowiązany strzelam że wypraska:) A co do modelu - jeśli uważasz że i tak to SF to chyba kabina nie jest problemem? Nie, malowanie można robić SF, osobiście nie ma nic przeciwko - tylko pisz wyraźnie, że to SF - natomiast kabinę należy wykonać poprawnie, trzymając się realiów. PS. Na pierwszej fotografii którą zamieścił Banny ten element u góry koło wskaźników amunicji to chyba "antyradar" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Czy mógłbyś powiedzieć co to jest "wypusk"? Pytałem już na forum, ale jak na razie nie dostałem odpowiedzi. Będę zobowiązany Producenci wypuszczają ten sam model w różnych pudełkach, z innymi kalkami. Jest edycja FW 190D Academy właśnie w takim malowaniu: http://www.mojehobby.pl/academy-1611-focke-wulf-fw-190d-9-p-1-106793.html . To dobry model i w rozsądnej cenie, także jak zależy ci na tym konkretnym malowaniu, to może warto by było sięgnąć po ten zestaw. PS. Na pierwszej fotografii którą zamieścił Banny ten element u góry koło wskaźników amunicji to chyba "antyradar" Heh, to jakiś element współczesnej awioniki, bo to Foka współczesnie odbudowana i latająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Cytat: PS. Na pierwszej fotografii którą zamieścił Banny ten element u góry koło wskaźników amunicji to chyba "antyradar" Heh, to jakiś element współczesnej awioniki, bo to Foka współczesnie odbudowana i latająca. dokładnie tak, zresztą wystarczy przejrzeć fotki odrestaurowanego latającego SBLima - też jest parę współczesnych bajerów. Do autora - przemyśl dobrze projekt, czy już masz kupione dodatki? ogólnie znaną wadą tego zestawu jest złe oszklenie, najlepiej po prostu podebrać z innego modelu lub kupić vacu, co do malowania to tak jak powiedziano - jest sporo bardzo bajeranckich a autentycznych, szkoda by było pójść mocno w detale a malowaniem zrobić zabawkę (tzn oczywiście takie jest moje zdanie, jeżeli jesteś przekonany co do swojej koncepcji to OK), kokpit - imho revel się bardzo popisał możliwościami tłoczenia w plastiku jak chodzi o kokpit, już zestawowe elementy są bardzo przyzwoicie zrobione, zważywszy na cenę zestawu jest to wręcz ewenement, dodasz blaszkę będzie super, czy pakować żywicę? moim zdaniem nie ma potrzeby, ale to jest moje zdanie czekam na pierwsze efekty dłubań pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 wuwumaster - tak mam kupione dodatki i nawet napisałem jakie mam też szybkę z innego zestawu dokładnie to zestaw Hobby Bossa (nie dragona) FW190D-9 zestaw nr: 80228 (czyli właśnie w to pasiaste malowanie). Niestety model ma bardzo uproszczoną kabinkę (tylko fotel pilota) co mnie mocno do niego zraziło. Co do malowania to pasy mi się bardzo spodobały i uznałem to za fajny koncept do fw190a gdzie przód jest bardziej bulwiasty. Na tą chwilę zamówiłem kokpit Aires 7157 do modelu Tamki. Jak nie będzie pasował to poczeka na model Tamiya a w tym zostawię tak jak jest. Teraz zmierzyłem i panel jest ponad 4mm pod osłoną a blaszka będzie w tym samym miejscu więc jej po prostu nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 Jak masz cisnienie pasy, to może cos takiego? Efekciarskie, a jednak prawdziwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 FW190D-9 zestaw nr: 80228 (czyli właśnie w to pasiaste malowanie). Niestety model ma bardzo uproszczoną kabinkę (tylko fotel pilota) co mnie mocno do niego zraziło. Jak lubisz ciąć, trawić i dłubać to w Hobby Bossie można zrobić kabinkę, przy pomocy blaszek, jak tu: Jak masz cisnienie pasy, to może cos takiego?Efekciarskie, a jednak prawdziwe! MasterCraft nawet robi kalkomanie do tego malowania: http://www.mojehobby.pl/mastercraft-c04-fw-190a-7-jg-1-p-1-191310.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 Oj coś się wam te czerwone pasy nie podobają jak bym chciał zrobić Spitfire Mk IX w malowaniu Messerschmitt Bf 109 to byście mnie zatłukli mokrą szmatą pilex7 - widziałem warsztat tego modelu i kabinka wyszła miodzio ale niestety nie umiem trawić blaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 Oj coś się wam te czerwone pasy nie podobają jak bym chciał zrobić Spitfire Mk IX w malowaniu Messerschmitt Bf 109 to byście mnie zatłukli mokrą szmatą Eee tam bez przesady, to twój model. Możesz zrobić go w różu z czerwonymi ciapkami i też będzie OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Jeśli można coś zasugerować, to ja bym proponował jednak nie wkładać żywicznego kokpitu tylko zastosować ten co jest. Trzeba tylko wyciąć wypusty tablicy i przykleić ją o około 1 ~ 1,5 mm bliżej, tak jak na zdjęciach, kabinę zamknąć i wyżywać się na malowaniu A wajchę przepustnicy odciąć i dorobić nową z kawałka plastiku. Czy pierwszą rzeczą która się dzieje z tym modelem po wyjęciu z pudełka to łamanie anten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 pilex7 - też nad tym myślałem ale nie chce stracić guziczków malowanie będzie moje ale kabinka powinna wyglądać tak jak trzeba i będzie otwarta bo wyrznąłem całą tylną część owiewki, niestety tak mi oszklenie (hobby bossa) pasuje. W tej chwili katuje się nad antenami nie nie połamałem ich (są całe i zdrowe) tylko robię je z blaszek edka i nie podoba mi się ich grubość :( jeszcze trochę i główne mocowanie będzie z zestawu a końcówki anten z igły. Coś przy tym relaksującym projekcie robię się nerwowy, może powinienem sobie meliskę zaparzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 25 Marca 2011 Autor Share Napisano 25 Marca 2011 Właśnie w moje łapki wpadł zamówiony kokpit z AIRES i jejku jejku ale on śliczny co prawda nie wiem czy będzie pasował ale zrobimy tak żeby pasował ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi