Jump to content

Tatra 813 8x8 Kolos - 1:10 / 1:87

MC-Maxim
 Share

Recommended Posts

Witam !

Nie wiem czy to do konca odpowiednie forum, ale postanowilem zaprezentowac tez tutaj swoje prace. Jeden to Tatra 813 w skali 1:10, ktora bedzie zdalnie sterowana, calosc zawieszenia robie na tokarce + inne narzedzia i jest w miare wierna replika 1:1. Oczywiscie cale zawieszenie pracuje jak w prawdziwej i tez oparte jest na rurze nosnej, ktora ciegnie sie przez caly pojazd. Drugi model to Tatra w skali 1:87 zakupiona w Czeskim muzeum Tatry w Koprivnicach. Ten modelik chce zrobic aby odwzorowywal w miare dokladnie model w skali 1:10. Oczywiscie predko Tatry 1:10 nie skoncze bo zostalo mi jeszcze duzo pracy. Mam nadzieje ze kogos z tego forum zainteresuje ten temat ;)

A tutaj fotki obu modeli

73384428zx2.th.jpg 59897350kt4.th.jpg 45469295ti8.th.jpg

87986981zc2.th.jpg 36960905pp5.th.jpg 71174963kt4.th.jpg 51504862cy0.th.jpg

33002494tx3.th.jpg 72646305cu1.th.jpg 88190867gz1.th.jpg 83165082vp4.th.jpg

Witaj MC-Maxim

Wow - skala 1:10 to już coś Widzę że Kabina jest już pomalowana, zatem rozumię że będzie bardzo uproszczona, a szkoda. Wnetrze zapewne będzie niewidoczne i nafaszerowane elektroniką, ale na zewnątrz można by pokusić się o wykonanie poprawnych przetłoczeń blach. W tej skali nie powinno być to problemem, a efekt końcowy napewno byłby o wiele lepszy

Życzę powodzonka w dalszj budowie

Super

Będę bacznie obserwował Twoją relację...

Pozdrawiam,

Przemek

Edited by Guest

Czad na kołach w skali 1:10 i 1:87. Widać że zabierasz się za model od strony technicznej i też mile było by widziane jak byś dopracował elementy zewnętrzne. Ale wielkośc tego modelu poprostu poraża.

Życze powodzenia w dalszych pracach.

• 2 weeks later...

na tym filmiku niestety niema tego o co mi chodzi chodzi mi o przeguby homokinetyczne przy osiach skrętnych nie te co są zaraz przy tunelu napędowym tylko przy kołach co znajduje się w zwrotnicy fotek niestety niemogę znaleźć :/

Ale kolos odjeło mi mowę, życzę powodzonka w dalszych pracach nad modelem.

Oj z chęcią będę śledził ten wątek, jako że kiedyś zajmowałem się modelarstwem RC (ale zupełnie amatorsko). Taki model to nie lada gratka. Życze powodzenia w budowie i czekam na więcej

Pozdrawiam

robię duży pokłon przed Toba.. poprostu niesamowicie Ci to wycodzi.. no i precyzja. Czyżbyś był po jakiejś szkole mechanicznej ??