Pionas Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Cześć!, mam 14 lat i chciałbym pokazać wam mój pierwszy model czołgu (T-34/85mm 1:35 od Zvezdy)Już wcześniej składałem modele śmigłowców (4 sztuki, AH-64D, UH-1 Bell, MI-8, MI-24 Hind, skala 1:48-1:72, jak kogoś to interesuje) Proszę o ocenianie.(z góry dzięki) Oto kilka fotek (SORRY za jakość): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Jak na swój wiek, i zważywszy że to Twój pierwszy czołg jest spoko, z daleka widać że to czołg . Teraz troszkę pomoralizuję: Zbiorniki na paliwo, na burtach czołgu, raczej nigdy nie były czarne ( piszę RACZEJ NIGDY, bo ja nigdy takich nie widziałem ). Przeważnie są w kolorze czołgu. Druga sprawa, liny zamontowane na czołgach, nawet współczesnych są ze stali i powinny wygladać na modelu jakby również były ze stali ( zaopatrz się w farbkę Tamiya GUN METAL ), u Ciebie te liny wygladaja jak sznurówki, wyjęte z butów i przyklejone na model, no i co się jeszcze tyczy lin, u Ciebie są po prostu za grube. Trzecia sprawa, stalowa siatka na pokrywie silnika też nie powinna być czarna, też powinna być w kolorze całego czołgu. Po czwarte, co to jest to szare na boku czołgu?? Dla mnie wyglada to jak kawałek jakiejś szmatki, zwiniętej i przymocowanej, nie wiadomo czym. Jeśli na czołgach T-34 były wożono plandeki, to z reguły, montowane były z tyłu wieży czołgu, przy pomocy skórzanych pasów. jesli masz zamiar sklejać pancerkę, to super ale sugeruję abyś sklejając mogel, jednocześnie podpierał się jakimiś fotkami, w necie jest mnóstwo fotografii T-34/85. Nie zrażaj się i klej dalej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 zrób tak żeby było widać fotki, bo głupi mod ci usunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Głupi jest ktoś, kto nie potrafi przeczytać kilku zdań regulaminu. Chyba wszystkim jest wygodniej oglądać zdjęcia niż klikać na linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 zrób tak żeby było widać fotki, bo głupi mod ci usunie. Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Jako ze uwielbiam teciaki ,to zawsze chętnie parę uwag rzucę.W dzisiejszych czasach komputer na biurku modelarza to już normalna rzecz.Stad prośba do Ciebie -zanim zaczniesz sklejać model zapoznaj się z bogata literatura ,rożnymi forami modelarskimi gdzie jest sporo piennych relacji o kaczuszkach i innych modelach.Gecon wytknął Ci błędy ,ja dorzucę tylko ten niepotrzebny czarny kolor(nawet pod wieża), dowolność w przyklejaniu kalkomanii no i rdze nie w tych miejscach co jest - nie mówiąc ze jest jej za wiele nawet jak na czołg z czasów wojny.Niepotrzebnie tez poukładałeś zapasowe ogniwa gasiennic w dowolnych miejscach zwłaszcza na przednich częściach błotników. No i nie zrażaj się za bardzo naszymi uwagami i klej sobie dalej tylko już rozważniej z głowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 głupi mod To jakaś zaczepka czy coś? Koledzy już wymienili błędy. Z mojej strony napiszę, że jest dobrze - trenuj. Trening czyni "miszcza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionas Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 OK. Dzięki za komentarze, dostosuje się do waszych uwag przy sklejaniu następnego modelu. Nie wiem jeszcze jaki to będzie, lecz myślałem trochę o T-80 . Mam jeszcze jedno pytanie czy jakaś firma sprzedaje model PT-91Ex ,,Twardy''???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionas Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Mam nowe leprze fotki tego modelu (dodałem mu antenę własnej roboty bo nie było jej w zestawie choć na zdjęciach wygląda jakoś grubo, a jeśli chodzi o model zobaczyłem sam kilka wad i będę ja poprawiał): Edytowane 16 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 OK. Dzięki za komentarze, dostosuje się do waszych uwag przy sklejaniu następnego modelu. Nie wiem jeszcze jaki to będzie, lecz myślałem trochę o T-80 . Mam jeszcze jedno pytanie czy jakaś firma sprzedaje model PT-91Ex ,,Twardy''???????? Hmm tylko budowa własna. Chyba (?) Użyj opcji "zmień" (prawy górny róg postu). O ile się jeszcze da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 zrób tak żeby było widać fotki, bo głupi mod ci usunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Głupi mod już się poświecił, i pozamieniał zdjęcia Następnym razem kolego Pionas, polecam ten temat: viewtopic.php?t=7808&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 PT-91Ex ,,Twardy''???????? Lepiej się poucz na czymś tańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Jeszcze jedna ważna sprawa, kolego Pionas. Mnie takiej rady udzielono i nieźle na tym wyszedłem. Najpierw sklejaj i maluj poprawnie czyste modele a potem jak juz wprawy nabierzesz, zacznij myśleć o brudzeniach rdzach i innych tego typu hockach-klockach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 A co do Twardego EX, to na forum jest relacja z jego budowy, znajdź ją i obejrzyj, odechce Ci się budowania tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 No i tu masz 1000% racji . Chyba ze jest tak bogaty ze może ćwiczyć na takim modelu .Chociaż widziałem już takiego co ćwiczył na tamijce za 350 zeta. A zal d...e ściskał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 No i tu masz 1000% racji . Chyba ze jest tak bogaty ze może ćwiczyć na takim modelu .Chociaż widziałem już takiego co ćwiczył na tamijce za 350 zeta. A zal d...e ściskał. To już nawet nie chodzi o zasobność portfela, przeciez ten EX co jest na forum powstał na bazie T-72 od Zvezdy. Mi bardziej chodziło o umiejętności i nakład pracy. Nie przesadzę chyba jak napiszę że ten EX to jakieś 80-90% scratchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionas Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Poprawiłem już kilka wad, fotki wrzucę później. Jako następny model kupie T-80 :P. przy malowaniu będę się wzorował na fotkach prawdziwego T-80 _______________________ Dzięki za rady, zastosuje je przy sklejaniu kolejnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Poprawiłem już kilka wad, fotki wrzucę później. Jako następny model kupie T-80 :P. przy malowaniu będę się wzorował na fotkach prawdziwego T-80 _______________________ Dzięki za rady, zastosuje je przy sklejaniu kolejnego modelu. Fajnie że będziesz kontynuował przygodę z pancerką i fajnie że to bedzie akurat T-80 ( ja od takiego zacząłem ). Teraz jeszcze musisz się zdecydować, którego T-80 skleisz. Pamietaj że ten czołg, występuje w dwóch podstawowych odmianach: T-80 BV i T-80 UD. Jeśli chodzi o walory wizualne, to według mnie lepiej prezentuje się wersja UD, ze względu na fajny pancerz reaktywny na wieży, nie jestem pewien czy nazywa sie SZTORA czy ERA. Na forum, jest wiele wątków o T-80, zanim cokolwiek przykleisz przejrzyj i przeczytaj wszystko na temat tego czołgu. Nie baw się w waloryzacje, sklej model prosto z pudełka, nie brudź go, ma być czysty jak łza, oczywiście zwróć uwage na poprawne malowanie a przede wszystkim, nie spiesz się, jak bedziesz miał pytania to pytaj smiało. Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionas Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 gencon27-,,Pamietaj że ten czołg, występuje w dwóch podstawowych odmianach: T-80 BV i T-80 UD. Jeśli chodzi o walory wizualne, to według mnie lepiej prezentuje się wersja UD, ze względu na fajny pancerz reaktywny na wieży'' Też wole wersje UD, z tego samego powodu. Mam tylko jedno pytanie jaką skale polecacie najbardziej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 U mnie czeka na warsztat teciak od AFV z wnętrzem, co do Twojego to sądze co koledzy powyżej - nie jest źle na początek ale z tą szmatą w zbiorniku wytwornicy dymu to dałeś CZADU i plamy krwi po rozjechanych hitlerkach z czasem nabierzesz kunsztu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Pionas ja radzę ci pozostać przy 1/35. Paradoksalnie modele w tej skali są moim zdaniem łatwiejsze od 1/72 ze względu na to, że łatwiej się je maluje i bryła jest większa. Fakt faktem oznacza to więcej elementów, ale z tym radę sobie dasz. Kup sobie np. Pumę z Italerki lub jakiegoś Skifa i na tym próbuj. To przynajmniej moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Pamietaj że ten czołg, występuje w dwóch podstawowych odmianach: W modelach, wersji jest dużo więcej a podstawa może być tylko 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionas Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Dobra. Naprawiłem już kilka błędów w moim T-34/85, lecz postanowiłem pozostać przy czarnych zbiornikach paliwa (z obawy przed uszkodzeniem modelu). Zdjęcia modelu pokarze za jakieś 2-3 dni ponieważ robię samodzielnie podkładkę na czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi