Skocz do zawartości

Mój pierwszy model czołgu (T-34/85mm)

Pionas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!, mam 14 lat i chciałbym pokazać wam mój pierwszy model czołgu (T-34/85mm 1:35 od Zvezdy)Już wcześniej składałem modele śmigłowców (4 sztuki, AH-64D, UH-1 Bell, MI-8, MI-24 Hind, skala 1:48-1:72, jak kogoś to interesuje) Proszę o ocenianie.(z góry dzięki)

Oto kilka fotek (SORRY za jakość):

a712115e1204c98dm.jpg 7fcf895367cc8675m.jpg 8075b17b1dbf3d03m.jpg 6b3b8dc5183c10c1m.jpg

Jak na swój wiek, i zważywszy że to Twój pierwszy czołg jest spoko, z daleka widać że to czołg . Teraz troszkę pomoralizuję:

Zbiorniki na paliwo, na burtach czołgu, raczej nigdy nie były czarne ( piszę RACZEJ NIGDY, bo ja nigdy takich nie widziałem ). Przeważnie są w kolorze czołgu. Druga sprawa, liny zamontowane na czołgach, nawet współczesnych są ze stali i powinny wygladać na modelu jakby również były ze stali ( zaopatrz się w farbkę Tamiya GUN METAL ), u Ciebie te liny wygladaja jak sznurówki, wyjęte z butów i przyklejone na model, no i co się jeszcze tyczy lin, u Ciebie są po prostu za grube. Trzecia sprawa, stalowa siatka na pokrywie silnika też nie powinna być czarna, też powinna być w kolorze całego czołgu. Po czwarte, co to jest to szare na boku czołgu?? Dla mnie wyglada to jak kawałek jakiejś szmatki, zwiniętej i przymocowanej, nie wiadomo czym. Jeśli na czołgach T-34 były wożono plandeki, to z reguły, montowane były z tyłu wieży czołgu, przy pomocy skórzanych pasów. jesli masz zamiar sklejać pancerkę, to super ale sugeruję abyś sklejając mogel, jednocześnie podpierał się jakimiś fotkami, w necie jest mnóstwo fotografii T-34/85. Nie zrażaj się i klej dalej. Pozdrawiam

Głupi jest ktoś, kto nie potrafi przeczytać kilku zdań regulaminu. Chyba wszystkim jest wygodniej oglądać zdjęcia niż klikać na linki.

Jako ze uwielbiam teciaki ,to zawsze chętnie parę uwag rzucę.W dzisiejszych czasach komputer na biurku modelarza to już normalna rzecz.Stad prośba do Ciebie -zanim zaczniesz sklejać model zapoznaj się z bogata literatura ,rożnymi forami modelarskimi gdzie jest sporo piennych relacji o kaczuszkach i innych modelach.Gecon wytknął Ci błędy ,ja dorzucę tylko ten niepotrzebny czarny kolor(nawet pod wieża), dowolność w przyklejaniu kalkomanii no i rdze nie w tych miejscach co jest - nie mówiąc ze jest jej za wiele nawet jak na czołg z czasów wojny.Niepotrzebnie tez poukładałeś zapasowe ogniwa gasiennic w dowolnych miejscach zwłaszcza na przednich częściach błotników. No i nie zrażaj się za bardzo naszymi uwagami i klej sobie dalej tylko już rozważniej z głowa.

głupi mod

To jakaś zaczepka czy coś?

Koledzy już wymienili błędy.

Z mojej strony napiszę, że jest dobrze - trenuj.

Trening czyni "miszcza".

OK. Dzięki za komentarze, dostosuje się do waszych uwag przy sklejaniu następnego modelu. Nie wiem jeszcze jaki to będzie, lecz myślałem trochę o T-80 . Mam jeszcze jedno pytanie czy jakaś firma sprzedaje model PT-91Ex ,,Twardy''????????

Mam nowe leprze fotki tego modelu (dodałem mu antenę własnej roboty bo nie było jej w zestawie choć na zdjęciach wygląda jakoś grubo, a jeśli chodzi o model zobaczyłem sam kilka wad i będę ja poprawiał):

5027cee27b5d19b6m.jpg 995f8aeb35f437dcm.jpg c6a38b69cbd98461m.jpg 387336df8ea2637em.jpg

Edytowane przez Gość

OK. Dzięki za komentarze, dostosuje się do waszych uwag przy sklejaniu następnego modelu. Nie wiem jeszcze jaki to będzie, lecz myślałem trochę o T-80 . Mam jeszcze jedno pytanie czy jakaś firma sprzedaje model PT-91Ex ,,Twardy''????????

Hmm tylko budowa własna. Chyba (?)

Użyj opcji "zmień" (prawy górny róg postu). O ile się jeszcze da.

Jeszcze jedna ważna sprawa, kolego Pionas. Mnie takiej rady udzielono i nieźle na tym wyszedłem. Najpierw sklejaj i maluj poprawnie czyste modele a potem jak juz wprawy nabierzesz, zacznij myśleć o brudzeniach rdzach i innych tego typu hockach-klockach

No i tu masz 1000% racji . Chyba ze jest tak bogaty ze może ćwiczyć na takim modelu .Chociaż widziałem już takiego co ćwiczył na tamijce za 350 zeta. A zal d...e ściskał.

To już nawet nie chodzi o zasobność portfela, przeciez ten EX co jest na forum powstał na bazie T-72 od Zvezdy. Mi bardziej chodziło o umiejętności i nakład pracy. Nie przesadzę chyba jak napiszę że ten EX to jakieś 80-90% scratchu.

Poprawiłem już kilka wad, fotki wrzucę później.

Jako następny model kupie T-80 :P. przy malowaniu będę się wzorował na fotkach prawdziwego T-80

Dzięki za rady, zastosuje je przy sklejaniu kolejnego modelu.

Poprawiłem już kilka wad, fotki wrzucę później.

Jako następny model kupie T-80 :P. przy malowaniu będę się wzorował na fotkach prawdziwego T-80

Dzięki za rady, zastosuje je przy sklejaniu kolejnego modelu.

Fajnie że będziesz kontynuował przygodę z pancerką i fajnie że to bedzie akurat T-80 ( ja od takiego zacząłem ). Teraz jeszcze musisz się zdecydować, którego T-80 skleisz. Pamietaj że ten czołg, występuje w dwóch podstawowych odmianach: T-80 BV i T-80 UD. Jeśli chodzi o walory wizualne, to według mnie lepiej prezentuje się wersja UD, ze względu na fajny pancerz reaktywny na wieży, nie jestem pewien czy nazywa sie SZTORA czy ERA. Na forum, jest wiele wątków o T-80, zanim cokolwiek przykleisz przejrzyj i przeczytaj wszystko na temat tego czołgu. Nie baw się w waloryzacje, sklej model prosto z pudełka, nie brudź go, ma być czysty jak łza, oczywiście zwróć uwage na poprawne malowanie a przede wszystkim, nie spiesz się, jak bedziesz miał pytania to pytaj smiało. Powodzenia życzę

gencon27-,,Pamietaj że ten czołg, występuje w dwóch podstawowych odmianach: T-80 BV i T-80 UD. Jeśli chodzi o walory wizualne, to według mnie lepiej prezentuje się wersja UD, ze względu na fajny pancerz reaktywny na wieży''

Też wole wersje UD, z tego samego powodu. Mam tylko jedno pytanie jaką skale polecacie najbardziej????

U mnie czeka na warsztat teciak od AFV z wnętrzem, co do Twojego to sądze co koledzy powyżej - nie jest źle na początek ale z tą szmatą w zbiorniku wytwornicy dymu to dałeś CZADU i plamy krwi po rozjechanych hitlerkach z czasem nabierzesz kunsztu !

Pionas ja radzę ci pozostać przy 1/35.

Paradoksalnie modele w tej skali są moim zdaniem łatwiejsze od 1/72 ze względu na to, że łatwiej się je maluje i bryła jest większa. Fakt faktem oznacza to więcej elementów, ale z tym radę sobie dasz.

Kup sobie np. Pumę z Italerki lub jakiegoś Skifa i na tym próbuj.

To przynajmniej moja rada.

• 3 weeks later...

Dobra. Naprawiłem już kilka błędów w moim T-34/85, lecz postanowiłem pozostać przy czarnych zbiornikach paliwa (z obawy przed uszkodzeniem modelu). Zdjęcia modelu pokarze za jakieś 2-3 dni ponieważ robię samodzielnie podkładkę na czołg.