bazylms Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Kuba, tutaj jest kilka zdjęć innej opcji budowy podstawki jaką robiłem pod KV http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=26818&start=0. Tylko jako pocja. Też zastanawiam się nad piaskiem dla szynszyli do podstawki z afryki. Powinien się nadać - mam nadzieję. Z tego co wiem to mieszkasz obecnie na wyspach. Zastanawiam się na wypróbowaniem czegoś takiego http://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/Item/C1201/page/1. Widziałem to w Hobbycraft. Chiałbym to wypróbować jako zastepstwo gipsu. Ponoć jest lekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Jestem w trakcie przeprowadzki, ale wrzucam fotkę warsztatową. Część dalsza pewnie za jakieś 2-3 tygodnie niestety. Listwy i zaczepy na zapasowe ogniwa gąsienic powstały z arkusza blachy 0.27, z grubszą nie dawałem rady. Pozostaje jeszcze je pozaginać i posklejać w całość. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Cześć! Prace ruszyły ponownie. Na zdjęciu poniżej widać osłonę wentylatora z Panther G i ścięty Pilzen wciśnięty pomiędzy peryskop a kopułkę obserwacyjną. Te same elementy już na modelu. Dorobiłem "grzybki", osłonę pożyczyłem z innego zestawu, wykonałem też spawy i fakturę. Chciałem jeszcze wymienić rynienki na paski blachy, ale pomimo najszczerszych chęci i wielu prób poddałem się Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Masz jakiś plan kiedy go skończysz? Idzie ci super, ale strsznie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Dzięki Krzychu. Plan to koniec stycznia (łącznie z malowaniem), ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Przestój podyktowany był czynnikami zupełnie ode mnie niezależnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Cześć! Przebrnąłem w końcu przez kolejny ciężki etap. Mam nadzieję, że było to tego warte. Sami oceńcie. Kilka postów wyżej możecie zobaczyć elementy z których je wykonałem. Spawy oczywiście się pojawią. Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Były warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 zdecydowanie tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Piękna robota. Jakim klejem lepisz blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Dzięki panowie! Używam kleju firmy Loctite, Deluxe Materials, Bostik oraz Kropelki. Często mieszam je do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej pracuje mi się z żelami, ale często sięgam po super rzadki, penetrujący. Polecam przeszlfować powierzchnię gruboziarnistym papierem przed przyklejeniem, łączenie jest zdecydowanie mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Cały czas coś tam dłubię w oczekiwaniu na lutownicę, postanowiłem większe blaszki polutować, tak dla pewności . Popracowałem nad fakturą. Początki mojej pierwszej w życiu podstawki. Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 Jak ją już dostaniesz to jak się da pokaż proces lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Wyrzeżbiłem teren. Piszcie jak coś nie gra, w końcu to moja pierwsza podstawka. Na tym etapie mogę jeszcze coś zmienić. Patrząc na zdjęcia "823" wydaję mi się, że ukształtowanie terenu jest w miarę O.K. Osobiście nie polecam Friuli w podobnych projektach. Pzdr, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Kubus nie podoba mi sie, ustawienie zbyt proste gdybys go postawil pod wiekszym katem bylo by super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Faktycznie, podstawki z modelami ustawionymi pod katem wyglądają o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Z terenm jak wyżej. A co nie tak z friulami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Rzeczywiście na tej fotce kąt wydaje się być mały, sama podstawka nie jest duża, a przy rzeźbie terenu musiałem przede wszystkim uwzględnić to co widzimy na zdjęciach archiwalnych i ciężko było mi jakoś uatrakcyjnić ustawienie pojazdu. Może gotowa praca bardziej Was przekona, bo trzeci raz już jej nie zamierzam robić, raczej wogóle odpuszczę sobie podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Grudnia 2011 Share Napisano 1 Grudnia 2011 Ok przekonałeś mnie. Wolę taką jak nic. Co nie tak z Friulami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 1 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2011 Friule układają się tak jak chcą, nie mogłem ich ponownie wcisnąć w podłoże w trakcie poprawek., z plastikami nie byłoby tego problemu. To moje zdanie, ale pewnie dioramiarze mają odmienne. To moja pierwsza podstawka i już nie mam do niej siły, a zmiana kąta ustawienia modelu oznaczałaby rzeźbienie jej od podstaw. Musiałem uwzględnić lekkie nachylenie pojazdu do tyłu i na lewą burtę, do tego ta hałda ziemi z prawej strony, w którą wbite są zapasowe ogniwa. Poza tym to tylko kawałek wiejskiej drogi więc nie spodziewajcie się fajerwerków, właściwie to moja druga połowa mnie namówiła na podstawkę. Starałem się by model nie stał centralnie więc przesunąłem go całkiem do tylnej krawędzi podstawki. Następny model to wrak s-f, więc pokombinuję z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lee War Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Kawał dobrej roboty... Czekam na końcówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dzięki, nie zauważyłem, że ktoś tu jeszcze zagląda Wątek nie umarł, niestety ciągnie się jak... Posadziłem trawę na podstawce, będę jeszcze wszystko spajał kolorystycznie. Zasobniki polutowałem i miałem przy tym niezłą "frajdę". Teraz zajmę się błotnikami i wszelkiego rodzaju metalową drobnicą. W zawiasy wprowadziłem pręciki z rozciągniętej ramki i zabezpieczyłem je rozgrzanym śrubokrętem (małym ) Pzdr, Kuba ps. Krzychu, SBS-a nie będzie z lutowania, bo w zasadzie kopiowałbym to co z łatwością można znaleźć w sieci, sam korzystałem z wyjaśnień kolegi Sergionexa na PWM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Zasobniki wyszly swietnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Kruca bomba chłopie ty masz talent. Zasobniki pierwszorzędne. Podstawka coraz lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Bardzo się cieszę, że się podoba, mam nadzieję, że dalsze zabiegi z podstawką, pomimo kiepskiego kąta ustawienia pojazdu, uatrakcyjnią nieco jej wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 A przy okazji z czego jest trawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi