Skocz do zawartości

Jagdpanther 1/35 Dragon

big buba

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba, tutaj jest kilka zdjęć innej opcji budowy podstawki jaką robiłem pod KV http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=26818&start=0. Tylko jako pocja. Też zastanawiam się nad piaskiem dla szynszyli do podstawki z afryki. Powinien się nadać - mam nadzieję. Z tego co wiem to mieszkasz obecnie na wyspach. Zastanawiam się na wypróbowaniem czegoś takiego http://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/Item/C1201/page/1. Widziałem to w Hobbycraft. Chiałbym to wypróbować jako zastepstwo gipsu. Ponoć jest lekkie.

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jestem w trakcie przeprowadzki, ale wrzucam fotkę warsztatową. Część dalsza pewnie za jakieś 2-3 tygodnie niestety. Listwy i zaczepy na zapasowe ogniwa gąsienic powstały z arkusza blachy 0.27, z grubszą nie dawałem rady. Pozostaje jeszcze je pozaginać i posklejać w całość.

DSC_0051.jpg

Pozdrawiam,

Kuba

• 1 month later...

Cześć!

Prace ruszyły ponownie. Na zdjęciu poniżej widać osłonę wentylatora z Panther G i ścięty Pilzen wciśnięty pomiędzy peryskop a kopułkę obserwacyjną.

JPoslonawent.jpg

Te same elementy już na modelu. Dorobiłem "grzybki", osłonę pożyczyłem z innego zestawu, wykonałem też spawy i fakturę. Chciałem jeszcze wymienić rynienki na paski blachy, ale pomimo najszczerszych chęci i wielu prób poddałem się

DSC_0031.jpg

DSC_0033-1.jpg

Pzdr,

Kuba

Cześć!

Przebrnąłem w końcu przez kolejny ciężki etap. Mam nadzieję, że było to tego warte. Sami oceńcie. Kilka postów wyżej możecie zobaczyć elementy z których je wykonałem.

DSC_0036.jpg

DSC_0039.jpg

Spawy oczywiście się pojawią.

Pzdr,

Kuba

Dzięki panowie! Używam kleju firmy Loctite, Deluxe Materials, Bostik oraz Kropelki. Często mieszam je do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej pracuje mi się z żelami, ale często sięgam po super rzadki, penetrujący. Polecam przeszlfować powierzchnię gruboziarnistym papierem przed przyklejeniem, łączenie jest zdecydowanie mocniejsze.

• 2 weeks later...

Cały czas coś tam dłubię w oczekiwaniu na lutownicę, postanowiłem większe blaszki polutować, tak dla pewności .

DSC_0045.jpg

DSC_0044.jpg

Popracowałem nad fakturą.

DSC_0041.jpg

Początki mojej pierwszej w życiu podstawki.

DSC_0046.jpg

Pzdr,

Kuba

Wyrzeżbiłem teren. Piszcie jak coś nie gra, w końcu to moja pierwsza podstawka. Na tym etapie mogę jeszcze coś zmienić. Patrząc na zdjęcia "823" wydaję mi się, że ukształtowanie terenu jest w miarę O.K. Osobiście nie polecam Friuli w podobnych projektach.

DSC_0049.jpg

Pzdr,

Kuba

Rzeczywiście na tej fotce kąt wydaje się być mały, sama podstawka nie jest duża, a przy rzeźbie terenu musiałem przede wszystkim uwzględnić to co widzimy na zdjęciach archiwalnych i ciężko było mi jakoś uatrakcyjnić ustawienie pojazdu. Może gotowa praca bardziej Was przekona, bo trzeci raz już jej nie zamierzam robić, raczej wogóle odpuszczę sobie podstawkę.

Friule układają się tak jak chcą, nie mogłem ich ponownie wcisnąć w podłoże w trakcie poprawek., z plastikami nie byłoby tego problemu. To moje zdanie, ale pewnie dioramiarze mają odmienne. To moja pierwsza podstawka i już nie mam do niej siły, a zmiana kąta ustawienia modelu oznaczałaby rzeźbienie jej od podstaw. Musiałem uwzględnić lekkie nachylenie pojazdu do tyłu i na lewą burtę, do tego ta hałda ziemi z prawej strony, w którą wbite są zapasowe ogniwa. Poza tym to tylko kawałek wiejskiej drogi więc nie spodziewajcie się fajerwerków, właściwie to moja druga połowa mnie namówiła na podstawkę. Starałem się by model nie stał centralnie więc przesunąłem go całkiem do tylnej krawędzi podstawki. Następny model to wrak s-f, więc pokombinuję z ustawieniami.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Dzięki, nie zauważyłem, że ktoś tu jeszcze zagląda

Wątek nie umarł, niestety ciągnie się jak... Posadziłem trawę na podstawce, będę jeszcze wszystko spajał kolorystycznie. Zasobniki polutowałem i miałem przy tym niezłą "frajdę". Teraz zajmę się błotnikami i wszelkiego rodzaju metalową drobnicą.

DSC_0014.jpg

W zawiasy wprowadziłem pręciki z rozciągniętej ramki i zabezpieczyłem je rozgrzanym śrubokrętem (małym )

DSC_0031-1.jpg

DSC_0013-1.jpg

DSC_0012-2.jpg

Pzdr,

Kuba

ps. Krzychu, SBS-a nie będzie z lutowania, bo w zasadzie kopiowałbym to co z łatwością można znaleźć w sieci, sam korzystałem z wyjaśnień kolegi Sergionexa na PWM.