big buba Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Trawa to kawałki maty Heki, Mini Natur, zwykła elektrostatyczna i kilka włósów z pędzla dla malarzy pokojowych:), na zdjęciach są mało widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lee War Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Zasobniki kozackie!!! Co do podstawki, to się nie wypowiem dopóki nie skończysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Co tu dużo mówić - wymiatasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 Cześć! Odkurzam wątek sprzed lat, myślę że warto, chociażby z powodu informacji które nie tak dawno się pojawiły i pozwalają mi ukończyć budowę. Mam przede wszystkim na myśli sporo materiału zdjęciowego który wiele mi wyjaśnił. Zacząłem od zupełnie nowego zestawu G2. Zestaw G1 wykorzystam do budowy hybrydy w niedalekiej przyszłości. Zbyt dużą przerwę pomiędzy przednimi grillami a tylną płyta nadbudowy uzupełniłem profilami polistyrenu. Wykonam jeszcze spawy. Na tej fotografii dobrze widać podpory przednich płyt pancernych nad wentylatorem, musiałem dokonać pewnych zmian. Po lewej stronie widać podpory przednie z elementem na którym płyta będzie się opierać, do tej pory w ogóle nie wiedziałem jak wyglądały. Fragmenty fotografii pochodzą z wydawnictwa PANZERWRECKS. Najwięcej maszyn z dywizji Panzer Lehr można znaleźć w zeszycie Panzerwrecks 18. Tu kolejny fragment zdjęcia na którym widać zaokrąglone wycięcie w opartej o osłonę skrzynkową płycie. Da się też zauważyć ścięcie na krawędzi płyty co uwzględniłem (patrz wyżej) Doskonale widoczne jest również to że wycięcie w płycie dopancerzenia pokrywa się z zaczepem na linę który jest przyspawany do tylnej osłony skrzynkowej. Ja też go "przyspawałem" Jeśli kogoś zainteresuje, szybka lekcja lutowania wieszaków na boczne osłony. Krok pierwszy to przylutowanie skrajnego wieszaka, zawieszenie na nim osłony, włożenie kolejnego wieszaka i zaciśnięcie go klamerką. Zaznaczamy jego pozycję i ściągamy osłonę. Krok drugi to nałożenie odrobiny pasty lutowniczej. I krok ostatni, czyli przytrzymanie wieszaka w pozycji i przyłożenie rozgrzanego grota lutownicy do momentu zlutowania elementów. Można zostawić ten element spięty klamerką ale mnie tak było wygodniej podejść grotem. Ścianki kolanek dokładniej pocieniłem i usunąłem dragonowskie osiem śrub, zastępując je ładniejszymi czterema. W tej skali ciężko byłoby wykonać kolanka z blachy. W rzeczywistości kolanko powinno nachodzić na flammvernichter ( te z blaszki zdecydowanie łatwiej wykonać, ale może innym razem) czterema wycięciami i opierać się na śrubach. Ja tych wycięć w kolankach nie robiłem, bo i tak pewnie nie byłoby ich widać. Ta jedna wystająca śruba albo tak zostanie, albo ją wcisnę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 To żeś teraz temat odkopał. Ale to bardzo dobrze. Widzę że poziom pracy nie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Super, że powróciłeś do tematu, będzie na co popatrzeć, świetna robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Będę obserwował z uwagą.Sam mam dwie Jagdpanther Ausf G2 do zrobienia i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 25 Marca 2017 Autor Share Napisano 25 Marca 2017 Cześć! Cieszę się że zainteresowanie jest, tym bardziej po takim czasie. Sam nie mogę uwierzyć, że wróciłem do tego modelu, a właściwie dwóch , dlatego że postanowiłem ukończyć model pojazdu przejściowego. Prace posuwają się prawie jednocześnie. Poprawiłem wszystkie spawy na G2 i prawie zamknąłem prace nad tylnymi płytami, zostały tylko zaczepy do podnoszenia płyt nad wentylatorami. Może się przyda niedoświadczonemu modelarzowi jak sprawnie pocienić tego typu elementy. Jak widać na zdjęciu, wyciąłem fragment ramki z trzema zaczepami (trzy na stronę), ułożyłem na brzegu listwy i zeszlifowałem w ten sposób trzy na raz zachowując taką samą grubość. Tak samo zrobiłem z tymi na płycie nad silnikowej. Na koniec, po przyklejeniu, przed spawami, zamiast szlifować, wystarczy pociągnąć limonką. Poniżej, wstępna przymiarka Jagdpanther nr 2. Musiałem pzrzeprowadzić drobny zabieg już na posklejanym modelu żeby obniżyć zawieszenie.)Model ma przedstawiać maszynę po eksplozji wewnętrznej, której dokonała załoga (praktyka dość często stosowana w sytuacjach awaryjnych przed nacierającym przeciwnikiem. Pozdrawiam! Kuba Lipiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sklejacz001 Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Podoba mi się to. To są moje klimaty ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Marca 2017 Share Napisano 25 Marca 2017 Czyli będzie diorama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 26 Marca 2017 Autor Share Napisano 26 Marca 2017 Czyli będzie diorama? Diorama..to brzmi z rozmachem . Będzie to raczej fragment pola z dodatkowym elementem kompozycji. To dotyczy tej ostatniej fotki, do drugiego modelu podstawka czeka już kilka lat Wolę się skoncentrować na rzeczach prostych, tym bardziej, że czasu mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi