Skocz do zawartości

Jagdpanther 1/35 Dragon

big buba

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 5 years later...

Cześć!

Odkurzam wątek sprzed lat, myślę że warto, chociażby z powodu informacji które nie tak dawno się pojawiły i pozwalają mi ukończyć budowę. Mam przede wszystkim na myśli sporo materiału zdjęciowego który wiele mi wyjaśnił. Zacząłem od zupełnie nowego zestawu G2. Zestaw G1 wykorzystam do budowy hybrydy w niedalekiej przyszłości.

Zbyt dużą przerwę pomiędzy przednimi grillami a tylną płyta nadbudowy uzupełniłem profilami polistyrenu. Wykonam jeszcze spawy.

IMG_20170306_181918_zpseoanrnx9.jpg

Na tej fotografii dobrze widać podpory przednich płyt pancernych nad wentylatorem, musiałem dokonać pewnych zmian. Po lewej stronie widać podpory przednie z elementem na którym płyta będzie się opierać, do tej pory w ogóle nie wiedziałem jak wyglądały. Fragmenty fotografii pochodzą z wydawnictwa PANZERWRECKS. Najwięcej maszyn z dywizji Panzer Lehr można znaleźć w zeszycie Panzerwrecks 18.

DSC_0006_zpsa0oqqtur.jpg

IMG_20170306_181327_zps95xw5xpz.jpg

Tu kolejny fragment zdjęcia na którym widać zaokrąglone wycięcie w opartej o osłonę skrzynkową płycie. Da się też zauważyć ścięcie na krawędzi płyty co uwzględniłem (patrz wyżej)

3._zpsmjfv7wta.jpg

Doskonale widoczne jest również to że wycięcie w płycie dopancerzenia pokrywa się z zaczepem na linę który jest przyspawany do tylnej osłony skrzynkowej. Ja też go "przyspawałem"

IMG_20170306_181038_zpsfsrwsimw.jpg

Jeśli kogoś zainteresuje, szybka lekcja lutowania wieszaków na boczne osłony.

Krok pierwszy to przylutowanie skrajnego wieszaka, zawieszenie na nim osłony, włożenie kolejnego wieszaka i zaciśnięcie go klamerką. Zaznaczamy jego pozycję i ściągamy osłonę.

IMG_20170306_151706_1_zpseash5o1r.jpg

Krok drugi to nałożenie odrobiny pasty lutowniczej.

IMG_20170306_152419_zpszizjcuda.jpg

I krok ostatni, czyli przytrzymanie wieszaka w pozycji i przyłożenie rozgrzanego grota lutownicy do momentu zlutowania elementów. Można zostawić ten element spięty klamerką ale mnie tak było wygodniej podejść grotem.

IMG_20170306_153937_zpspp4tvruq.jpg

Ścianki kolanek dokładniej pocieniłem i usunąłem dragonowskie osiem śrub, zastępując je ładniejszymi czterema. W tej skali ciężko byłoby wykonać kolanka z blachy. W rzeczywistości kolanko powinno nachodzić na flammvernichter ( te z blaszki zdecydowanie łatwiej wykonać, ale może innym razem) czterema wycięciami i opierać się na śrubach. Ja tych wycięć w kolankach nie robiłem, bo i tak pewnie nie byłoby ich widać. Ta jedna wystająca śruba albo tak zostanie, albo ją wcisnę.

IMG_20170306_201421_zpspxlrrtkp.jpg

Pozdrawiam!

• 2 weeks later...

Cześć!

Cieszę się że zainteresowanie jest, tym bardziej po takim czasie. Sam nie mogę uwierzyć, że wróciłem do tego modelu, a właściwie dwóch , dlatego że postanowiłem ukończyć model pojazdu przejściowego. Prace posuwają się prawie jednocześnie.

Poprawiłem wszystkie spawy na G2 i prawie zamknąłem prace nad tylnymi płytami, zostały tylko zaczepy do podnoszenia płyt nad wentylatorami.

Może się przyda niedoświadczonemu modelarzowi jak sprawnie pocienić tego typu elementy. Jak widać na zdjęciu, wyciąłem fragment ramki z trzema zaczepami (trzy na stronę), ułożyłem na brzegu listwy i zeszlifowałem w ten sposób trzy na raz zachowując taką samą grubość. Tak samo zrobiłem z tymi na płycie nad silnikowej. Na koniec, po przyklejeniu, przed spawami, zamiast szlifować, wystarczy pociągnąć limonką.

DSC_0015_zpswta1z3if.jpg

DSC_0001_zpsalfe0j4l.jpg

DSC_0007_zpszjo54ofw.jpg

DSC_0004_zpsfbsz6c4x.jpg

Poniżej, wstępna przymiarka Jagdpanther nr 2. Musiałem pzrzeprowadzić drobny zabieg już na posklejanym modelu żeby obniżyć zawieszenie.)Model ma przedstawiać maszynę po eksplozji wewnętrznej, której dokonała załoga (praktyka dość często stosowana w sytuacjach awaryjnych przed nacierającym przeciwnikiem.

DSC_0012_zpsnaesbucx.jpg

Pozdrawiam!

Kuba Lipiński

Czyli będzie diorama?

Diorama..to brzmi z rozmachem . Będzie to raczej fragment pola z dodatkowym elementem kompozycji. To dotyczy tej ostatniej fotki, do drugiego modelu podstawka czeka już kilka lat Wolę się skoncentrować na rzeczach prostych, tym bardziej, że czasu mało.