Jump to content

Mark IV Male - 1/72 Emhar.

plastikk
 Share

Recommended Posts

Ukończony jakiś czas temu.

Wiem - może za bardzo utytłany - poniosło mnie.Generalnie to moje pierwsze błocenie ''błotem'' z pasteli i inszych specyfików.

IMG_1150.jpg

IMG_1151.jpg

IMG_1155.jpg

IMG_1161.jpg

IMG_1146.jpg

Jest jak jest - z lampą i takie tam pierdoły już nie do poprawienia.

Niemniej efekt zamierzony został częściowo osiągnięty.

w Bovington widziałem makietę w skali 1:1 (okopy, czołg itd, Brytyjczycy w muzeach uwielbiają takie instalacje). czołg był tam tak uwalony błotem, jakby został w nim dokumentnie wytarzany. tak więc chyba nie przesadziłeś. oczywiscie makieta w muzeum nie jest argumentem, ale pole bitwy podczas pierwszej wojny często było po prostu morzem błota. dorób podstaweczkę typu błoto plus może kawałek okopu albo jakieś zasieki i już będzie cacy. chyba jeszcze można zapuścić trochę farby w otwory luf i ew. bardziej zróżnicowac błotko.

Calkiem fajnie zrobiony. Duzo lepszy efakt mialby na malej podstawce z blotem (nie byloby tak kontrastowo)

Szkoda tylko ze nie poprawiles sponsorow

Chodzi o kształt sponsonów?[bo Emhar coś pochrzanił przy nich - to wiem]]Czy też ich hmm...za wysokie ubrudzenie? .

Podstawki - no ... jakoś nie mogę się porwać na takowe.

w Bovington widziałem makietę w skali 1:1 (okopy, czołg itd, Brytyjczycy w muzeach uwielbiają takie instalacje). czołg był tam tak uwalony błotem, jakby został w nim dokumentnie wytarzany. tak więc chyba nie przesadziłeś.

To dla ilustracji...

c1f57e04f75a53e9med.jpg

38bbd9540c722029med.jpg

Model ładny - też flypaper'a 1/72 swego czasu zrobiłem ;)

"Chodzi o kształt sponsonów?[bo Emhar coś pochrzanił przy nich - to wiem]]"

Tylnia sciana sponsorow powinna miec ok. 80-75° w stosunku do kadluba (a nie 90°), innaczej nie byloby mozliwosci je wsunac do kadluba w trakcie transportu kolejowego

W Mark I-III bylo 90° jako ze byly one odkrecane.

Da sie jednak z tym zyc

"Chodzi o kształt sponsonów?[bo Emhar coś pochrzanił przy nich - to wiem]]"

Tylnia sciana sponsorow powinna miec ok. 80-75° w stosunku do kadluba (a nie 90°), innaczej nie byloby mozliwosci je wsunac do kadluba w trakcie transportu kolejowego

W Mark I-III bylo 90° jako ze byly one odkrecane.

Da sie jednak z tym zyc

No fakt...da się żyć.Tym bardziej że na krajowych forach z taką przeróbką sponsonów się jeszcze nie spotkałem.