Lipstein Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 W tym temacie relacja z prac nad budową od podstaw niemieckiego przewoźnego schronu biernego, tzw. OTeZeta, czyli Organization Todt Stahlunterstand typ Z. Projekt powstaje na podstawie zdjęć archiwalnych, bardzo nielicznych opracowań, pomocy kolegi Daruli i Shimana oraz relacji jednego naocznego świadka, który był wewnątrz - schron był kiedyś posadowiony w okolicy Krakowa... Na razie stopka z pracami, bo nie wiadomo, jakie prycze były wewnątrz i jak były mocowane do ścian, a autorytety milczą w tych sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Najpierw 1:1, potem części składowe tego cudaka: Pierwsza wersja klamek do drzwi stalowych Klamki po poprawkach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Ilu osobowy był ten schron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Ponoć 6 Mann Unterstand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Kolejny bardzo ciekawie zapowiadający się projekt. Chętnie będę się przyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Po prawie rocznej przerwie mały skrót z prac: zdecydowałem się na rodzaj prycz - rama z rury stalowej czyli drutu miedzianego, wypełnienie z siatki do zbrojenia płyt GKart, podest z patyczków po lodach. Tuba schronu podcięta i przyklejona do prowizorycznej podstawy. Taka jest wena: raz jest, raz jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Wnętrze: Prycze: Podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Kto jak kto ale na schronach i umocnieniach polowych się znasz jak nikt inny. Super kolejny temat kibicuje Może następny jakiś Polski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 Będzie - polowy schron piechoty z Rytra, w wersji jak było w 1939 i jak powinno było być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Pomalowałem wnętrze, na razie kolorem próbnym, bo pierwszy raz w życiu, własnoręcznie - aerografem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Świetnie wygląda. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Robisz przekrój tak aby było widoczne wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Nie będzie to przekrój, bo prycze są po obu stronach, zawieszone na łańcuchach przymocowanych do "stropu". Wnętrze będzie widoczne przez dwa otwory w "stropie", nad przedsionkiem i głównym pomieszczeniem, z LED-ową latarnią naftową do świetlenia wnętrza. Muszę trochę przerobić prycze, bo się piec nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Mały postęp w pracach: Mała zmiana koncepcji: schron będzie miał piec wt80k, boazerię i drewniane łóżka zamiast prycz z siatki-pojawiło się nowe osobowe źródło dowodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Ciekawe patenty tutaj stosujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Scratch rules !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 A które? Ja mam zasadę, że korzystam najpierw z tego, co komuś jest niepotrzebne i leży na ulicy: patyczki po lodach, różnej maści i grubości druty miedziane. Plus własna inwencja, która w moim przypadku najlepiej działa w najbardziej nieoczekiwanych momentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lipca 2012 Autor Share Napisano 6 Lipca 2012 Mały postęp: nowe prycze, tym razem drewniane wnętrze: i w dziennym świetle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Lipca 2012 Autor Share Napisano 11 Lipca 2012 Mały postęp: nowe drzwi stalowe ze strzelnicą, podcięte z góry i z dołu, pryśnięte kolorem, trochę potraktowane washem olejnym i lakierem matowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Wolno to idzie, ale jak już idzie to jest na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 największą bolączką był brak jednoznacznej informacji z jakiegoś wiarygodnego źródła, jakie prycze były wewnątrz. potem stopka związana z otwieraniem własnej firmy, teraz mam przypływ weny twórczej, to jadę z tematem. mam zamiar wypróbować też lepienie z mas modelarskich: sienniki i koce na łóżka. czeka już następny schronik w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 mam takie pytanie jakiego materiału użyles do tych drzwi i jakiego do tych otworow na drzwi tych jakby takich 3 kółek to jest plastik jakis czy cos ?? gdzie mozna dostac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 schron jest wykonany z polistyrenu różnych grubości: to te kółka z otworami drzwiowymi/ewakuacyjnymi, pomiędzy którymi znajdują się poszczególne pomieszczenia. Drzwi to polistyren. ścianki to częściowo polistyren, utwardzony wręgami karton i okładzina z forniru (imitacja boazerii). blacha pod piec z Żubra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Lipca 2012 Autor Share Napisano 19 Lipca 2012 Kołderki na łóżkach. W zamyśle to grube wojskowe koce. Zrobione z białej masy modelarskiej firmy Jovi, cokolwiek to komuś mówi. Magic Sculpt i inne podobne na razie poza moim zasięgiem, więc trenuje na tym co tańsze: podłubałem też przy drzwiach wejściowych i potraktowałem je olejnym brązem: wyjście awaryjne też gotowe: Na pierwszym zdjęciu, po prawej stronie widoczny uchwyt od zamontowanych już drzwi przesuwnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Fajne kołderki. A może Green Stuff? Chyba nie jest drogi, a też fajne się lepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi