drabik Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Produkcja tego samolotu rozpoczęła się w okupowanej Francji i Czechach. i po wojnie była kontynuowana. We Francji zbudowano jeszcze około 350 samolotów pod oznaczeniem NC-701 i NC 702 zaś w Czechach wyprodukowano jeszcze 172 maszyny oznaczone jako C-3 i C-103. W 1947 roku PLL "LOT" kupiły sześć samolotów NC-701 z przeznaczeniem do lotów aerofotogrametrycznych. Jednym z nich była maszyna oznaczona znakami SP-LFA, kolejne różniły się "przyrastającą" literą alfabetu. "LOT" wykorzystywał samoloty zaledwie przez rok, w maju 1948 przekazano je wojskowej eskadrze aerofotogrametrycznej. O modelu: Wypraski to stare dzieło czechosłowackiego Kopro w nowej szacie Mastercrafta. Na pewno nie należy do grupy samolotów samosklejalnych; sporo pracy wymaga spasowanie kadłuba. Trochę mniej problemów sprawia dopasowanie czołowej owiewki (przynajmniej w porównaniu z Łosiem), sklejając połówki płatów nie bardzo wiadomo, czy sugerować się ustawieniem gondoli podwozia czy resztą sklejanych płatów. Kłopotliwe jest również uzyskanie proporcjonalnych wzniosów. Wszystko pewnie mógłbym lepiej poskładać do kupy, ale i tak starałem się jak mogłem, by samolot wyglądał znośnie. Z premedytacją pozbawiony zawczasu linki antenowej - przechodzi bowiem nie tylko przez moje ręce Autorskie elementy to kalki (nigdzie nie znalazłem odpowiednich - powstały z połączenia kalek dedykowanych do Cessny Bobcat (żurawie i część bocznych znaków rejestracyjnych) i Ju-52 (oznaczenie na płatach) oraz... części kalek pozostałych po RWD-5. Junkersowe musiałem ciąć, przykładać, dokładać... tracąc przy okazji resztę nerwów... Idealnie nie jest, ale mam nadzieję, że da się na to patrzeć... Autorskie są również śmigła - będące zresztą jak się wciąż przekonuję - moją jedną ze słabszych stron. Kopro oferuje jedynie śmigła dwułopatowe. Tym moim zostanie jeszcze za parę dni zaserwowany bezbarwny lakier. Co się na nie składa... Wszystko, co było pod ręką - włącznie z kołpakami zrobionymi z... elementów pionków do gier planszowych. Pozdrawiam i życzę choćby fragmentarycznie dobrych wrażeń... Edytowane 20 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 i znów latający model redukcyjny czyli kolega drabik ! czysto, klimatycznie, oryginalnie i fajnie obfotograwofane! nie jestem miłośnikiem vintage-ów ale co tu kryć - podoba mi się pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Fajny model, gratuluję! Wyjść obronną ręką z tego zestawu to już samo w sobie zasługuje na uznanie, a Tobie się to udało. U mnie czeka w pudle od wielu lat i chyba jeszcze poczeka, co otworzę i spojrzę na "nos", to chęć klejenia odchodzi. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 U mnie czeka w pudle od wielu lat i chyba jeszcze poczeka, co otworzę i spojrzę na "nos", to chęć klejenia odchodzi. Pozdro Jarek Nos na początku też wydawał mi się przerażający, ale opatentowałem (przynajmniej dla mnie) nowatorski sposób docinania tamki i przynajmniej maskowanie w tym modelu przestało być katorgą. Gorzej, że kadłub do nosa trzeba podwyższyć i odchudzić jednocześnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Model ciekawy choć przydałoby się również kilka zdjęć wykonanych na jednolitym tle by można było ocenić detale. Póki co plus za pomysł Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 No proszę, tak się bałeś Sibelka, a tutaj cud, miód i orzeszki. I trójłopatowe śmigła... Nono. Dołączam się do Kolegi kornik_69 o bardziej ortodoksyjne fotki. Czyli wyląduj w końcu tą maszynką! ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 No proszę, tak się bałeś Sibelka, a tutaj cud, miód i orzeszki. I trójłopatowe śmigła... Nono. Dołączam się do Kolegi kornik_69 o bardziej ortodoksyjne fotki. Czyli wyląduj w końcu tą maszynką! ;)Pozdrawiam To chyba nie pozostanie mi nic innego jak się poddać i poczynić fotki ortodoksyjne... i cały czar... [...] pryśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Brabazon, kornik... Ortodoksi krótko mówiąc - samiście tego chcieli... Zważcie tylko, co powiedziała Minister Zdrowia - oglądanie albo zdrowie psychiczne - wybór należy do Was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi