wuwumaster Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 vallejo air mają w założeniu konsystencję do użycia wprost do aerografu, bez rozcieńczania (u mnie chula) pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 A u mnie nie, musze rozcieńczać bo zapycha dysze .Leje 40%we i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 U mnie D-9 dostała pierwszy kolorek. Wybór padł nieprzypadkowo na H32 (Humbrol), co prawda powinno się malować od jasnego do ciemnego, ja zacząłem od środka, potem pójdzie H30, na sam koniec H126. Czas na zdjęcia Jestem świadomy fatalnej powierzchni w miejscy łączenia skrzydeł z kadłubem, miejsce to było szpachlowane szpachlą wamodu, którą potem było dość trudno usunąć, z stąd taka a nie inna powierzchnia, no ale człowiek uczy sie na swoich błędach mam nadzieje że przy następnym modelu pójdzie mi lepiej Potem przyszedł czas na maskowanie I na sam koniec H30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Marudzisz jak stara baba. Tez mam H&S i jego gruntowne czyszczenie to minuta-dwie! Ale jeszcze nigdy nie udalo mi sie zapchac dyszy. Farba na skrzydle wyglada ladnie, takze spoko. Tylko, ze wyglada jakby lufy dzialek mialy cos ze zbieznoscia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Dzięki karolkonw za zainteresowanie moją D-9. Ze szpachlą masz zupełną rację, tak jak już pisałem (a może nie) ten model zacząłem gdy na warsztacie panował Wamod, później Foka odleciała do poczekalni...teraz już używam szpachli Humbrola i jestem z niej zadowolony, jeśli chodzi o szpachle w płynie to jakiś surfacer, czy coś innego...? Jeśli chodzi o farbę to zdjęcia bardzo przekłamują, faktycznie przeglądając je można odnieść wrażenie że linie podziału zupełnie znikły pod powłoką farby, na szczęście to tylko złudzenie a farba jest moim zdaniem ładnie, równo położona. Jedna fotka podglądowa po zdjęciu masek ze skrzydeł i przetarciu drobnym papierem Uploaded with ImageShack.us WESOŁYCH, ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Dora już w barwach narodowych ;) Przy okazji pochwale się wam pogodą za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Tak sobie strony przerzucałem i patrzę na to zdjęcie i myślę ,kurcze jak w Nowym Sączu widok za okna. W zasadzie byłem tam kiedyś u rodziny ;) P.S. Tak wiem większość podwórek w Polsce wygląda tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 karolkonw jakiego podkładu używasz?? Foczka super Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Moja Foka nie jest zbyt zaawansowana. Wynika to z tego, że to naprawdę kiepski model. Nie tylko słaby merytorycznie, ale bardzo źle spasowany i ciężko się go składa. Szpachlówki idzie sporo, są problemy z zachowaniem symetrii... Szczerze powiedziawsze niedawno składane Novo/Frogi pochodzące z lat 60-ych przyjemniej mi się montowało, nie mówiąc już o właśnie skończonym P-51D Academy, który generalnie miło się złożył. Nie myśle, aby mi się udało wiele wykrzesać z tego zestawu, ale się nie poddaję i robotę zamierzam skończyć. W końcu faceta poznaje się podobno po tym jak kończy... Reasumując: modelu FW-190A Academy absolutnie nikomu NIE POLECAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Dawaj Banny, dawaj, trzymam kciuki, będzie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2011 Te jasne plamy to raczej fantazja rysownika. Ja bym pomalował 81/82. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 nie ma prawie w ogóle ( poza dwiema fotami Gerharda w zbliżeniu) zdjęć i informacji na temat tego samolotu. Fotek tej Dory jest na pewno więcej! Na jednym widać spory fragment lewego skrzydla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 To ze świetnej książki Schiffera, tytuł masz na skanie... Wydaje się, że to jest ta sama seria zdjeć (Barkhorn identycznie ubrany) i widoczne skrzydło należy zapewne do jego Dory. Jest jeszcze jedno zdjęcie Barkhorna w pilotce: Nie wiem, o których zdjęciach mówiłeś, ale tu jest więcej niż dwa... Mam nadzieję, że będzie pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 1 Maja 2011 Autor Share Napisano 1 Maja 2011 Ja bym pacnął w tym miejscu pędzlem farbą, zmniejszając nieco odbicie i więcej bym tego nie ruszał. Poza tym nie wiem, czy ten brąz nie jest za jasny... O zieleni nie wspominając. Jakie farby używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 dzbanek pochwal się postępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Ja to bym zmył tą farbę i jeszcze raz pomalował. Może obdrapania spróbuj solą zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 karolkonw-świetnie wyglądają obydwie, czekam na galerie:) Giulio Niewiadomski-proszę bardzo: Chociaż i tak w porównaniu z kolegami pozostaje daleko z tyłu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 karolkonw-dzięki, malowałem robiąc "wałki"z plasteliny i naklejałem na model, resztę maskowałem taśmą tamyi, no niestety jak sie później okazało po oderwaniu plastelina zostawiła ślady tłuszczu (chyba), zmieniając odcień farby. Co do farby, maluje humbrolami, rozcieńczam rozcieńczalnikiem wamodu, maluje EW-550C Co do warsztatu to oczywiście zakładam z każdym robionym modelem, wcześniej dla Corsaira teraz dla P-47, dla Foki nie założyłem korzystając z tego wątku. I mam pytanie, ponieważ zdjęcia oryginału znalazłem dość późno, praktycznie już po zakończeniu prac malarskich, okazało się że kropki na modelu całkiem inaczej wyglądają, nie są tak rozmazane jak u mnie, i teraz pytanie czy mógłbym je zrobić małym pędzelkiem, co prawda nałożyłem już kalki, ale to nie będzie chyba duży problem. Dzięki karolkonw za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Dzięki karolkonw-wiadomo każdy kiedyś zaczynał z aero, pierwsze koty za płoty, następnym razem będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Dzbanek, nie chce komentować twojej Foki, bo nie da się wiele dobrego o niej powiedzieć. Wygląda po prostu niechlujnie. W przeciwieństwie do produktów Karola, które zapowiadają się obiecująco. Mam nadzieję, że mój FW 190 G-3 (bo koniec końców taką wersję wybrałem) będzie się prezentować podobnie. Choć malowanie aero to też dla mnie nowe doświadczenie. Moja Foka będzie w malowaniu z tej jednostki (fajnie jest znaleźć kolorowe fotki - rozstrzygają sporo wątpliwości co do malowania): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Karol - te fotki występują także w Luftwaffe in Focus, ale są dość powszechne - ze względu na ich kolorowość są wszędzie prawdę mówiąc przez to czasem się zastanawiam nad autentycznością tychże kolorowych fotek... :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 A co wzbudza twoje podejrzenia? Moim zdaniem są jak najbardziej prawdziwe. Prawdopodobnie z okładek Der Adler albo innych gazet z epoki, dlatego grube ziarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Maja 2011 Autor Share Napisano 9 Maja 2011 Mało sie odzywam, ale prace postepuja. Moja Foka nabrała nieco kolorów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 Jak kalki nie zalakierowałeś po wierzchu, to powinna dać się usunąć. Szkoda kretować, bo Dorka bardzo fajnie się prezentuje. Anton też niczego sobie, choć wash od dołu przesadzony jak na mój gust. No i działka strzelają każde w inna stronę! Ja swoją Foke wykończę na totalnego czyściocha, co nawet nie będzie wielkim błędem, bo na zdjęciach widać że to nówki dopiero odebrane z fabryki. Nie wszystkie mają nawet uzupełnione malowanie (np brak godeł eskadrowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 No problem w tym ze użyłem settera i softnera gunze efekt jest taki ze siadła idealnie ale "pancernie" nie ma szans na cokowliek:/ Jak inaczej się nie da to spróboj drobnego papieru ściernego. Nawet jak lekko uszkodzisz farbę to i tak łatwiej podmalować niż kretować. a co do twojej foki: czym malowałeś jakimi farbami nie wiem czy to wina zdjęcia bo to mega jasne wyszło No jest dość jasny. Użyłem Humbroli, jak dobrze pamiętam: 175 jako RLM 76, a góra to 27/140 jako RLM 74/75. Ale mnie się zdaje że to twój jest zbyt ciemny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi