kornik_69 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Lakiery bezbarwne (połysk, półmat/satin i mat) również są niezbędne w każdym warsztacie modelarskim. Oprócz nadawania określonej powierzchni ostatecznej, lakiery zabezpieczają również powierzchnię lakierniczą. Jeśli chodzi o cywile to połyskiem malujesz karoserię, a matem te części, które powinny być matowe. Powiem szczerze, że na spray'ach bezbarwnych się nie znam, gdyż lakiery natryskuję aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Używam Motipa Dupli bezbarwnego błyszczącego w sprayu (tylko w czarnej puszce) i nie narzekam. Ładnie kryje powierzchnię i nie wchodzi w konflikty z kalkomaniami kładziony pod i na nie. Tylko bezbarwnego matu i półmatu w sprayu nie dostaniesz. Zresztą byłby mało funkcjonalny - chyba, że do zastosowania na dużych powierzchniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Ja polecam lakiery Gunze z sprayu www.gunze.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefanrsko Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Chyba się zdecyduję na ten błyszczący z Motipa, bo ceny na gunze.pl są, ekhm, nie na moją kieszeń chwilowo Dzięki za pomoc koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefanrsko Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Lakiery, farby i inne pierdoły pozamawiane, więc w międzyczasie dokończyłem półosie i zabrałem się za malowanie podwozia. Półośki: Tak się teraz zastanawiam czy nie dokupić elemntów fototrawionych do tego modelu, bo te tarcze jakoś tak średnio się prezentują. Chociaż z drugiej strony felgi i tak są takie, że nie będzie w ogóle widać tarcz, chyba żeby zdejmować koła. Podwozie, w jednym miejscu konieczny był lekki szlif, co prawda nie malowałem teraz tego elemntu ale będzie na zaś: Lekkie maskowanie taśmą i pierwsze dwie warstwy Flat Aluminium za nami. Wcześniej maznąłem też elementy zawieszenia przedniego na Titanium Gold a kolektory na..Metallic Grey Dalej poszło w miarę gładko, tak się prezentuje efekt końcowy, a w zasadzie przejściowy. Może na zdjęciach tak tego nie widać, ale super idealnie nie jest. Jednak na chwilę obecną chyba nie jestem w stanie lepiej tego pędzlem pomalować Na deser oponki ze startym bieżnikiem, dostało się do nich rochę srebrnych opiłków z farby lub innego syfu, więc wyglądają teraz jak po krótkim wyścigu Zastanawiam się czy boki opon też tak przeszlifować przed kładzeniem kalek, bo jak widać na poprzednich zdjęciach jest też na boku taki bieżnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Normalnie radziłbym Ci abyś kupił blaszki fototrawione, ale tym razem tego nie zrobię. Dlaczego ? Bo jeśli traktujesz ten model jako swego rodzaju trening i wprawkę w podstawowych etapach klejenia, to moim zdaniem powinieneś się skupić właśnie na czystym i schludnym sklejeniu i wymalowaniu swojego Porsche. Na blaszki przyjdzie jeszcze czas Działaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 Zastanawiam się czy boki opon też tak przeszlifować przed kładzeniem kalek, bo jak widać na poprzednich zdjęciach jest też na boku taki bieżnik. Jeśli kalki będą zachodzić na przeszlifowaną oponę to stanowczo odradzam przecierkę gdyż kalki będą odpadać i żadne płyny na to nie pomogą. Zamiast kupować spraye proponuję zainwestować w kompresor i aero, z pozoru jest to dość duży wydatek ale szybko przekonasz się ile zaoszczędzisz na sprayach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefanrsko Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Bo jeśli traktujesz ten model jako swego rodzaju trening i wprawkę w podstawowych etapach klejenia, to moim zdaniem powinieneś się skupić właśnie na czystym i schludnym sklejeniu i wymalowaniu swojego Porsche. No właśnie. W takim wypadku lepiej sobie je narazie darować, narazie skupiam się na w miare czystej i dokładnej pracy Jeśli kalki będą zachodzić na przeszlifowaną oponę to stanowczo odradzam przecierkę gdyż kalki będą odpadać i żadne płyny na to nie pomogą. Ok, już wiem o co chodzi Zamiast kupować spraye proponuję zainwestować w kompresor i aero, z pozoru jest to dość duży wydatek ale szybko przekonasz się ile zaoszczędzisz na sprayach. Hm, zastanawiałem się nad tym długo, ale mam na chwilę obecną pare "przeciwwskazań". Po pierwsze to mój pierwszy model, nie wiem jak wyjdzie i czy na tyle mi się to spodoba żeby składać dalej (chociaż czuję że kolejne modele będą ). Po drugie, nie mam nawet gdzie trzymać tego całego kompresora itd. Wynajmuję mieszkanie jako student i już tak mam taką graciarnie że...aż strach pomyśleć o przeprowadzce No i ostatnie - kasa. Na chwilę obecną już tyle wydałem że i tak łapę się za głowę...zobaczymy jak będzie dalej. Pewnie w przyszłości zakupię tak czy siak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Po drugie, nie mam nawet gdzie trzymać tego całego kompresora Kolego tu masz fotkę kompresora z telefonem do porównania. Nie jest wielki i jest bardzo cichy. W nocy można malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefanrsko Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 No faktycznie maultki To ile trzeba by wyłożyć pieniążków na taki zestaw dla począkującego, areo plus kompresor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Wszystko zależy od tego jaki aero. Średnio taki zestaw chodzi po 200-250zł. Przeglądaj dział giełdy modelarskiej - co jakiś czas ktoś pozbywa się kompresora w atrakcyjnych cenach, a co do aerografu - allegro - zwykły, dla początkującego kupisz już za 50zł - taki w zupełności ci wystarczy ( dysza 0.3mm, duży zbiorniczek na farbę, łatwość obsługi). Na allegro tez zdarzają się całe zestawy w atrakcyjnych cenach. Warto odłożyć kasę na taki sprzęt, bo koszta dość szybko się zwracają ( o czym pisał Tornado ). Powodzenia w dalszych pracach. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 ...Na chwilę obecną już tyle wydałem że i tak łapę się za głowę... Kolego, jak modelarstwo wciągnie Cię na całego to koszty mogą pójść w grube tysiące! Ja sobie kiedyś dla jaj zrobiłem podsumowanie wydatków po niecałych 4 latach zabawy w jednym sklepie internetowym w którym się dość często zaopatruję. Się naprawdę uzbierało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Używam bardzo popularnego aerografu ew-770. Jego koszt to ok 130-150zł ale dosyć dobrze spełnia swoje zadanie. Jednak zanim doszedłem ładu z tym sprzętem musiałem pobawić się ustawianiem dyszy [żeby nie licowała się z końcówką, i nie cofała powietrza z powrotem do zbiornika]. Poza tym, nie wiem czy to prawo serii czy nie, ale sama igła nie była idealnie prosta - trochę pracy papierkiem ściernym i jest dobrze. Aha, jeszcze dodam od siebie, że problem czyszczenia rozwiązało u mnie nitro. Mówi się, że żre uszczelki, ale ja od dawna nawijam zwyczajną nitkę i trzyma, dobra również do regulacji pozycji dyszy. Może widziałeś ten tutorial, jeśli nie to zerknij, może się przyda: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefanrsko Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Temat do zamknięcia niestety modelu nie udało się ukończyć...ale iskierka do modelarstwa została i zaczynam od nowa. Tym razem z 911 GT2 i mam nadzieję, się uda. Jak zacznę założę nowy wątek. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 40 minut temu, Stefanrsko napisał: Temat do zamknięcia niestety modelu nie udało się ukończyć...ale iskierka do modelarstwa została i zaczynam od nowa. Tym razem z 911 GT2 i mam nadzieję, się uda. Jak zacznę założę nowy wątek. Pozdrawiam! nie zniechęcaj się - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi