Skocz do zawartości

Sposób na mleczną owiewkę - pomocy

drabik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Wiem, że być może powinienem głębiej się wgrzebać w poszukiwaniu porady - ale z natury jestem leniwiec pospolity...

Walczę z oszkleniem zestawowym RWD 6 ZTS Plastyk (do tej pory nie pojmuję, dlaczego zrobili je z 4 niepasujących do siebie części). Jakoś to posklejałem do kupy, część owiewki pozostanie pancerna, jednak boczne szybki musiałem dorobić, zeszlifować, pocienić itepe...

Po pocienianiu udało mi się je ze stanu "mleka" spolerować do "mgły", ale na tym sukcesy się zatrzymały.

Chodzi mi po głowie jakiś sidolux czy coś w ten deseń. Jeśli to dobry plan - to jak go przeprowadzić? To sido - lakier do podłóg czy jakieś inne ustrojstwo? I co dalej - owiewkę utopić i wyciągnąć? Potem da się na tym malować ramki? Pytania może głupie, ale nigdy tego nie robiłem a chciałbym spróbować coś z tymi nieszczęsnymi szybkami zrobić.

Pozdrawiam

Ja robie to tak:

1. papier wodny 500

2. papier wodny 1000

3. papier wodny 3000

4. papier wodny 5000

5. pasta polerska - używam Tempo

jak cos jeszcze jest nie tak to papier 5000 i znowu pasta, az do osiagniecia porzadanego efektu.

Ja troche "na leniwca" jesli chodzi o stopniowanie gradacji papierow - pilnik do duzych nierownosci jak szwy po laczeniu form itp, pozniej paier 800, pozniej 1200 a na koniec juz od razu pasta Tamiya Polishing Compound (Finish) - ze 2-3 razy pasta przepolerowac i kazda owiewka robi sie krysztalowo przejrzysta.

Pozdrawiam

Eryk

można spróbować bezbarwnego lakieru do paznokci podwędzonego jakiejś kobitce

Swoja droga forest, probowales tej metody??? Moze pokaz efekt!

W mysl powiedzonka......

"byla plama nie ma bluzki bo ten proszek byl od ruskich"

Taki zabieg z lakierem do paznokci i po problemie bo "mleczna oslona kabiny" przestanie istniec.

Na owiewkach do plastików nie próbowałem, ale w modelach kartonowych się sprawdził

Zydowi zdychaly kury i pytal Rabina co ma zrobic, Rabin mu doradzal rozne rzeczy, kury dalej zdychaly. W koncy Moshe zalamant mowi do Rabina

-doradzasz mi i doradzasz a kury mi dalej zedychaja Doradz mi w koncu cos co mi pomoze

na co Rabin odpowiedzial

-ja Ci moge doradzac tylko czy ty jeszcze masz kury.

To taka troche sarkastyczna odpowiedz i zasmiecanie postu ale skoro kolega [forest144 ] nie probowal czegos robic to lepiej nie zajmowac stanowiska w danej sprawie bo mozna kogos wladowac na przyslowiowa mine. I na koncu bedzie pytanie czy masz jeszcze oslone kabiny bo mam kilka niesprawdzonych pomyslow.