Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam! Z okazji rozgrzebania wielu modeli, zaczynam kolejny. Nazwa zestawu: Japanese Navy KOMATSU G40 BULLDOZER Firma: Tamiya Skala: 1:48 Nr katalogowy: 32565 A tym modelach będę się wzorował. Model Ricka Lawler z www.cs.finescale.com Oraz na tej relacji (klik) Postep Model poskładany na 4 segmenty następnie odtłuszczanie i nanoszenie podkładu do obić farbą Gunze TC14. Następnym krokiem będzie lakierowanie za pomocą lakieru do włosów i malowanie farbą H337 i oczywiście "drapanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Chłopino, nie tak szybko bo w kompleksy wpadnę. To tu, to tam jakiś model i trzymasz tempo. Sam pojazd bardzo interesujący i jestem ciekaw co tam z niego zmajstrujesz. Będę od czasu do czasu przypatrywał się jak tam pracę się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Życzę powodzenia- Rick L. chyba wyznaczył wzorzec z Sevres, jeśli chodzi o ten spychacz.... ja do swojego jeszcze nie podchodzę Ale pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 ja do swojego jeszcze nie podchodzę Zaczynaj i pakuj się do warsztatu - zrobimy mały pojedynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie ma mowyyyyy! Na razie trzaskam kolejne pokraki w figurkowni - beastmani się zapodkładowali, zaniedbani orkowie w toku, plus jeszcze kilkunastu figurantów - nie mogę zawieść chłopaków A pojedynek na modele to straszny pomysł jest zresztą Chociaż, gdyby chodziło o modele latające albo jakieś walki , który dłużej wytrzyma przy ognisku ... ;) Edycja- To chyba pierwszy model w dziejach, na który nie słyszałem żadnych narzekań. Tamiya wykonała kawał dobrej roboty- no i maszyna piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Postęp... jest taki, że model pomalowałem lakierem do włosów przelewając go z aerozolu do aerografu. Sam aplikator jest bardzo nieprecyzyjny i można pozalewać model. Mój wygląda tak. Chodź miał być bardzo zmęczony wojną wiem, że przesadziłem na masce ale się to trochę zniweluje. Stan model szacuje na 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie przesadź z brudzeniem, bo nie będzie widać piękna pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie przesadź z brudzeniem, bo nie będzie widać piękna pojazdu. Nie, nie - trochę błotka na gąskach, zacieków, rdzy, wash i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 ...Ładne fotki robisz, nieźle się modele prezentują... Cóz to za tło? Będziesz wykorzystywał figurki ? Czy też opuszczona maszyna w obcym otoczeniu ;) ? PS - te przewody hydrauliki w końcu miały wygląd rur odkurzacza, czy gładkich rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 ...Ładne fotki robisz, nieźle się modele prezentują... Cóz to za tło? Tło to nic innego jak kartka brystolu dostępna w każdym sklepie artystycznym za 2 zł. Jest duża więc przeciąłem ją na 2 kawałki, jeden jest na warsztacie a drugi wyciągam jak robię fotki do galerii na dworze. Będziesz wykorzystywał figurki ? Czy też opuszczona maszyna w obcym otoczeniu ;) ? Figurek nie wykorzystam. PS - te przewody hydrauliki w końcu miały wygląd rur odkurzacza, czy gładkich rur? No właśnie - muszę je opleść jakimś drutem dokoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAMSON Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Nie przesadź z brudzeniem, bo nie będzie widać piękna pojazdu. Nie, nie - trochę błotka na gąskach, zacieków, rdzy, wash i tyle. starczy modelik mi się podoba i ciekawi mnie efekt końcowy! Może na jakąś małą podstaweczke się pokusisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 No właśnie - muszę je opleść jakimś drutem dokoła. Może struny do gitary basowej? Na razie drobnych strun używam do figurek i dają radę.... przynajmniej do tej pory ,nie wiem, czy grubsze też się tak układają fajnie... PS- że też barwiony brystol córze do podstawówy oddałem Zresztą co tam, i tak mam przestój ;) Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Może struny do gitary basowej? Od zwykłego kabelka starczą. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Może na jakąś małą podstaweczke się pokusisz? Nie zauważyłem tego zdania. :P Nie, nie podstawek raczej nie robię. Tak sobie patrzę na "fejsbruka" a tu mój model... hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Witam! Jeszcze wczoraj słuchając Pink Floyd The Wall zrobiłem te druciki na rurach oraz pomalowałem niektóre detale na czarno. Doszedł także znaczek na chłodnicy oraz wstępny metalizer. Dziś całość zabezpieczyłem lakierem Pactry, dzięki malowaniu bardzo rozcieńczoną farba uzyskałem wysoki połysk, tylko na fotkach tego nie widać ... Dziś naniosę washa. Jutro myślę dokończyć Crusadera i we wtorek pomalować oraz wyczyścić Type 94 z farby bo już w sumie długo leży w tym cleanluxie a jak pocieram pędzlem o model to farba złazi. Chyba, że będę robił Cruchilla. Fotki oddają idealny kolor pojazdu jaki jest w rzeczywistości. Czekam na opinie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Wydaje "mię się ", że jednak kamanda Pinka Fłojda nie przysłużyła się modelowi.... owinąłeś przewody niespecjalnie równo, zwłaszcza z prawej strony [fot.1&2]. Ale reszta - fajniasta. Do dalszych prac polecam płytę The Who "Who's Next" Czuwaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem czemu farba tak strasznie mocno schodzi z niego i co jest pod nią :P Tzn czy pod nią jest bezpośrednio blacha? Wygląda to fajnie, ale nie wiem czy realistycznie. Przewody faktycznie takie sobie, za rzadko nawinąłeś drut, żeby było równo nie ma siły, musi być gęściej. Jeśli nie masz drutu do nawijania, weź jakąś zabawkę małą, chińską. Są w nich takie małe silniczki, których zwoje są zrobione z drobnego drutu miedzianego. Spokojnie starczy Ci go na owinięcie kabelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 No cóż jeśli chodzi o ta farbę (brąz) to pewnie było to coś w rodzaju farby podkładowej. A wiadomo, że farby japońskie były baardzo marne - szczególnie widać to na samolotach. Na zagranicznych i innych forach praktycznie każdy też buduje ten model robiąc z niego takiego "gratka" - o wiele ciekawszy i pokaźny od zwykłego szarego Komastu. Szczerze nie widziałem jeszcze zdjęć G40 w całości (bez żadnych łuszczeń). Na tych zdjęciach wynika też, że kable są pozbawione drutów. U mnie już to tak zostaje bo trzeba by drzeć całość a i tak niewiele tego widać gołym okiem. Postęp Zrobiłem niebieski filtr po czym naniosłem na model, po wyschnięciu i zabezpieczeniu drugą warstwa lakieru. Naniosłem brązowy i czarny. Oraz model zmatowiłem. W ruch poszły pigmenty i w końcu posklejałem go w całość. Zająłem się pługiem. Jeszcze muszę dodać szarego pigmentu. W realu jest bardziej kolorystycznie, fotki są robione przy świetle żarowym przez co jakoś tak wszystko jednolicie wygląda. Jutro z rana strzelę sesję na podwórzu jak będzie pogoda. Model daje fajną dawkę frajdy, szczególnie po zabawie z pigmentami którą robiłem pierwszy raz używając fixera i 6 odcieni proszków. Jeszcze trochę świeżej rdzy, zacieków, dopracować błotko i pomalować pług. No i oczywiście zająć sie siedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Oto mała sesyjka zdjęciowa na podwórzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Ja tylko jedno. Elegancki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Ja tylko jedno.Elegancki. Chociaż się jednemu podoba... :P Kolejne postępy. Pług został pomalowany tak samo jak reszta modelu. Teraz schnie z pigmentów. Gdy pigmenty zrobią się twarde ściągnę nadmiar sztywnym pędzlem. Dodałem parę zacieków oleju. Jutro zacieki rdzy i siodełko. Brudzenie pigmentami samego traktora mogę uznać za skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 skończyłes pigmenty? to chociaż zróżnicuj mu tę szuflę i wprowadź jeszcze parę odcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 skończyłes pigmenty? to chociaż zróżnicuj mu tę szuflę i wprowadź jeszcze parę odcieni. Teraz schnie z pigmentów. Gdy pigmenty zrobią się twarde ściągnę nadmiar sztywnym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 No co tu Konrad mówić. Podoba mi się, bo lubię takie klimaty wśród pojazdów. No trafiasz w mój gust. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Wiadomość mi wcięło?! Andrzej - fixer miga ma to do siebie, że jak nie wyschnie pigmenty maja jednolity kolor. Na lemiesz nałożyłem 5 odcieni. Jutro to podrapie, lakierem zrobię zacieki wodne, przetrę ołówkiem i dam jeszcze jakiś kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi