DARKMAN1 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam w kolejnym projekcie.Tym razem nieco większym gabarytowo od Orlika. Za dokumentację rysunkową posłużyło wydawnictwo Avia-Press Zbigniewa Luranca "SKRZYDŁA W MINIATURZE NR 14" poświęcone w całości An-2. Jako ,że model ma być w skali 1/32 musiałem powiększyć dostępne plany do mojej skali ,co zaowocowało kilkoma arkuszami formatu A0 . W latach 2002 i 2005 sporządziłem także niezbędną dokumentację fotograficzną An-2 ,która od niedawna jest udostępniona wszystkim zainteresowanym w dziale walkaround na tym forum. Budowę modelu tradycyjnie rozpocząłem od wykonania bryły kadłuba ze sklejki plastiku HIPS grubości #5mm ,oddzielając dwie połówki taśmą dwustronną. Kadłub jest w chwili obecnej pozbawiony przedniej części gdzie umocowany jest silnik. Ta sekcja będzie wykonana będzie jako osobny element. Wstępne prace przy obróbce bryły kadłuba: W międzyczasie wytoczyłem z aluminium przednią część kadłuba ,gdzie będzie umieszczony silnik. Posłuży to za wzór do odlewu z żywicy i dalszej obróbce. Mając zrobionych wiele elementów jako wzorniki oraz projekty elementów fototrawionych po poprzednim modelu An-2 w skali 1/32 ( wykonanym w latach 2002-2006) prace nad obecnym modelem pójdą zdecydowanie szybciej. Oto przykłady gotowych wzorów: Piasta śmigła oraz łopaty i przeciwwagi: Koło podwozia głównego- wzornik z aluminium oraz el. fototrawiony: Koło podwozia tylnego: Fototrawione sloty,które będą naklejone na wyrzeźbione plastikowe: Miski krzeseł desantowych z vacu: Podłoga w tylnej części kadłuba: Oraz... wychodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Jako wychodek/ pawiownik może również robić klasyczne wiadro, nadmieniam. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Ewentualnie "na desantowca", ale to tylko nad lasem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Ewentualnie "na desantowca", ale to tylko nad lasem ;) Zastanawiam się, jak można załatwiać tą metodą "grubą" potrzebę lecąc samolotem bez dziury w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Musiało by się bardzo chcieć, żeby choć rozważać taką ewentualność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Zastanawiam się, jak można załatwiać tą metodą "grubą" potrzebę lecąc samolotem bez dziury w podłodze. Jakby Cię przycisnęło , to byś się nie zastanawiał, tylko się cieszył że po lądowaniu nie musisz szukać nowych spodni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 A co dalej w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 A to ciekawostka,ja też do tego rękę dołożyłem. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Tak Marku dołożyłeś...ale do poprzedniego modelu An-2 budowanego przeze mnie. Ten to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Chodzą słuchy ze trumpek ma wypuścić An-2 w dużej skali, czy to będzie 32 czy 35 nie wiem. Musisz się spieszyć. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 28 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Nie trumpeter a Hobby Boss i w skali 1/48. To jest informacja potwierdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Jest w katalogu ,wiem, ale jest nie potwierdzona informacja o dużym an-2. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi