Skocz do zawartości

1/32 ANTONOW AN-2 TD

DARKMAN1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym projekcie.Tym razem nieco większym gabarytowo od Orlika.

Za dokumentację rysunkową posłużyło wydawnictwo Avia-Press Zbigniewa Luranca "SKRZYDŁA W MINIATURZE NR 14" poświęcone w całości An-2.

th_100.jpg

Jako ,że model ma być w skali 1/32 musiałem powiększyć dostępne plany do mojej skali ,co zaowocowało kilkoma arkuszami formatu A0 .

W latach 2002 i 2005 sporządziłem także niezbędną dokumentację fotograficzną An-2 ,która od niedawna jest udostępniona wszystkim zainteresowanym w dziale walkaround na tym forum.

Budowę modelu tradycyjnie rozpocząłem od wykonania bryły kadłuba ze sklejki plastiku HIPS grubości #5mm ,oddzielając dwie połówki taśmą dwustronną.

Kadłub jest w chwili obecnej pozbawiony przedniej części gdzie umocowany jest silnik. Ta sekcja będzie wykonana będzie jako osobny element.

Wstępne prace przy obróbce bryły kadłuba:

Orlik278.jpg

Orlik279.jpg

W międzyczasie wytoczyłem z aluminium przednią część kadłuba ,gdzie będzie umieszczony silnik. Posłuży to za wzór do odlewu z żywicy i dalszej obróbce.

20110406153.jpg

20110406154.jpg

Mając zrobionych wiele elementów jako wzorniki oraz projekty elementów fototrawionych po poprzednim modelu An-2 w skali 1/32 ( wykonanym w latach 2002-2006) prace nad obecnym modelem pójdą zdecydowanie szybciej.

Oto przykłady gotowych wzorów:

Piasta śmigła oraz łopaty i przeciwwagi:

20110402093.jpg

20110402089.jpg

20110402094.jpg

Koło podwozia głównego- wzornik z aluminium oraz el. fototrawiony:

P1000908.jpg

Koło podwozia tylnego:

P1000909.jpg

Fototrawione sloty,które będą naklejone na wyrzeźbione plastikowe:

15.jpg

Miski krzeseł desantowych z vacu:

153.jpg

Podłoga w tylnej części kadłuba:

P1000922.jpg

Oraz... wychodek

P1000901.jpg

P1000902.jpg

Zastanawiam się, jak można załatwiać tą metodą "grubą" potrzebę lecąc samolotem bez dziury w podłodze.

Jakby Cię przycisnęło , to byś się nie zastanawiał, tylko się cieszył że po lądowaniu nie musisz szukać nowych spodni .