Skocz do zawartości

KV-1 z ekranami 1/48

Markuz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niestety jeszcze nie skończony.

Za każdym razem kiedy na niego spoglądałem odchodziła mi ochota na dłubanie przy nim.

Postanowiłem trochę od niego odpocząć. Podładowałem akumulatory weekendowym wyjazdem na wieś.

Dziś mam zamiar utopić KV w Cleanlux-sie. Nie mam doświadczenia z zmywaniu farb z modeli, nie wiem ile czasu powinienem go trzymać w zanurzeniu??

KV-1 idzie do Cleanluxa a ja wracam do Gza-AAA. Dziś mam zamiar zakończyć tamten projekt.

Pozdrawiam

Marcin

Nie mam doświadczenia z zmywaniu farb z modeli, nie wiem ile czasu powinienem go trzymać w zanurzeniu??

Wrzuć model do Cleanluxa tak oby był cały zanurzony, poleży tam dzień może dwa a farba sama spłynie niezależnie od rodzaju.

Witam!

W długi weekend miałem finiszować z KV-kiem.

Jednak okazało się że cofnąłem się o tydzień. Po katastrofie malarskiej za radą kolegi Konrad C oraz Akryl tank wylądował w Cleanlux-sie. Zdjęcie poniżej.

DSC01800.JPG

A tu zdjęcie 24 h później. Farba ładnie się rozpłynęła. Tylko miejscami w szczelinach trochę jej pozostało.

Przy okazji w miejscach klejonych na farbę model się pięknie porozklejał.

Nie zostaje nic innego jak ponownie wszystko złożyć do kupy i położyć nową warstwę farby.

DSC01803.JPG

Na razie to tyle.

Pozdrawiam

Marcin

Jeszcze jedna mała aktualizacja z dzisiejszego wieczora.

Poskładałem KV do kupy. Teraz wygląda tak:

DSC01805.JPG

DSC01804.JPG

Mała ciekawostka - cleanlux podkładu tamiya nie zmywa

Jak się uda jutro malowanie.

Pogrzebałem w odmętach szafy z gratami modelarskimi i rozpocząłem prace nad podstawką. Zdjęcia mam nadzieję wrzucę jutro.

A przy okazji odkopałem z odmętów w/w szafy Jak-a 9 T 1/48 firmy Signum.

DSC01807.JPG

Coś mi się w łepetynie kojarzy ze zacząłem przy nim działać jakoś z 6-7 lat temu jednak studia przerwały prace nad nim i wylądował w szafie. W miedzy czasie 2 przeprowadzki i spadł na samo dno szafy. Prace zostały przerwane na takim etapie.

DSC01810.JPG

DSC01809.JPG

Może uda się go dokończyć w tym roku - oczywiście z warsztatem w odpowiednim dziale

To tyle na dziś.

CDN mam nadzieję jutro.

Witam!

Wracam do punktu wyjścia z przed tygodnia. Czyli maszyna pomalowana kolorem bazowym oraz lekko pocieniowana tu i ówdzie. Tym razem użyłem innej mieszanki farb. Vallejo Panzer Series Olive Green jako bazowa oraz do cieniowania dodałem Citadela Golden Yellow.

Zdjęcia poniżej.

DSC01815.JPG

DSC01814.JPG

DSC01817.JPG

DSC01816.JPG

DSC01818.JPG

DSC01819.JPG

Teraz obicia i brudzing. Tym razem muszę podejść do tematu ostrożniej niż ostatnio.

Pozdrawiam

Marcin

Wygląda swietnie. Wczoraj przydzedł KV-2 z Trumpka. Mam w domu KV-2 Tamiya, ale po sklejeniu KV-1 odeszła mi ochota. Tamka jest stara i jej jakość jest kiepska. Trumpek wygląda lepiej.

Tym razem postanowiłem podejść do tematu brudzenia bardziej ostrożnie.

Jeszcze wczoraj dokonałem suchopędzlowania całości. Te mokre plamy to woda którą użyłem w celu zmycia paprochów i pyłków suchej farby.

DSC01821.JPG

DSC01823.JPG

Następny etap to obicia i rysy. Na koniec wash i delikatne kurzenie pigmentami.

W między czasie dłubię podstawkę. Ogólnie scenka ma prezentować masz na pozycje ześrodkowania gdzieś przy granicy na terenie Kijowskiego Specjalnego Okręgu Wojskowego.

Mam wrażenie że skopałeś suchy pędzel, albo coś jest nie tak (to do mnie nieprzemawia)

Masz złe wrażenie.

bardzo efektownie to wygląda. Podoba mi się.

Mała aktualizacja.

Pierwsze koty za płoty. Czyli pierwsze obicia na modelu.

DSC01825.JPG

DSC01826.JPG

DSC01827.JPG

DSC01828.JPG

Następnie starałem się lekko pordzewić miejsca pozbawione powłoki malarskiej oraz niektóre śruby trzymające ekrany. W planach miałem go tylko lekko poobijać a wychodzi na to że będzie wyglądał jak "stadion po pucharze polski". Na zdjęciach wygląda to trochę bardziej czerwono niż w rzeczywistości. Następnym razem będzie lepiej.

DSC01832.JPG

DSC01829.JPG

DSC01830.JPG

DSC01831.JPG

Na to wszystko pójdzie jeszcze lakier matowy, wash i pigmenty. Mam nadzieję ze te zabiegi stonują jeszcze bardziej ten rdzawy kolor.

Ewentualne uwagi mile widziane.

Jak robiłem rdzwe zacieki to używałem olejów MIG Productions i dodawałem do nich Brąz Vandyke. Ładnie przyciemniał rdzawe kolorki MIG-a. Podoba mi się, ale tym jak wyglądaja narożniki wieży dodałbym troche zadrapań na jej krawedziach i w okolicach pokryw z tyłu.

Witam!

Mała aktualizacja.

Na początek kilka zdjęć wykonanych w świetle dziennym przed naniesieniem pigmentów.

DSC01845.JPG

DSC01840.JPG

DSC01843.JPG

Poniżej kilka aktualnych fotek.

Wczoraj wieczorem rozpocząłem zabawę z pigmentami MIG-a. Na pierwszy ogień poszła wanna. Pigment suche błoto wymieszałem z niewielką ilością kleju do płytek. I bardzo rozwodnioną mieszankę nakładałem starym obciętym pędzlem. Następnie po wyschnięciu całość potraktowałem rozwodnioną farbką Citadel Vermin Fru zmieszaną z czarnym matem i powtórzyłem operację z obciętym pędzlem, miejscami zmywając pigment.

DSC01848.JPG

DSC01850.JPG

W następnej kolejność na całość modelu położyłem bardzo rozwodniony pigment w celu uzyskania zakurzenia.

DSC01849.JPG

Nad tyłem kadłuba muszę jeszcze popracować. Nie podoba mi się to co wyszło.

DSC01851.JPG

Efekt okopceń i rdza na rurach wydechowych to pigmenty z zestawu Tamiya.

DSC01852.JPG

A tu wspomniana wcześniej mała podstawka. W trakcie formowania.

DSC01855.JPG

To by było na tyle.

CDN mam nadzieje niebawem.

Pozdrawiam

Marcin

• 3 weeks later...

Witam!

Mała aktualizacja. Przez ostatnie 3 tygodnie niewiele się zmieniło. Zmyłem nadmiar pigmentu (niestety podczas tej operacji urwałem reflektor) i założyłem jedną gąsienice.

DSC01940.JPG

DSC01941.JPG

DSC01943.JPG

DSC01944.JPG

DSC01946.JPG

DSC01945.JPG

Dziś mam zamiar zakończyć prace nad czołgiem i zająć się podstawką.

Witam!

Dziękuje za pozytywne komentarze.

KV-1 już w zasadzie ukończony - zostało założyć liny, lufy karabinów i podmalować tu i ówdzie (małego retuszu wymagają koła a podmalowania wymaga jeszcze reflektor).

DSC01950.JPG

DSC01949.JPG

DSC01951.JPG

DSC01952.JPG

Przymiarka do podstawki. Sama podstawka dostała warstwę bazową którą będę stopniowo rozjaśniał. Dojdzie jeszcze trawa i kilka krzaczków. Kapliczka przydrożna otrzyma jeszcze trochę zdobień.

DSC01956.JPG

DSC01954.JPG

DSC01955.JPG

Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam

Marcin

• 2 months later...

Witam!

Mała i chyba ostatnia aktualizacja tego warsztatu. Model ukończony, po czterech miesiąca jakoś dobrnąłem do końca. Z podstawki na razie zrezygnowałem - nie mam za wiele czasu a wolę zająć sklejaniem modeli. Myślę że do podstawki jeszcze powrócę ale to za jakiś czas.

KV dostał liny, pomalowałem reflektor i na koniec położyłem warstwę lakieru matowego.

Teraz kilka zdjęć.

DSC02536.JPG

DSC02535.JPG

DSC02531.JPG

Galeria mam nadzieję niedługo - jak pogoda dopisze bo wolałbym robić zdjęcia w świetle dziennym.

Pozdrawiam

Marcin

Kolor może wydawać się dziwny bo kolega położył dość mocne wypłowienia (szczególnie na błotnikach jest to widoczne). Jak dla mnie to gąsienice są trochę zbyt sterylne, ale to tylko moje widzi mi się.

Pozdrawiam

Kornik

DSC01950.JPG
DSC02531.JPG
Kolor może wydawać się dziwny bo kolega położył dość mocne wypłowienia (szczególnie na błotnikach jest to widoczne).

Mnie to bardziej chodziło o róznicę pomiędzy tymi zdjęciami - na pierwszym wydaje mi się lepszy. Ale może to wszystko wynikać też z ustawień aparatu do zdjęć.