Zderzak Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Witam! Po ponad roku zmagań (a właściwie ponad 3 latach) udało mi się ukończyć ten model. Od kiedy tylko zobaczyłem zdjęcie prawdziwego M1097A2 z kontenerem, bardzo chciałem mieć jego replikę w swojej kolekcji. Bazą modelu stał się znany model Italeri - M998 Command Vehicle. Zadanie byłoby łatwiejsze, gdybym nie kleił tego samego zestawu po raz trzeci. Kąpiel w Krecie i cięcie skalpelem odcisnęły piętno na i tak nie najlepszych częściach modelu. Jednak do budowy użyłem niewielu oryginalnych części, większość zastępując elementami z innych konwersji lub tzw. home-made: -koła z agresywnym bieżnikiem Blast Model, -fotele Legenda, -kontener własnej produkcji, -tablice rejestracyjne własnej produkcji, -podobnie wyciągarka, przednia osłona, tylny zderzak, wnętrze szoferki, orurowanie podwozia itp. Malowany Humbrolami, za pomocą pędzli. Warsztat: Tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=20425&start=0 I tutaj: http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=7&t=82&start=0 Zdjęcia niestety słabej jakości, z powodu kontuzji nie miałem zbytnio możliwości zrobienia lepszych (niektórzy wiedzą o co chodzi). Kolory w rzeczywistości pasują lepiej do oryginału. Zdjęcia z postępu prac: Z efektu końcowego jestem dumny jak nie wiem co. Na żywo wygląda to jeszcze lepiej No i raczej na pewno nikt do tej pory nie zbudował takiego pojazdu Pozdrawiam Konrad Edytowane 15 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Witam! Z efektu końcowego jestem dumny jak nie wiem co. I prawidłowo, bo model ładny i jest na czym oko zawiesić! Troszeczkę brązowe plamy mogły by być ciut ciemniejsze, albo mocniej zatrzeć je olejami co by mniej się w oczy mniej rzucały. Ale to moje subiektywne odczucie. Poza tym model bardzo OK, no i to nasz pojazd, co jest dodatkowym plusem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Witaj ! Świetny model Uwielbiam takie nietypowe konstrukcje.Możesz podać numerki zieleni i brązu bo przymierzam się do malowania wzt-3 a barwy świetnie pazsują pod WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Troszeczkę brązowe plamy mogły by być ciut ciemniejsze, albo mocniej zatrzeć je olejami co by mniej się w oczy mniej rzucały. Ale to moje subiektywne odczucie Plamy w rzeczywistości niewiele odbiegają od oryginału, no ale niestety skopałem zdjęcia. W zasadzie tylko pierwsze jako tako oddaje rzeczywiste barwy. Możesz podać numerki zieleni i brązu bo przymierzam się do malowania wzt-3 a barwy świetnie pazsują pod WP Na zdjęciach wyszło dziwnie, w rzeczywistości są bardziej jasne i rdzawe, nie mniej jednak także uważam, że świetnie się nadają do polskich pojazdów. Zamiennie stosuję jako brąz Humbrola 70 i 113, zieleń na Humvee to H102. Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Cacko i tyle powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akryl Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Schludny, a przede wszystkim piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 No to jeszcze nowe zdjęcia. Teraz barwy są takie, jak w rzeczywistości Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Świetna robota. Gratuluję ! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 . Teraz barwy są takie, jak w rzeczywistości To zależy od monitora użytkownika. Nie mniej jednak swoje zdanie podtrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Piękny model, gratuluje samozaparcia budowie tego...nieporozumienia. Na prawdę wyszło super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 gratuluje samozaparcia budowie tego...nieporozumienia Można wiedzieć co masz na myśli Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Fajny model, chociaż brudzing jest za bardzo czołgowy, wash na budzie wskazuje, że tam olej chlapie ;), szkoda też że szybka straciła swoją przeźroczystość. Zastanawiam mnie także nieskazitelna tablica przy mocno ubrudzonym podwoziu. Szacun za samozaparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 szkoda też że szybka straciła swoją przeźroczystość. Zastanawiam mnie także nieskazitelna tablica przy mocno ubrudzonym podwoziu No szybka była przykurzona, żeby nie było tak czysto, jak tablica Natomiast same "blachy" za Twoją radą delikatnie przykurzę A co do czołgowego brudzenia, delikatne kurzenie pigmentami chyba do takiego się nie zalicza, wydaje mi się, że dodaje uroku modelowi. No ale jak kto woli, czyste Humvee już mam, więc przykurzone też się przydadzą. BTW, to jest prawdziwe czołgowe brudzenie polskich Młotków: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Można wiedzieć co masz na myśli Mam na myśli to, że zrobiłeś "z niczego" bardzo fajny model, że powinna się do Ciebie ustawić kolejka firm produkujących konwersje aby skorzystać z Twojej pracy i że udowodniłeś swoim samozaparciem, że się da. Mam też na myśli że cały projekt: "Wozu dowodzenia batalionu desantowo szturmowego na podwoziu specjalnym HMMWV WD bdsz" to jedna porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Mam też na myśli że cały projekt: "Wozu dowodzenia batalionu desantowo szturmowego na podwoziu specjalnym HMMWV WD bdsz" to jedna porażka. Tak też myślałem. Podobnie było z resztą z 217 Humvee, które rozjechały się po całej Polsce i właściwie nie spełniają żadnej roli. Z drugiej strony, widziałem kiedyś w Wędrzynie 3 takie wozy dowodzenia. Pochodziły z 2pr z Hrubieszowa. Przypuszczam, że w Bielsku już ich nie ma wcale. Niemniej jednak, słyszałem także od znajomego wojskowego, że podczas ćwiczeń na poligonie, bodajże Borsuk 10 czy co takiego, HMMWV te okazały się niezastąpione i gdyby nie one, ćwiczenia "cyfrowego wojska" byłyby zupełną klapą. Okazuje się, że same w sobie, mają całkiem niezły system łączności Miło, że model się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Świetny humvee.Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi