sokol Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 (edytowane) Trafił ostatnio do mnie całkiem przyjemny model Miga-15 bis 1:32 z Trumpetera. Model prezentuje się dość dobrze, szczególnie że cena była niezbyt duża (90 zł). Elementy nie mają zbyt dużych nadlewek, jakość odwzorowania jest dość dobra, linie podziału też są całkiem wyraźne i niezbyt szerokie. Model jest wyposażony w makietę silnika. Długo zastanawiałem się nad tym czy robić go w wersji otwartej, czy zamkniętej, ale zdanie: "... silnik RD-45 ma 9 charakterystycznych komór spalania.." przeważyło. Niestety ten z zestawu ma ich 8. Model będzie więc w jednym kawałku :( Jak to bywa u Trumpetera widoczne są ślady po wypychaczach i czasami jakieś wklęsłości: Ale generalnie nie jest źle: A tu małe porównanie z Migiem-15 (1:48 ?? z Revella/Monogramu). http://62.108.180.249/~sokol//Mig-15/Thumb_PICT0019.JPG[%ŘFimg] Tu taka mała dygresja - Model Monogramu jest nie z tej epoki. Nawet mi się do niego przykładać nie chce Robię go jako ozdobę biurka w pracy No i kosztował mnie całe 10 zł A co do Miga z trampka - prace na razie zostały wstrzymane - raz zbliża się łykend majowy, dwa czekam na blaszki z wnętrzem: http://www.jadarhobby.waw.pl/part-s32005-mig15bis-lim2-p-4786.html które w Koszalinie obiecali mi dopiero w okolicach 10 maja. Pozdrawiam sokol Edytowane 26 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam, Wojtek, a w tym modelu Trumpek nie dorzucił blaszek??? A i cena rzeczywiście bardzo przystępna...można by rozwarzyć zakup takiego modelu. Czy masz może zdjęcia takiej maszyny z czasów jej świetności w 28 plm??? Tak na marginesie chyba jednym z najlepszych i najbardziej zasłużonych pułków lotniczych w tym kraju. Jeszcze 41 plm...ale to dlatego że blisko mnie i latał tm mój kuzyn kpt. pil. Grzegorz Zakrzewski na Mig'u-21 M i MF. Pozdrawiam 28 i 41 plm!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam,Czy masz może zdjęcia takiej maszyny z czasów jej świetności w 28 plm??? Tak na marginesie chyba jednym z najlepszych i najbardziej zasłużonych pułków lotniczych w tym kraju. Jeszcze 41 plm...ale to dlatego że blisko mnie i latał tm mój kuzyn kpt. pil. Grzegorz Zakrzewski na Mig'u-21 M i MF. Pozdrawiam 28 i 41 plm!!! - tak z chorobliwej ciekawosci - czym sie zasluzyly i komu ? Moim zdaniem naj i najbardziej byl 60 LPSz obecnie 2OSzL sokol - fajny modelik (choc to 1:32 czyli raczej MODEL) sie zapowiada Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Cześć Co do blaszek - w modelu ich nie ma Trumpek nie dorzucił tu niestety, ale blaszki Parta są w w przystępnej cenie. Niestety nie mam zdjęć Migów-15 (Limów) z czasów służby w pułku. Jedynie nr taktyczne. Co do dylematu - modelik/MODEL Mig nie jest jeszcze duży... ale wyczekiwana przeze mnie suczka 1:32 to będzie bydle Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Suka ? Myslalem ze to bedzie bardziej MiG-17PF; MiG-19P/PM; MiG-21MF; MiG-23MF - taki redzikowski zestaw... Dobra koniec zasmiecania tematu Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 MiG-23MF - taki redzikowski zestaw... Paweł.... Jak mi załatwisz Miga-23 MF 1:32 to Ciebie ozłocę... albo komplecik zbiorników zapasowych (łącznie z tymi podskrzydłowymi, na przebazowanie) w skali 1:1 wypełnionych złocistym produktem z chmielu podaruje Pozdrawiam sokol PS. Miga-21 MF 1:32 mam, pozostałe (łącznie z Migiem 23) też, ale niestety 1:48. A szturmowe suczki też mi się bardzo podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 tak z chorobliwej ciekawosci - czym sie zasluzyly i komu ? Moim zdaniem naj i najbardziej byl 60 LPSz obecnie 2OSzL Zasłużone z dwóch powodów. Już tłumaczę, mianowicie dlaczego: 1. 28 plm ... pułk wielokrotnie nagradzany przez WLOP za osiągnięcia w szkoleniu i wyjątkowo duży nalot. 2. 41 plm ... za to że lotnisko w malborku jest jednym z najtrudniejszych lotnisk w tym kraju, z powodu częstych mgieł i oszronienia pasa startowego, mistrzostwo w pilotarzu i za pełnienie dyżurów bojowych na wschodniej rubierzy RP. To tyle za co bardzo podziwiam obie te jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Zasłużone z dwóch powodów. Już tłumaczę, mianowicie: 1. 28 plm ... pułk wielokrotnie nagradzany przez WLOP za osiągnięcia w szkoleniu i wyjątkowo duży nalot. 2. 41 plm ... za to że lotnisko w malborku jest jednym z najtrudniejszych lotnisk w tym kraju, z powodu częstych mgieł i oszronienia pasa startowego, mistrzostwo w pilotarzu i za pełnienie dyżurów bojowych na wschodniej rubierzy RP. - a to zgoda Ad.1 - trudniej chyba bedzie doszukac sie, za czasow LWP, pulku bez nagrod (wielokrotnych ) i duzego nalotu. Ciekawe jak policzyc nalot dla pulkow szkolnych. No skoro tera "41" pelni dyzury "wchodnie" to przecie "28" za PRL dyzurowal na jedynej "otwartej" granicy naszego pieknego kraju, a i lotow na przechwycenie mieli bardzo duzo. Ad.2 - hmm ciekawe ktore lotnisko wojskowe jest w Polsce najgorsze pod wzgledem "warunkow" ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 tak z chorobliwej ciekawosci - czym sie zasluzyly i komu ? Moim zdaniem naj i najbardziej byl 60 LPSz obecnie 2OSzL 1. 28 plm ... Jak to dlaczego??? Pułk miał najlepsze i najładniejsze samoloty myśliwskie!!! Mowa jest o "23-cich" Anegdota: "Technik ze słupskiego pułku trafił na lotnisko, gdzie stacjonowały "dwudzieste pierwsze". Na stojance stało osiem maszyn. Gospodarze chwalą się pułkiem, samolotami. Na to technik z 28 SPLM mówi: - No to na to co stoi na płycie potrzebne byłyby dwa Migi-23 aby to zestrzelić.. - Czemu tylko dwa ??????????!!!!!!!!!!! - oburzają się gospodarze. - Nie tylko dwa, a aż dwa. Jeden "dwudziesty trzeci może podwiesić tylko 6 rakiet p-p Pozdrawiam sokol PS. Powyższa sytuacja miała miejsce w rzeczywistości, a opowiedział mi to ten technik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 A tak przy okazji... Prace nad dużym Migiem tak jak pisałem, są wstrzymane. Kończyłem dziś Miga-15 z Revella/Monogramu. Ponieważ kupiłem go bez instrukcji, tak jak pisałem sklejam rekreacyjnie, to jako pomoc służy mi instrukcja od Miga-15 bis z Tamiyii. I małe odrycie. Przynajmniej dla mnie. Mig-15 bis z Trumpka 1:32 to powiększona kopia Tamiyii 1:48. Nawet żółci bracia z Chin proponują identyczne malowania co też żółci, ale samurajscy koledzy. Piractwo sie szerzy To już też wiem dlaczego silnik w trampku jest skopany. Bo w Tamiyii był skopany... Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Anegdota: "Technik ze słupskiego pułku trafił na lotnisko, gdzie stacjonowały "dwudzieste pierwsze". Na stojance stało osiem maszyn. Gospodarze chwalą się pułkiem, samolotami. Na to technik z 28 SPLM mówi: - No to na to co stoi na płycie potrzebne byłyby dwa Migi-23 aby to zestrzelić.. - Czemu tylko dwa ??????????!!!!!!!!!!! - oburzają się gospodarze. - Nie tylko dwa, a aż dwa. Jeden "dwudziesty trzeci może podwiesić tylko 6 rakiet p-p Mimo 4 p-p, a wczesniej tylko 2 p-p, na MiG'ach-21 troche jednak samolotow natlukli nad Indochinami (tu uziemialy zazwyczaj nowoczesniejsze maszyny) i Egiptem (w 1970 radzieccy piloci na egipskich MiG'ach) 2szt. Mirage IIICJ + 2szt. A-4E + 1szt. RF-4E - zabawne ze wszystko to zostalo przez IDF zaliczone jako uszkodzone (podobnie jak ostatnio Merkavy) - coz trzeba wiezyc w nadprzyrodzone "wlasciwosci lotne" żydowskich pilotow + ten czeski Su-7BKL uziemiony 15 lipca 1970 przez naszego MiG'a-21 (tak na marginesie data mnie sklania do teorii ze to byla zemsta za Grunwald gdzie troche czeskich najemnikow walczylo po stronie zakonu). Inna sprawa ze "21" zawsze/zazwyczaj dzialaly pod kontrola wlasnego systemu opk. Z MiG'ow-23 to Kubanczycy przypisuja sobie 3-4 szt. afrykanerskich Mirage F-1AZ + przypadek z 12 wrzesnia 1988 - radziecki MiG-23MLD - pilot S.Bulin - rakieta R-24 - zestrzelil pakistanskiego F-16A - podobno bo potwierdzenia ze strony Pakistanu brak (trudno sie dziwic - glupio troche wyszlo ) Oczywiscie bylo tego wiecej, ale szkoda czasu na wliczanie zestrzelen pakistanskich Atlanticow przez Hindusow czy iranskich AH-1 Cobra przez Rosjan itd. Chodzilo mi bardziej o walki rownorzednych myśliwcow, lub MiG kontra lepszy + oczywiscie tylko zwyciestwa "Naszych". To ze MiGi byly zestrzeliwane uprzejmie przemilczam. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 25 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2007 ... ten czeski Su-7BKL uziemiony 15 lipca 1970 przez naszego MiG'a-21 (tak na marginesie data mnie sklania do teorii ze to byla zemsta za Grunwald gdzie troche czeskich najemnikow walczylo po stronie zakonu). Inna sprawa ze "21" zawsze/zazwyczaj dzialaly pod kontrola wlasnego systemu opk. Paweł, znasz może więcej szczegółów na temat tego zdarzenia? Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Właśnie, właśnie coś więcej na temat tego incydentu z czeskim Su-7. Bo o tym nic nie słyszałem. Czytałem o tym jak nasi chłopcy z Dziwnowa w latach '60 i '70, parę razy przez nie uwagę naszych pilotów zostali zrzucenie w "bratniej" DDR i doszło do pru incydentów...ucierpieli panowie z Volkspolizei i NAL DDR, przy próbie zatrzymania naszych dywersnatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Podczas cwiczen z czeskim lotnictwem kpt. Henryk Osierda - 11 pulk lotnictwa mysliwskiego z Wroclawia. Przed lotem pilot musial z powodu awarii samolotu przesiasc sie na innego Miga - nie wiedzial ze to MiG pary dyzurnej z podwieszonymi bojowymi R-3S (wczesniej mial szkolne i myslal ze tez ma szkolne). Czeski pilot Frantiszek Kruzik uzyl fotela i przezyl. Pozniej przekazano do Czechoslowacji Su-7 nr 6023. Przypadek byl opisany w "Militariach" jakos 10 lat temu. Czytałem o tym jak nasi chłopcy z Dziwnowa w latach '60 i '70, parę razy przez nie uwagę naszych pilotów zostali zrzucenie w "bratniej" DDR i doszło do pru incydentów...ucierpieli panowie z Volkspolizei i NAL DDR, przy próbie zatrzymania naszych dywersnatów. - najsmieszniejsze jest to ze na poczatku lat 90-tych pracowalem w wakacje z czlowiekiem ktory opwiadal o pdobnym przypadku tylko w Czechach i udzialem czeskiego wojska i pogranicznikow - nasi troche sie tam chowali po lasach itd. - wczesniej mieli wiele razy podobne cwiczenia z zrzutami bez informacji gdzie sa - tylko z celem misji do wykonania. Bywalo ze ladowali gdzies po niemieckiej/czeskiej stronie (ale jak mowil jezeli mieli ich wywalac po innej stronie granicy zazwyczaj szlo info po jednostce ze leca w odwiedziny - tym razem byla cisza i wszyscy mysleli ze leca, kolejny raz, na polski poligon). Szybko sie zorientowali ze sa w Czechoslowacji. Mieli rozkaz ciszy radiowej - dostawali przez radio informacje zeby czekac na oficerow z jednostki i sie dalej ukrywac - tylko byl jakis problem z haslami - ktos cos pomylil w jednostce i mieli dylemat czy te rozkazy sa faktycznie prawdziwe. Tam obeszlo sie bez ofiar. Przyjechali oficerowie z jednostki i jezdzili ze szczekaczka po lesie. Facet (byl faktycznie duzym gosciem) opowiadal ze szczegolami o swojej sluzbie wiec moze faktycznie tak bylo ? Akcja miala miec miejsce w polowie lat 80-tych. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Przed lotem pilot musial z powodu awarii samolotu przesiasc sie na innego Miga - nie wiedzial ze to MiG pary dyzurnej z podwieszonymi bojowymi R-3S (wczesniej mial szkolne i myslal ze tez ma szkolne). Słabowidzący jakiś ten pilot musiał byc skoro nie odróżnił szkolnego R-3 ( jest bez stateczników przecież ) od bojowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Słabowidzący jakiś ten pilot musiał byc skoro nie odróżnił szkolnego R-3 ( jest bez stateczników przecież ) od bojowego... - niby racja - ale skoro obylo sie bez przegladu przez pilota samolotu na ziemi (tak zakladam) to wszystko musialo sie odbywac w szalenczym tempie. Co zupelnie nie moze dziwic - skoro cwiczenia z przechwyceniem Czecha mialy miejsce w naszym obszarze. Kolosalny smord mogl sie zrobic gdyby Su-7 wykonal zadanie. Obciach na caly UW. Pilot sobie lecial i wykonywal procedure przechwycenia przekonany ze ma cwiczebne rakiety, a tu mu pocisk ze skrzydla startuje. Ktos popelnil blad - pilot (gdy mu powiedziano ze ma "ostre" rakiety - a on dzialal jak z cwiczebnymi) lub obsluga (gdy pominela ten szczegol - i pilot byl przekonany ze ma cwiczebne). Czy tak bylo faktycznie - trudno powiedziec - faktem jest ze Su-7 zostal zestrzelony. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 sokol napisał: Model prezentuje się dość dobrze, szczególnie że cena była niezbyt duża (90 zł). Tu jest niemal dwa razy tańszy, jak ktos jest zainteresowany... http://www.emodele.pl/product_info.php/cPath/15_5_39/products_id/3268 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Wycinek artykułu o Su-7 z Militari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Dzieki okonku - sprawdzilem - faktycznie pomylilem sie w dacie - to byl 14.07.1970 Tu jest wiecej na ten temat - trzeba sie tylko wczytac w czeski - mimo to sa informacje nigdy w Polsce nie publikowane, m.in. relacja KRUŽÍKA. http://husitska.valka.cz/newdesign/v800/clanek_10807.html Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Jakby nie patrzec to były niesamowicie realistyczne cwiczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Hehe dobrze ze zolnierze i pancerka nie ma tak realistycznych cwiczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 30 Maja 2007 Autor Share Napisano 30 Maja 2007 Chwilowo prace z dużym Migiem (1:32) są wstrzymane z powodu braku blaszek, to dokończyłem Miga-15 1:48 z Revella (Monogramu). Samolot zrobiony, ot tak - dla relaksu Póki co jeszcze wymaga drobnych poprawek, na razie prezentuje się tak: (samolot w malowaniu 1 PLM "Warszawa", pilot Ryszard Grundman, samolot oznaczony strzałą "Załogi wyborowej") Po modelu widać upływ lat, nie chciało mi się dokonywać w nim większej ilości przeróbek - zmieniłem tylko lufy działek 23 mm na igły i wykonałem hamulec wylotowy działka 37 mm (dodatkowo wykonałem wyrzutniki łusek, niewidoczne na zdjęciu): A najlepsze co jest w modelu (oprócz przejrzystego oszklenia) to klapy Więcej o modelu i większa ilość zdjęć będzie w galerii - jak tylko dokończę Miga Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 - Ci co mnie znaja wiedza co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi