Skocz do zawartości

AMD 35 Panhard 178 B 1/72 RPM

plastikk

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kiedyś...Panharda owego.Potem go troszkę rozgrzebałem i przerażony jego szortrunowością powędrował do pudła na dłuugi czas.

Inbox :

http://www.mojehobby.pl/rpm-72306-panhard-b-z-wieza-fl-p-1-345128.html

Zachęcony dłubaniną innych speców od '72 wytachałem go z pudła i podłubałem na tyle, co by złożyć bryłę...

IMG_1927.jpg

IMG_1928.jpg

IMG_1931.jpg

Generalnie pozbyłem się kilku linii nitów[nawet się nie porwę na dorabianie ich],kilku szpar,kilo szpachli i zniszczyłem pilniczek do paznokci...znaczy się jest szortrunowato i z babolami..Co dziwne bo koła i elementy wieży są na przyzwoitym poziomie[kanały wlewowe,jakość odlewu...]

Generalnie pozbyłem się kilku linii nitów[nawet się nie porwę na dorabianie ich .....

Nie zniechęcaj się, zawsze warto spróbować. Model napewno wiele zyska. Po za tym zawsze to kolejne wyzwanie i możliwość zgłębienia tajników modelarstwa.

pozdrawiam

Dziękuję za zainteresowanie''twórczością wesołą''.

Na dzisiaj mamy :

IMG_1937.jpg

jakieś zawiasy[szpary pomiędzy płytami a resztą mnie drażniły].Foty w makro,więc okrutności wszelkie widać.I widać gdzie dociąć z lekka...

IMG_1940.jpg

Wieża...

oraz ''look'' po całości:

IMG_1945.jpg

RPM zapomniał o jednej z płyt wizjerów[na ''drzwiach'' kierowcy]...ot tak co by się pomęczyć samemu.Już dorobiona.

Ad. nitowanie - prześpię się - pomyśle.Z czego i jak tak gęste nity porobić.I tak co by chociaż trochę. skalę[?] trzymały...

Czy bedą Indochiny?Nie wiem - jak na razie skłaniam się ku Francuskiej Afryce.

Ad. nitowanie - prześpię się - pomyśle.Z czego i jak tak gęste nity porobić.I tak co by chociaż trochę. skalę[?] trzymały...

Możesz zrobić z drutu lub plastikowych pręcików np.Plastruct lub SrtipStyrene. Jedni i drudzy nają w ofercie śr. 0,2-0,3 mm. Nawiercasz wiertełkiem, wsadzasz na kleju element szlifujesz i cieszysz się ładnymi nitami

mogę Ci podarować nity 0,6 jesli to Ci pomoże, zakupiłem niedawno.

PW poszło.

A tym czasem,w przerwie zabawy w hydraulika...

tworzy się jeżozwierz.

IMG_1949.jpg

IMG_1946.jpg

Rozciągnięta ramka ,pocięta na odcineczki,wklejona do otworków i docięta obcinaczka do paznokci...

Zobaczymy co wyjdzie.Zawsze będzie można zeszlifować i poczekać na odzew kol.Andrzeja LK.

Oj jakieś duże te dziury, jakie masz wiertło? Obstawiam na 0.5mm

No zgadł kolega...niestety mniejsze się było i złamało...ale ''mój cudowny klej co mocno śmierdzi'' efektownie spęcznia wklejane końcówki.

No zgadł kolega...niestety mniejsze się było i złamało...

Tak to jest z tymi małymi wrednymi wiertełkami :(

Ja używam 0.25 i do tego drucik cynowy tego samego kalibru (wchodzi bez problemu bo widać mało osiowo wiercę w paluchach

Zmieniłem metodę nitowania - część to odzysk ze złomu po Marka'ach I,cześć z rozciągniętych ramek.Klejone bezpośrednio do plastiku na ''super mocno śmierdzący klej''.Wiem że są mizerne,nie w linii i ...błe.Mimo tego pociągnę dalej ten samochodzik.

IMG_1952.jpg

Wprawne oko dojrzy te dorabiane.

Krytyka będzie przyjęta z pokorą.

pw poszło. przepraszam za zwłokę ale nie było mnie w domu przez parę dni. jak na ręczną robótkę to jest superancko.

Dzięki koledze Andrzejowi_LK otrzymałem miłą przesyłeczkę w postaci

nitów i gratisowego łańcucha.Dzięki ogromne.

Mogłem więc ponitować na nowo/jasnozielone - na ile stało nitów:

IMG_1934.jpg

IMG_1935.jpg

Tak - wiem - jest masakra,skopane wszystko co można było... ale mimo tego ukończę ten model.

Zapal mam jak nigdy.W sumie to moja pierwsza taka babraninka.

Dopadłem też schowki na zadku Panharda.

Dorobione hmm...zamknięcia i przetłoczenia na drzwiczkach.

IMG_1942.jpg

a ludzie narzekają na pocztę... wczoraj wysłałem a dzieś już przyklejone do modelu na drugim końcu (no prawie) Polski.... jak chcesz więcej to są za parę złotych na Alledrogo.

Kolejny łikend zmagań z modelem.

Rozdział - błotniki.

Przedni lewy trzeba rozcinać w połowie i skracać - za długi

IMG_1946-1.jpg

Tylne miały nadlewki grubości samego błotnika/Panie Andrzeju - może warto pomyśleć o regeneracji form albo o innym tworzywie?/.

IMG_1947.jpg

Tak - jest i przednie zawieszenie.

IMG_1948.jpg

IMG_1949-1.jpg

i takie tam inne duperelki.

Niby nic ale zawsze coś do przodu.

Autko dostało kolor bazowy/field drab/ - taki wychodził mi odpowiedni.Poniekąd sugerowałem się pudłem z grafiką.

IMG_1927-1.jpg

IMG_1928-1.jpg

Skompletowane zawieszenie pozwoliło nałożyć ogumienie do fotek...

Jednak przednia oś wygląda dosyć łysawo więc będę musiał coś dorobić

we własnym zakresie.

Upał...

Panhard...

Z rana posiedziałem:

IMG_1947-1.jpg

Mocowanie anteny - złom blaszkowy plus część zestawowa

Potem łosz i takie tam[min. wyczarowałem klamki]

IMG_1949-2.jpg

Suchopędzlowanie,kalki,błyszczyki,maty...

IMG_1962.jpg

I jest tak:

IMG_1963.jpg

IMG_1964-1.jpg

IMG_1969-2.jpg

Pozostaną drobne poprawki i kuniec