Skocz do zawartości

SU-37 Zvezda 1/72

szarymouse

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie postanowiłem zrobić warsztacik, w którym będziecie mogli sobie śledzić moją budowe SU 37 Co mogę powiedzieć o częściach: całkiem niezłe, ale jestem zawiedziony bo są wypukłe linie podziału (zeszlifuje po prostu całą powierzchnie). Nie będzie żadnego washa, chcę mieć go prosto z fabryki Oczywiście liczę na waszą pomoc i rady. Teraz "in-box"

DSC03123.jpg

DSC03124.jpg

DSC03125.jpg

DSC03128-1.jpg

Postaram się nie zawieść

Dzisiaj jeszcze mogę pokazać efekty calodniowej pracy:

DSC03129.jpg

Kadłub sklejony i zagumkowany na noc. Jutro dojdą skrzydła. Narazie szybko mi to idzie ale po szpachlowaniu prace spowolnieją.

Co do kamo zamierzam oczywiście zrobić to co jest w instrukcji (baaardzo mi się podoba)ale w jaki sposób zrobić te ząbki to nie mam pojęcia Myślałem żeby po prostu taśmę przykleić i w niej takie wzorki porobić ale podczas testów okazało się to kiepskim rozwiązaniem(dobrze, że teraz)

Rozumiem, że chodzi o taki wzór? http://www.mars.slupsk.pl/fort/sukhoi/big/su35%5B703%5D-1992.jpg

Jedyne co mi przychodzi do głowy to szablon z papieru (płynne przejścia kolorów), albo przygotowanie na boku dużej ilości krótkich, ostrych odcinków taśmy maskującej i zamaskowanie takimi kawałkami (ostre przejścia kolorów).

Bardzo fajny model, jesli popelnisz go w tym kamo, ktore pokazales to bedzie wygladal super. Ja siedze i kibicuje z pierwszego rzedu, powodzenia.

Dzięki to motywuje

W międzyczasie zrobilem przednią część silników:

DSC03131.jpg

DSC03134.jpg

DSC03136.jpg

łatwo nie będzie luki są duże i dosyć trudne do zaszpachlowania. Narazie nie przyklejam nic więcej dzisiaj na to położę szpachle i powalczę papierem ściernym

Jesteś pewien, że te klapy na wlotach powietrza to właśnie tak miały być przyklejone? Nie znam tego modelu i samolotu za dobrze, ale wygląda to dziwnie. Tak jakbyś zamienił je miejscami i i na dodatek a bardzo z przodu?

Tak jak pisze Erkamo, tam winny być takie "kratki". Te zestawowe pokrywy to lepiej sobie daruj i ładnie wykończ wloty powietrza. No i życzę powodzenia ze szpachlą - kup na allegro trochę cierpliwości

Dzisiaj pracowałem nad wlotami i jest w miare ok, chociaż jeszcze trochę popiłuje. Nie wszędzie do końca dało sie wjechać papierem, pilnikiem i w miejscu imitacji wnęk podwozia jest troszkę nierówno

DSC03137.jpg

I mam pytanie do was jak pomalować zaznaczoną część? Mogę tam dać ten mechaniczny kolor czy powinno wejść tam kamo? Na zdjęciach widziałem, że bardziej kamo tylko pytanie jak daleko?

Jutro jadę kupić jakąś tanią szpachle za 5zł bo szkoda mi marnować na te urwiska. Wstawię też zdjęcia skrzydeł (są ale brakuje klap i krawędzi natarcia)

Na airliners mają tylko 4 zdjęcia, które nie są zbytnio pomocne. Nie mogę znaleść tego na większości zdjęć jest cień w tym miejscu i nie mogę ustalić tego dlatego się pytam.

Juz znalazlem

W te szpary ja bym powklejał paski płytek polistyrenowych (PLUS daje zdrapki na takich właśnie płytkach, nasze kleje elegancko reagują z tym materiałem) i dopiero szpachla na wyrównanie. A wloty z tego co się orientuję to są kolorem żółtym malowane.

Witam, podłącze się do tematu. Podziwiam, że mimo złych opini na temat krewniaków SU-27 zvezdy podjąłeś się walki. Miałem SU-30KN. Ciężki kawałek plastiku do obrobienia. Do dzis jest niedokończony i leży praktycznie sam kadłub ze sterami. Aby skrzydła i stateczniki leżały w planach, trzeba je tu i tam przyciąć. Wypukłości lepiej zeszlifować i lekko przeryć OLFĄ. Najważniejsze aby geometria się zgadzała.

Pozdrawiam i życze cierpliwości.