Remik Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Witam wszystkich forumowiczów ,chciałbym przedstawić swój najnowszy model .W kręgu moich zainteresowań są samoloty z biało czerwoną szachownicą i tu kolejny model ,na którym latały największe sławy polskiego lotnictwa w tym Stanisław Skalski . Zestaw bardzo przyjemny w budowie ,nie wymagający zbytnio ingerencji w szpachlówkę i inne ekwilibrystyczne zabiegi ,jedynie kalkomanie zastąpiłem na Techmodowskie ,ponieważ oryginalne posiadały przesunięcia kolorów.Na ostatnim zdjęciu dwa samoloty walczące na tym samym froncie ,choć w różnych latach-tak dla porównania .Zapraszam do galerii -pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Moim zdaniem spitfire jest tak oklepany, że nawet świetnie wykonany jak twój nie mam siły go oglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Ten egzemplarz miał duże owiewki nad komorami działek, krótkie i płaskie "kikuty" zewnętrznych działek oraz stery wysokości jak w Mk.V. Kolory dałeś jakieś dziwne. Kolory byłyby lepiej widoczne niestety niefortunne żółte tło oszukuje aparat, przez co kolory są zielonkawe. Jeśli możesz to wrzuć zdjęcia na szarym tle, lub jasno niebieskim, czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 szarymouse nie bluźnij ...spitfire nigdy mało a szczególnie z szachownicą A co do samego modelu to rzeczywiście kolory jakieś dziwne ale może to wina zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 szarymouse nie bluźnij ...spitfire nigdy mało a szczególnie z szachownicą A co do samego modelu to rzeczywiście kolory jakieś dziwne ale może to wina zdjęć. Raczej nie wina zdjęć a modelarza .Gdzieś ty wynalazł takie pustynne kolory przecież to zielony i szary. W takich barwach to na pewno nie latal Skalski nad pustynią .facet w grobie się przekręci Powinno być tak http://hsfeatures.com/spitfireixcmz_1.htm http://hsfeatures.com/spitfireixcwp_1.htm Lepiej to od razu popraw bo zaczniesz siać ferment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 przecież to zielony i szary Ja tu widzę brązowy i jakiś szaro zielony Nie wiem może mi się tylko wydaje, ale wygląda jakby na każdym zdjęciu odcienie były nieco inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 przecież to zielony i szary Ja tu widzę brązowy i jakiś szaro zielony Nie wiem może mi się tylko wydaje, ale wygląda jakby na każdym zdjęciu odcienie były nieco inne ? Ale na 100% nie jest to ani ziemisty, ani piaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Ogólnie dość poprawnie wykonany model. Schludne malowanie i nie przesadzone ślady eksploatacji. Jakbym miał wytknąć jakiś błąd to wnęki podwozia raczej nie były Interior Green, tylko Azure Blue. Middlestone wygląda tu dziwnie, zazwyczaj jest przedstawiony jako bardziej żółty, ale oglądając archwialne zdjęcia widać że miał różne odcienie, np: Nie zgodzę się, że ZX-6 jest oklepany. Tym bardziej że tak naprawdę nie wiadomo jaki dokładnie miała kamuflarz ta maszyna! Znane zdjęcia niewiele rozstrzygają, wręcz budzą więcej wątpliwości: Zwróccie uwagę na linię między plamami między wydechami a szachownicą, przebiega na pewno inaczej niż na modelu (i na sugerowanych schematach malowania) . Poza tym nie jest rozstrzygnięte czy samoloty PFT miały żółty pas na natarciu skrzydeł. Widzę, że autor zrezygnował z tego elementu. Ciekawe by było użycie niebieskiego zaklejenia wylotów km, charakterystycznego tylko dla MTO. Na kolejnym zdjęciu WR-D dobrze to widać: Wracając do tematu Spitfire PFT to moim zdaniem znacznie bezpieczniejsze pod względem historycznym jest wykonanie ZX-1 na którym został zestrzelony Horbaczewski. Przynajmniej jest znane kolorowe zdjęcie. Szkoda, że autor nie przywołał archiwalnych fotek i potraktował sekcję historyczną zdawkowo, ale przy okazji Skalski w kabinie ZX-6 właśnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Witam Widzę, że już praktycznie wszystko zostało powiedziane. Błędy merytoryczne dość skrupulatnie wymienili przedmówcy. Największym według mnie jest właśnie kolorystyka. Nie jest to ani czysta paleta pustynna, ani zachodnioeuropejska, ani nawet mieszanka, którą malowane były niektóre Vb trop. i Vc służące na Malcie. Jeśli interesujesz się tematem PFT to polecam Ci dość nową książkę Panów Grzegorza Śliżewskiego oraz Grzegorza Sojdy "Cyrk Skalskiego". Znajdziesz tam sporo ciekawych informacji, które mógłbyś wykorzystać np. w podibodowie historycznej kolejnego wątku o PFT To co mi się w Twoim modelu bardzo podoba, to techniczny poziom jego wykonania.Całkiem ładnie siadły kalki i wash.Powierzchnia lakiernicza równeiż wygląda gładko. Wykonałeś schludny i nieźle wyglądający (pod względem estetycznym) model, który momentami może sprawić, że oglądający będzie się zastanawiał czy nie ogląda pracy w skali 1/48. Koniec końców szkolne 3- Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Chciałbym się wytłumaczyć odnośnie tego malowania, iż jest jak najbardziej OK,kolory jakie zastosowałem to ;ziemisty -humbrol 29 oraz piaskowy -humbrol 84,po prostu tak mi wyszły zdjęcia,myślę że to wina lampy błyskowej .Zamieszczam kilka nowych zdjęć -myślę że bliższych prawdy Pozdrawiam Remik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Rozjaśnianie mocnym oświetleniem nic nie da (wręcz przeciwnie, bo wzrasta kontrast) z tego powodu że użyłeś nie tej barwy. Humbrol 29 jest jak najbardziej OK, ale użycie 84 było niewłaściwe. Lepszy byłby Humbrol 225, zresztą o nazwie Middle Stone. Choc ja i do tego koloru nie mam przekonania. Jak robiłem pustynne kamo na ostatnio skończonym Baltimorze to wolałem użyć autentyków Model Mastera, mimo że mam także "pustynne" Humbrole (29/225/157). Różnicę między barwami od razu widać, porównaj z moim modelem, np: A tak przy okazji do aerografu polecam właśnie farbki MM. Dają ładniejszą powierzchnie. Humbrole, szczególnie matowe, tworzą bardzo chropowatą powierzchnie, którą ciężko wyrównać nawet grubym werniksem. Zresztą widać ten efekt także u ciebie na zbliżeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi