Jump to content

MCV-80 Warrior (Academy 1/35 + Eduard)

divv
 Share

Recommended Posts

Jak szalet to szalet. Mój pierwszy zakończony model z kompletem technik modelarskich pt. wash, suchy pędzel, pigmenty, scratch itp. Itd. Wszystko robione pierwszy raz w życiu m.in. na podstawie innych warsztatów z Modelwork. Jakość zdjęć nie najlepsza, ale i tak niezła jak na sprzęt, jakim dysponuję w miejscu, jakim obecnie przebywam.

Teoretycznie chodziło o luźne nawiązanie takiego misia:

Wzorzec.jpg

A wyszło tak. Od razu informuję, że nie mam bladego pojęcia, do czego służą te czarne rury, jakklowiek uważam, iż są szalenie twarzowe (pancerzowe?) Może tam wożą flaszki (rozumiecie, korek musi być zanurzony w płynie itp.)?

Pan Internet też był się na mnie wypiął w tym temacie. Może ktoś z koleżeństwa wie?

mcv-80%252520-%252520prawie%252520gotowy%252520004.JPG

mcv-80%252520-%252520prawie%252520gotowy%252520006.JPG

mcv-80%252520-%252520prawie%252520gotowy%252520007.JPG

mcv-80%252520-%252520prawie%252520gotowy%252520010.JPG

mcv-80%252520-%252520prawie%252520gotowy%252520012.JPG

052.JPG

053.JPG

Przod.jpg

Wieza.jpg

Tyl%252520wiezy.jpg

Wieza%252520lewastrona.jpg

Wieza%252520prawa%252520strona.jpg

Nap%2525C4%252599d%252520prawa.jpg

Przod%2525201.jpg

Tyl.jpg

Rury.jpg

Bok%252520lewy.jpg

Model bardzo mi się podoba. Szczególnie "bałagan" - te wszystkie klamoty, skrzynki, rury itp. Fajnie pomalowany i przybrudzony.

Jedyne, co mi się nie podoba, to gąski. W ogóle nie leżą na kołach.

Ale i tak ogólne wrażenie super. Gratuluję

Wrażenia identyczne z poprzednikiem - jedyny minus gąski.

Bardzo dziękuję za pozytywne oceny. Z tymi gąsienicami to rzeczywiście miałem problem, bo są to winylowe precle, które za nic nie chciały się układać, więc w przypływie desperacji podlałem je klejem.

Macie jakieś sposoby na winyle np. podgrzewanie, gotowanie, co by się chciały uginać?

Macie jakieś sposoby na winyle np. podgrzewanie, gotowanie, co by się chciały uginać?

Najbardziej to polecam ten:

http://www.jadarhobby.pl/friulmodel-atl082-warrior-mcv-135-p-11589.html

A tak naprawdę w poprzednich modelach układały mi się dobrze i nie musiałem nic kombinować, a w ostatnim dałem Friule bo gumowce to były żałosne.

Niestety nie jest to tania wymiana.

A najtańsza opcja to założyć panel boczny i będzie zakryta jak z drugiej strony .

gąsienice winylowe czy gumowe jak zwał tak zwał , mozna normalnie przykleić i ułozyć jak chcesz. Polecam klej Loctite 406, kropelki mozna wtedy wyrzucić. Prezed klejeniem możez je trochę pozaginać i uformowac pod obciążeniem. Np szafa jak na nich zagietych postoi dzień , to uformują się do kół

• 2 weeks later...
gąsienice winylowe czy gumowe jak zwał tak zwał , mozna normalnie przykleić i ułozyć jak chcesz. Polecam klej Loctite 406, kropelki mozna wtedy wyrzucić. Prezed klejeniem możez je trochę pozaginać i uformowac pod obciążeniem. Np szafa jak na nich zagietych postoi dzień , to uformują się do kół

Pomysł z szafą jest niesamowity, muszę go wypróbować! Muszę przyznać, że wykończyły mnie te gąski, bo za Chiny nie chciały się układać. Zobaczymy jak mi pójdzie w Szyłką z Dragona, która na gąski składane z plastikowych ogniwek. A Friule drogie, na razie robię odpuszczę.

Piękny model, jedynie faktycznie te gąski. JA przy moim KW, uformowałem gąski tak jak chciałem, wpierw je usztywniłem wciskając papier, między gąski a błotnik, by badać żądany kształt, potem w wolnych miejscach "polałem" kropelką, efekt idealny. Polecam.