Modelarz Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Witam ! W ramach modelarskiej reaktywacji i przypomnienia sobie technik malowania zabrałem się za taki oto wehikuł: Budowa trwa już jakiś czas, bo niewiele kwadransów dziennie mogę poświęcić na pracę nad modelem. Zestaw Tamiyi jest w zasadzie luksusowy, świetna jakość i spasowanie części. Oprócz lufy RB dołożyłem Friule i właśnie przed chwilą zamówiłem błotniki od E.T. Model. Friule wrzuciłem na godzinę do octu jabłkowego zmieszanego z domestosem. Zapachy intensywne (coś a’la ług ) ale mało zachęcające, a rezultat... lekka oksyda i pomarańczowy, trudny do usunięcia nalot. Bathin na PWM proponował czyścić nalot mechanicznie szczotką na dremelu ale ja z powodu śmierdzącego pyłu sobie tą czynność po prostu podaruję i zrobię co trzeba farbami – po rozjechaniu kilku kamienic gąsienice i tak będą się mienić wieloma kolorami. Poniżej Friule oraz jeden z pomysłów na klamotową aranżancję : Tobołki to jakieś niezidentyfikowane odlewy (pozdrawiam Roba), zdobyczne panzerfausty (RB) będą prawdopodobnie leżeć w do połowy zakrytej skrzynce. Nie mogło też zabraknąć mojego ulubionego gadżetu z RB czyli wiaderka Zapraszam do komentowania. Postaram się co tydzień temat aktualizować wrzucając fotki z kolejnych etapów zmagań z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Jak ja lubię te ruskie maszyny. Takie one wymiarowe. Będę chętnie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 Dzięki Kacper, zapraszam do komentowania i dopingowania. Nie mogę edytować pierwszego posta a przydałoby się tam dopisać, że następna aktualizacja po 4 lipca - egzaminy spowalniają moje żółwie tempo a trzeba przecież mieć jakieś większe postępy do pokazania. W między czasie powinny dotrzeć do mnie z Chin takie błotniki: c.d.n.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Dla tego radzieckiego stwora warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Sam myślałem o nim - bezpardonowa maszynka. Świetna sprawa z tymi akcesoriami i dbałością o szczegóły. Kliknąłbym "lubię to" ale nie ma;-) Także będę tu zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Wygląda dobrze. A jak z częściami, bo kv z Tamki miał może z 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Witaj, ja sklejam to samo. Będą podobne Twój na pewno będzie lepszy, już to widzę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Mm takiego ale po podglądam jak wyjdzie koledze A tak na boku ile kosztują takie błotniki ? gdyż mam zamiar zbudować 122 i trzeba zbierać gadżety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Witam, dziękuję za pochlebne komentarze - rozumiem że to na zachętę. bazylms, porównywanie najnowszych modeli Tamki do ich pradawnych wypustów nie ma sensu, poszukaj in-boxów w sieci, części jest wiele razy więcej. Mirek66, blaszki E.T. to na ebayu koszt kilkunastu dolców (wysyłka z Dalekiego Wschodu). Oni robią blachy zarówno dla Tamiyi (kat. E35-029) jak i do Dragona (kat. E35-019). Jak moje blachy wreszcie dotrą to je Wam pokażę. Chcesz robić ISU-122 na bazie Tamiyi? Gdzieś wyczytałem, że stara lufa Modelpoint pasuje idealnie. Poza tym CMK robi lufę (A-19 razem z żywicznym jarzmem), tylko w Polsce chyba nigdzie tego nie dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Długo wyczekiwane błotniki wreszcie przybyły i wyglądają tak: Pierwszy zgrzyt polega na tym, że producent proponuje montować błotniki przed sklejeniem wanny i góry kadłuba. One jakoś wchodzą między części modelu. W moim przypadku ( skorupa sklejona ) błotniki są o ponad 1 mm za szerokie i trzeba je od wewnętrznej niewidocznej strony podciąć. Proste. Pasta do lutowania tania nie jest, więc na razie dam sobie spokój z lutowaniem. Nie za bardzo jestem pewny czy mam ochotę się z tym bawić. Poza tym i tak nie ma to sensu, bo blacha ET jest bardzo gruba - i tak nie pognę jej tak jak bym chciał. Biorę sprawy w swoje ręce c.d.n. w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 zrób jak ja w su 152- cienka blaszka alu i od podstaw. W tych czołgach sprawa jest o tyle banalna ze nie maja one jakiś skomplikowanych błotników, wiec robi się je w jakieś 30 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 skikut87, te błotniki nie są aż tak proste jak by się chciało. Tam są zakładki, ranty to osobne dospawane profile itp. Nie wystarczy płaskiej blaszki z brzegu zagiąć i przykleić... choć właściwie... czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 W zestawie Tamki jest możliwość przerobienia na 122, wystarczy zmienić lufę. Na forum model-klub robię ten sam model, na początku jest in-box jakby ktoś chciał. P.S. Sprawdź czy pasują CI włazy dowódcy i ten drugi, bo mi nie pasowały, tylko ładowniczego był OK. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Kurcze załóż tamte piękne błotniki. Kupiłeś cacko z założyłeś jakies graty z puszki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 No właśnie WTF.... zamieniaj natychmiast na porządne blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Porządne blachy się rozsypały. Nie pytajcie o szczegóły, było nerwowo i xDamian, oglądam Twój warsztat i kibicuję. Mam jeszcze jeden pomysł na błotniki. W przyszłym tygodniu c.d., teraz nie mam czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 O! To super i dzięki. Ja to już u siebie jestem po washu tylko zdjęć nie mogę wstawić.Sprawdź te włazy jak będziesz miał czas. Jak by Ci się chciało to pokomentuj mój warsztat bo mało tam osób jest aktywnych. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi