GeraltofPoland Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Dorobiłem gąsienice z drugiej strony (dałbym fotki, ale aparat klasycznie odmówił posłuszeństwa ), więc mogę brać się za górę kadłuba. Koła nie są oczyszczone. Po wycięciu z ramek elementy należy jednak potraktować odpowiednio skalpelem i papierem ściernym. zakładam, że chodzi ci o widoczne na drugiej fotce bandaże kół. W tym modelu są one wykonane z gumy, więc obróbka papierem raczej nie wchodzi w grę . Z resztą po założeniu gąsek nie widać ubytków. PS. Czy klej typu Super Glue czy Kropelka nada się do klejenia elementów fototrawionych? Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekII Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Ostatnie zdjęcie: środkowe lub czwarte koło,jak kto woli, ubytki w okolicach godziny 3 i 9 ? Przyglądam się z wielką uwagą bo sam chcę t-34 niedługo tworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 JarekII, na zdjęciach wygląda, jakby były tam ubytki, ale tak naprawdę nie ma, lub są naprawdę minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Koła nie są oczyszczone. Po wycięciu z ramek elementy należy jednak potraktować odpowiednio skalpelem i papierem ściernym. zakładam, że chodzi ci o widoczne na drugiej fotce bandaże kół. W tym modelu są one wykonane z gumy, więc obróbka papierem raczej nie wchodzi w grę A to niby dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Nareszcie skoczyłem wieżę i górę kadłuba. Teraz już tylko złożyć to wszystko do kupy, odtłuścić i mogę brać się za malowanie. Wiem, że model jest daleki od ideału (zacieki kleju, krzywe, połamane uchwyty na wieży i kadłubie) ale mam nadzieję, że nie jest tak źle . By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 By geraltofpoland at 2011-07-05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Jak na początkującego nie jest źle. Proponował bym żeby zastąpić plastikowe uchwyty na wieży i kadłubie miedzianym drucikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Zgadzam się, uchwyty zdecydowanie do wymiany - za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Jak wspomniano już wyżej - wszystkie uchwyty do wymiany. Dodatkowo do szpachlowania szpara na łączeniu jarzma działa. Co nieco do poszpachlowania na górnej płycie wieży. Staraj się szlifować papierem o drobniejszym ziarnie. To co używasz teraz zostawia spore rysy. Działaj dalej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Niestety uchwytów (raczej) nie wymienię, gdyż nie mam tak cienkiego drucika. Boję się też krzywego ich przyklejenia- przy kleju do plastiku jest trochę czasu na ewentualne poprawki w położeniu, czego nie można powiedzieć o np.Kropelce, która łączy w kilka sekund. Jednak jeśli w kolejnym modelu nie będzie fototrawionych uchwytów, tylko plastikowe jak tu, wymienię je na pewno. Z resztą te plastikowe na zdjęciach wydają się bardzo grube, ale w rzeczywistości nie wygląda to aż tak źle. Co do papieru do szlifowania szpachli używam grubości 600, ale spróbuję z 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Może warto się zaopatrzyć w debonder? Jeśli krzywo coś się przyklei CA to możesz to odkleić przy jego zastosowaniu. Przydatny jest również gdy zrobi Ci się zaciek z super glue. A zdobycie cienkiego drucika nie jest takie trudne... a na pewno poprawi wygląd modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Dziwnie wygląda jarzmo armatki, na pewno dobrze wszystko przykleiłeś? Ja też bym sugerował zastąpienie poręczy drutem to raz a dwa, to spróbuj może coś zrobić z tymi zaciekami kleju, farbka Ci tego nie ukryje, wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Debonder? Dzięki, warto wiedzieć. Przy następnej wizycie w sklepie modelarskim się w niego zaopatrzę. Na razie jednak po prostu nie mam ochoty na zabawę z drucikami i innymi zamiennikami- ten model zbuduję bez dodatków, w 100% prosto z pudła, na następnym popróbuję tego typu zabiegów. Widziałem z resztą zdjęcia modeli, na których plastikowe uchwyty są o połowę grubsze. W porównaniu z tym mój model wcale nie wygląda aż tak źle. R_Mazzi- co do armatki też nie jestem pewien, ale instrukcja miejscami jest dość niejasna, a teraz raczej już nic nie poprawię. Co konkretnie ci się nie podoba? Zacieki spróbuję jakoś usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 co do armatki też nie jestem pewien, ale instrukcja miejscami jest dość niejasna, a teraz raczej już nic nie poprawię. Co konkretnie ci się nie podoba? Zacieki spróbuję jakoś usunąć. Wydaje mi się, że jarzmo powinno być wsunięte bardziej w głąb wieży (cofnietę do tyłu). Co mi się nie podoba, to co napisałem czyli pajęczyny z kleju i połamane, krzywe uchwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Wydaje mi się, że jarzmo powinno być wsunięte bardziej w głąb wieży (cofnietę do tyłu). Nie, jest dobrze. Nie dało się go wepchnąć dalej. Co mi się nie podoba, to co napisałem czyli pajęczyny z kleju i połamane, krzywe uchwyty. Mi też się to nie podoba, ale jako początkujący mam prawo popełniać błędy. Jutro jednak spróbuję pokombinować z tym drutem. Może wezmę go z jakiegoś starego kabla. Przyjrzałem się modelowi dokładniej i stwierdziłem, nawet przyklejone trochę krzywo będą wyglądać lepiej od połamanych plastikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Dziwnie wygląda jarzmo armatki, na pewno dobrze wszystko przykleiłeś? Mam ten model i jarzmo jest bankowo odwrotnie przyklejone - do poprawki, zrób również te poprawki o których piszą koledzy wyżej. Nie, jest dobrze. Nie dało się go wepchnąć dalej. Patrz wyżej. Może trzeba coś wyciąć lub przypiłować, instrukcja jest dobra. Nie będę rozpakowywał modelu czy też skanował instrukcje (model klienta) masz błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Wieża jest już całkowicie posklejana, więc niestety nie ma szans na naprawę jarzma bez zniszczenia wieży. Sklejałem dokładnie według instrukcji, a skleić inaczej się nie dało (chyba, że działo miałoby być do góry nogami) więc błąd leży wyłącznie w niej i kiepskim spasowaniu modelu. Z tym błędem niestety musicie się pogodzić, tak samo jak z tym, że jako początkujący będę mimo najszczerszych chęci takie błędy popełniał. Mam już wiedzę na przyszłość i w przyszłości ją wykorzystam, ale jeszcze nie teraz, więc po prostu zapomnijmy już o tym dziale i o tych nieszczęsnych uchwytach. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie jakbyście myśleli, że celowo popełniam te wszystkie błędy, żeby wam dokuczyć i dodać pracy z pouczaniem mnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 No co ty. Teraz powinieneś zafundować sobie drugi model, też z UM, i ponownie go skleić z naniesieniem poprawek. Jakiego ty używałeś kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Używam kleju Revell z igłą. Teraz powinieneś zafundować sobie drugi model, też z UM, i ponownie go skleić z naniesieniem poprawek. Jeśli sugerujesz, że miałbym go teraz porzucić, to się mylisz. Spędziłem nad nim zbyt wiele czasu, żeby się poddać. Po prostu naprawię to, co się da, pomaluję go najlepiej jak potrafię, odłożę na półkę i wezmę się za następny model. To jedyny sposób, żeby zdobyć doświadczenie i robić coraz lepsze modele. Po prostu będę się uczył na błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Pewnie że dokończ ten model. Trening czyni mistrzem. Co do kleju, to ja bym zmienił na Kropelkę lub "Pudziana" (2,50 zł.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Wieża jest już całkowicie posklejana, więc niestety nie ma szans na naprawę jarzma bez zniszczenia wieży. Sklejałem dokładnie według instrukcji, a skleić inaczej się nie dało (chyba, że działo miałoby być do góry nogami) więc błąd leży wyłącznie w niej i kiepskim spasowaniu modelu. A mówiłem żebyś na początek wziął Dragona.... Ale wszyscy zaczęli Ci doradzać UM-a.... UM-y są niezłe ale nie na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 skala72 kropelką kleję części fototrawione. MrDyzio Z tym to już pretensje do tych, którzy polecali mi Um. Gdybyś był na moim miejscu zapewne też wybrałbyś to, co poleca większość osób, niż to, co poleca jeden czy dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 No cóż... Brałem pod uwagę, że jesteś początkujący. Grunt to się nie poddawać i starać się by każdy następny model był lepszy. Pytaj, słuchaj rad i działaj. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 A tam, dragon jest dwa razy droższy, a spasowanie również dalekie od ideału. Poręcze jeszcze grubsze niż w UM. Dalej uważam, że UMiak doskonale nadaje się na model treningowy. Nie ma modeli idealnych, zwłaszcza w 72, no dobra poza AB Doc'a A trening czyni mistrza. Acha, rada dotycząca kleju ma sens. W przypadku małych detali, według mnie, "kropelka" sprawdza się znacznie lepiej od kleju modelarskiego z igłą. Oczywiście nie nanoszona na detale z "aplikatora", a np drucikiem maczanym w wyciśnietej gdzieś na boku kropli kleju. Możesz też zainwestować w tamkę extra cieńką (z pędzelkiem). Klej lany bezpośrednio przez igłę to w 72 raczej porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Od ostatniego posta zrobiłem duży postęp. Przede wszystkim rozwiązałem problem uchwytów po prostu usuwając te połamane. Usunąłem te na wieży i pierwszą od przodu parę na kadłubie. Model nie stracił wiele na wyglądzie- lepiej wygląda "łysy" niż oszpecony połamanymi częściami. Kalkomanie miały być na obu bokach wieży i z tyłu, ale są bardzo słabej jakości i tylna podarła się podczas nakładania. Właśnie skończyłem robić washa (użyłem czarnej farby olejnej Renesans i White Spirita). Kiedy wyschnie nałożę lakier matowy (używam lakierów Pactra), zrobię efekty eksploatacji, odłożę model na półkę i zabiorę się za kolejny. Na chwilę obecną model wygląda tak: By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Model jest już skończony. Może nieco przesadziłem z rdzą, ale chciałem poćwiczyć jej robienie. Oceńcie, czy mój czołgopodobny modelowaty wytwór nadaje się do umieszczenia w galerii. By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 By geraltofpoland at 2011-07-07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi