okram12 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2012 W oczekiwaniu na trapy i drabinki wykańczam co popadnie. Staram się kierować od dziobu i rufy w kierunku śródokręcia. Tak więc dalej wyposażenie pokładu. Na pierwszy plan poszły wentylatory (wywietrzniki) okrągłe. Poszedłem niestety na łatwiznę i nie umieściłem w środku siatki jak też zrobiłem wszystkie tej samej wielkości. Wykonałem też pływak trału sztuk 4. Miałem problem z umieszczeniem ich, ale udało się upchnąć. Zrobiłem też prototyp tratw. Mają one długość 10 mm, szerokość 6 mm i wykonane z cyny 1 mm. Pokryłem też druga wierzę dziobową i będę ją nitował )) Oto fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 17 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2012 Słuchajcie mam trochę pigmentów suchych kremera. Myślę dalej o pokładzie jak go jeszcze polepszyć i mam dwa pomysły: Jeden kupić gotową bejcę wodną i pociągnąć cały pokład by ujednolicić kolor i nadać lekko blado szarawy odcień. Drugi rozrobić z czymś pigmenty kremera i też pomalować cały pokład. Problem z tym aby nie zniszczyć tego co zrobiłem. Wszystko jest malowane humbrolami i nie zabezpieczone lakierem oraz sido. Więc bejca wodna nie zniszczy tego, a nadmiar nie powinien pozostać na malowanych elementach. I teraz co zastosować do pogmentów ?, by uzyskać podobne działanie. Terpentynę ? Czy inny specyfik. Może ktoś z Was próbował czegoś podobnego na modelach malowanych humbrolami robić washa z pigmentów kremera i ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Share Napisano 20 Lipca 2012 Po dłuższej przerwie jak widać walczę dalej )) Położyłem pierwszy kolor z kamuflażu i zamaskowałem taśmą. Były obawy, czy aby taśma nie zerwie okapników i innych elementów, ale na szczęście próby wykazały, że nie )) Zobaczę jak będzie po nałożeniu drugiego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 Kamuflaż został położony )) Taśmy maskujące zerwane, a elementy dalej są tam gdzie były ))) Jednak taśma TAMIYA rządzi )) Zostało pomalować pokłady i uzupełnić o małe elementy relingi i troszkę pobrudzić i będzie kolejny etap z głowy. Działa trzeba pomalować na górze oraz lufy, a na dwóch wykonać relingi i umieścić skrzynie oraz dwa pom-pom. Oto parę fotek z etapu kamuflażu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Pokład powala, wielkie brawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Dziękuje za słowa uznania to buduje przed kolejnymi etapami sklejania )) Trochę pogrzebałem przy nadbudówce i w końcu po wielu testach mam materiał na relingi i już wszystkie będę wykonywał właśnie z tego. Jedne relingi zrobiłem z drutu i nitki, ale to nie było fajne co zresztą widać na fotce poniżej. Kolejne już były wykonane z drutu miedzianego plus to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 W tym tygodniu powalczyłem z wieżami i prawie je skończyłem )) Oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Nooo, jeśli tak wyglądają wieże głównej, to ja poproszę specjalne duże zdjęcie pom-pomów, które na nich posadowisz. Bardzo przyjemna robota bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 3 Września 2012 Autor Share Napisano 3 Września 2012 Witam. Mam problem (( chodzi o szyny katapulty i inne mechanizmy z tym związane. Katapulta wygląda w tej chwili tak i nie wiem co jeszcze w niej było do końca. Nie chce improwizować zbyt mocno ale sądzę, że musi coś jeszcze być. Tak więc proszę o pomoc, może ktoś posiada jakieś materiały na temat tego typu katapulty. Jest to catapulta model D III H obustronna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 14 Września 2012 Autor Share Napisano 14 Września 2012 Dziękuje wszystkim za pomoc. Coś tam dłubię przy modelu i raz jest do przodu raz do tyłu )) Oto efekty ostatnich tygodni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Systematycznie dowalasz do pieca. Powoli strach tu zaglądać ale co zrobić skoro ciekawość po takich fotkach wygrywa. Super miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Dzięki za słowa uznania )) to buduje optymizm przed dalszą pracą )) Mam jednak szybkie pytanie. Chodzi o elementy fototrawione i wykonane z aluminium. Skończyła mi się czarna farba w sprayu, której używałem jako podkład w celu sprawdzenia niedociągnięć. W zastępstwie pomalowałem pierwszy komin farbą ravella czarny mat, był on zrobiony z aluminiowej blaszki. I farba schodzi pod palcami (( Co trzeba zrobić by tak się nie działo. Czy wszystko malowane czarnym matem tak się zachowuje. Wcześniej farba schodziła z łańcucha i fototrawionych drabinek. Problem jest tylko z czarnym matem. Liczę na Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Miło ogląda się Twoje zmagania Bawiłeś się przed malowaniem wodą a poźniej primerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 20 Września 2012 Autor Share Napisano 20 Września 2012 Farby są olejne więc przemywałem elementy albo acetonem (fototrawione), albo benzyną, spirytusem gdy materiały łączą się z hipsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkas Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Może to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 No nic walki ciąg dalszy. Moje kominy )) Ciągle zapominam o groszówce (( Zastanawiam się po co były te liny zwisające na kominach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 I bardzo dobrze. Lepiej jej nie pokazuj bo będzie masowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Co tu pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 28 Września 2012 Autor Share Napisano 28 Września 2012 Dziękuje za słowa otuchy. Trochę popracowałem i widzę ile błędów popełniłem (( życie. Oto zdjęcia modelu na dziś dzień, jeszcze ciepłe i klej nie wysechł na elementach )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 O mein got te nity na kominach Cuda tworzysz na tym pływadle. Czekam na więcej i trzymam kciuki za dalsze postępy. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 13 Października 2012 Autor Share Napisano 13 Października 2012 Kolejna mała aktualizacja po 2 tygodniach prac nad modelem. Dzięki pożyczonemu obiektywowi o szerszym koncie mogłem wykonać zdjęcie całego modelu z bliższej odległości )) Uzupełniam rufową nadbudówkę, wyciąłem kratownicę od jednego z dźwigów jak też wykonałem próbny ponton - tutaj zastanawiam się jakiego koloru były liny i czy moja nie jest za gruba. zabrałem się też za ostatnie poziomy przedniej nadbudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Mały update. Przyszedł czas na wykończenie przedniej nadbudówki więc zrobiłem górę i przed przyklejeniem (zamocowana tymczasowo) uzupełniam o wyposażenie. Wykonałem część olinowania z bloczkami i czekam na pozostałe nicie do testów i na koniec wykonam olinowanie ruchome i łączące dwa maszty. Na okręt zamocowałem już rufową nadbudówkę, przedni komin i stanowiska pompom-ów. Oto klika fotek: Oczywiście fotka z odnośnikiem groszówka byłbym zapomniał )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 5 Listopada 2012 Autor Share Napisano 5 Listopada 2012 Zająłem się drobnicą, mozolna praca i strasznie małe efekty )) Jeszcze tylko pomalować pewnie aerografem, bo pędzelkiem takie maleństwa strach ruszać. Oto rezultaty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Pełen szacunek. Efekt dotychczasowej pracy jest rewelacyjny. Szczególnie widać to na ostatnich zdjęciach z "wielkimi groszami". Całokształt też się już gustownie prezentuje. Winszuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 Dzięki )) Te małe elementy strasznie wolno się robi, a efekt tydzień roboty i 3 części. Trudno jakoś trzeba je zrobić, bo inaczej się nie da. Szafka z flagami sygnałowymi, pomysł bym wykonanie, brak lupy spowodował, że nie trafiłem w kwadraciki. Widać to na powiększonych fotkach na całości raczej nie tyle, ale może kiedyś pokażę to na modelu. Zamocowałem też stanowiska kierowania ogniem pom-pom ów i zamontowałem całą górną część nadbudówki na okręcie. Oto skromnie dwie fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi