Skocz do zawartości

Pz.kpfw IV ausf. G "reaktywacja" Dragon 1:35

Boozy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Model aktualnie przechodzi kąpiel. Wyglądał tak:

pzIVausfG.jpg

Ma to być scenka z frontu zachodniego, ewentualnie włoskiego, o ile tam walczyły. Macie jakieś pomysły, propozycje, zdjęcia?

Szukałem i jakoś nie znalazłem. Najlepiej jakieś piaskowe z zielonymi pasami/łatami. W każdym razie coś w ciepłych klimatach.

Ma to być scenka z frontu zachodniego, ewentualnie włoskiego, o ile tam walczyły. Macie jakieś pomysły, propozycje, zdjęcia?

Szukałem i jakoś nie znalazłem. Najlepiej jakieś piaskowe z zielonymi pasami/łatami. W każdym razie coś w ciepłych klimatach.

skoro już zacząłeś znęcać się na nim, to może pomogę przy malowaniu ? zdjęcia zrobione i sklecone prze ze mnie z książki pt. "Dywizje Waffen SS" (co zresztą widać... a zrobiłem to by zaoszczędzić czasu przy przesyłaniu na serwer... cóż leń ze mnie, ale trudno) http://imageshack.us/photo/my-images/853/cimg1538.jpg/ ahh... ten paint To teraz pomysł, może przedstaw model jak przejeżdża przez dom wiejski, płot kamienny lub stodołę ? albo drogę w lesie, gdzie na poboczy załoga odpoczywa/ szykuje się do walki, i na około drzewa.

pozdrawiam Adam

Źle to on nie wyglądał ,nie wiem po co to zrobiłeś :/

Ma być scenka, a i kamuflaż już mi się nie podoba.

Hmm, nie wiem co powiedzieć, a tych modeli już nie robią? Przecież są dostępne.

Adamie zobacz na model, a później na malowania i czołgi które mi przedstawiłeś. Nie nadają się niestety. Ma być bez osłon.

Źle to on nie wyglądał ,nie wiem po co to zrobiłeś :/

Ma być scenka, a i kamuflaż już mi się nie podoba.

Hmm, nie wiem co powiedzieć, a tych modeli już nie robią? Przecież są dostępne.

Ale poco puszczać go w niepamięć?

A tak odżyje.

• 5 weeks later...

Zobaczymy jak będzie dalej, ale wydaje mi się że jakby za ostre przejścia między kolorami. Wiem, że na początku malowania przed wszystkimi zabiegami często tak wygląda dlatego czekam na dalsze efekty.

• 1 month later...

Witam.

Zobaczymy jak będzie dalej, ale wydaje mi się że jakby za ostre przejścia między kolorami. Wiem, że na początku malowania przed wszystkimi zabiegami często tak wygląda dlatego czekam na dalsze efekty.

Dzięki za opinie. Jak zauważysz na poniższych fotografiach, przejścia są nawet zbyt mało ostre.

Dzałam coś tam pomalutku. Model jest obecnie wstępnie polakierowany i wygląda dość sztucznie. Jak zwykle błędy są - rozmyły mi się niektóre plamy kamuflażu oraz pomalowałem koślawo numer na wieży. Już tak zostawiam (Hans pracujący w warsztacie polowym miał kiepski dzień ;o) ). Mam nadzieję, że po zabiegach olejnych i pigmentach nie będzie to wyglądało najgorzej.

Odpryski to inna bajka, którą opowiem w tym tygodniu. Będzie ich dużo więcej i sam nie wiem jak wyjdą.

38.jpg

40.jpg

39.jpg

41.jpg

42.jpg

Hej.

Dzięki za komentarze.

Kamo na tłumiku

Fajnie Ci idzie,ciekaw jestem młotkowania

Kamuflaż jeszcze zejdzie troszke bo to nie koniec obic itp. Myśle, że tłumiki także malowano, bo poco go zasłaniać do malowania kamuflażu.

Kamuflaż naprawdę ciekawy. Jak go malowałeś? Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. W paru miejscach widać takie dziwne niedoskonałości, coś jakby nie wyszlifowana szpachla, albo nadmiar farby np. płyta czołowa.

Taśma modelarska wycinana w odpowiednie kształty.

O tych niedoskonałościach jeszcze będę pisał (nie jest to jednak to o czym piszesz).

Damian byc może tłumik też machnęli bazą ale nie chce mi zie wierzyć ,że kamo na nim malowali poza tym tam panuje wysoka temperatura i farba zbyt długo by się nie utrzymała,wypaliła by się a sam tłumik skorodował.

Tak ja uważam a Ty zrobisz jak będziesz chciał ,Twój model

Witam.

Dalszy etap to olejne i zdzieranie odprysków, a właściwie pigmentu. Próbowałem patentu, który opisywał gdzieś nasz kolega z innego forum.

Najpierw był podkład:

28.jpg

Później pomalowałem model farbą Gunze Hull Red:

29.jpg

Następnie położyłem pigmenty rdzawe na sucho i zmoczyłem je wodą. Tutaj mi to troszke nie wyszło ponieważ dając za dużo wody w niektórych miejscach pigment mi spłynął. Poza tym przesadziłem z ilością pigmentu. Jakoś tego nie zauważyłem przed malowaniem

31.jpg

32.jpg

Później to już normalne malowanie kamuflażu. Wyszło całkiem sympetycznie, ale za dużo troszke.

45.jpg

43.jpg

46.jpg

44.jpg

47.jpg

49.jpg

50.jpg

Teraz czas zabrać się za podstawke.

• 2 weeks later...

Witam.

Siedze nad podstawką. Miałem kilka problemów z ziemią, bo po sypaniu ją na wikol popękała. Na razie tylko jedno zdjęcie ogólne, aby pokazać jak i co ma na niej być. Dojdą jeszcze dwie figurki.

Roślinność sadzi się, także nie jestem jeszcze nawet w 1/3 z nią. Potrzebuje dłuższej trawy zielonej - taka z 10mm. Nie wiecie gdzie można taką dostać?

Płot także nie skończony, właściwie to na tym etapie każda z rzeczy jest niedokończona.

51.jpg

• 3 weeks later...