Skocz do zawartości

RWD 8a PWS 1/72 PLON I (MC)

jarek38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w drugim warsztacie na forum MW i zapraszam do wspólnej budowy modelu, tego jakże pięknego samolotu. Model wszystkim dobrze znany, z jego wadami i zaletą, tak jedną zaletą – po prostu jest.

RWD budowany jest w wersji 8a PWS, jako dar czytelników gazety Plon, pod nazwą własną Plon I.

Piękne kalki chyba omyłkowo przysłał mi Albert091283. Baldachim żywiczny do konwersji na 8a, jako bonus, również mam od Alberta – daje do myślenia, prawda?

Dobra, poniżej zdjęcie PLON I z uroczystości przekazania go lotnictwu, czyli mój pierwowzór i kalki made In Albert.

d350c3f600f7e9efm.jpg 817f6925af802cb3m.jpg

Zacząłem od kratownicy kadłuba, ale Part był wg mnie zbyt płaski i zrobiłem na wzór z drutu miedzianego,

a79b75d1ecb43662m.jpg

następnie powiększyłem "brodę" dla wersji PWS tak charakterystyczną i totalnie podziurawiłem okapotowanie czołowe silnika.

d34589e35ca81d35m.jpg a9ecc556043669f9m.jpg

Byłoby więcej zdjęć chronologicznie ułożonych, ale bakterie w drugim aparacie padły, a tam jest chyba parę zdjęć z początku prac, a nie chcę przeskakiwać z fotkami do stanu obecnego.

Do następnego widzenia, Jarek.

Albert, a nie zniknęło ci na tym arkusiku kalkomanii czarne podskrzydłowe "47 K"? (<- to efekt głupawki przedurlopowej...)

Widać je chociażby tutaj: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-W-3012-3.jpg albu tutaj: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-W-3012-2.jpg.

Fotki są z maja 1939, więc raczej do wojny już nie zmieniali. A zresztą nawet jeśli tak uczyniono - to napis PLON I dodano zaraz po uroczystości, więc przez jakiś czas te 47 K pozostawało. Przeglądnąłem właśnie fotografie z tzw. "wrakowiska krakowskiego" z jesieni 1939, ale nigdzie nie zobaczyłem skrzydeł od "PLON-a I".

P.S. Jarek, nie wpadłbyś dziś (piątek) na Cytadelę? O 17.00, w tej knajpce koło Muzeum, mają spotkanie modelarze (tzw. czon stanowią kartonowcy, ale i tak znajdzie się tam zazwyczaj jakiś od plastiku). Niewykluczony gość specjalny - naczelny AeroPlanu.

Witam kolegów!

Aparat uruchomiony, ale zdjęcia przepadły. Trudno , wstawiam to co wybrałem z tego co mam, mniej więcej w kolejności prac.

Dorobiona deskowa podłoga.

4e8f2a7171fbe293m.jpg

Osłona rury wydechowej i golenie z miedzi.

a888e33d9fc4d466m.jpg

Zbiornik oleju.

7d56cc852c567835m.jpg

Na zbiorczej fotce blachy okapotowania.

f2a8677365c97cd9m.jpg

Amortyzatory z igieł.

b1f15cb05d014c3cm.jpg

Śmigło oszlifowane z zestawowego i całość tak poglądowo złożona do kupy.

c792762366d7a2a7m.jpg

KayFranz, dzięki za zaproszenie, spotkanie bardzo fajne i pouczające.

Jarek pokaż w końcu te nieszczęsne nosze bo Ci Crustian żyć nie da ;)

A nosze gdzie?

To jest wszystko co się nadawało do oglądnięcia z blisko dwudziestu zdjęć!

Uff, wolę zrobić mikro dźwignię, niż takie zdjęcie, trudne zadanie mi dałeś Crustian, trudne!

e4c7e4c90c475e5am.jpg

Albert, a nie zniknęło ci na tym arkusiku kalkomanii czarne podskrzydłowe "47 K"? (<- to efekt głupawki przedurlopowej...)

Widać je chociażby tutaj: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-W-3012-3.jpg albu tutaj: http://img.audiovis.nac.gov.pl/PIC/PIC_1-W-3012-2.jpg.

Fotki są z maja 1939, więc raczej do wojny już nie zmieniali. A zresztą nawet jeśli tak uczyniono - to napis PLON I dodano zaraz po uroczystości, więc przez jakiś czas te 47 K pozostawało. Przeglądnąłem właśnie fotografie z tzw. "wrakowiska krakowskiego" z jesieni 1939, ale nigdzie nie zobaczyłem skrzydeł od "PLON-a I".

P.S. Jarek, nie wpadłbyś dziś (piątek) na Cytadelę? O 17.00, w tej knajpce koło Muzeum, mają spotkanie modelarze (tzw. czon stanowią kartonowcy, ale i tak znajdzie się tam zazwyczaj jakiś od plastiku). Niewykluczony gość specjalny - naczelny AeroPlanu.

Witak Krzyśku!!

No teraz to juz jestem, pewien tak wąłśnie myślałem że to jest ten sam samolot ale nie robiłem tego bo nie chciałem się wygłupić teraz to mogę to dorysować.

Jarku oczywiście dośąlę Ci te litery i cyfry z ta sanitarką żeby był ojuż na 100% poprawnie

i taki mały bonusik

3662RWD-14.jpg

9449KRAKOW2012.jpg

PIC_1-W-3012-5.jpg

diverse_polnische_flugzeuge___8617_1.jpg

PIC_1-W-3012-6.jpg

Pozdrwiam Albert

Nie muszę zwracać uwagi, że cyfra "4" pod skrzydłem ma stopkę, taką samą jak "1" na kadłubie?

Mam wrażenie, że widać ją także na pierwszym zdjęciu z Twojego poprzedniego postu - czyli jednak (chyba) znalazłem skrzydełko od PLON-a na wrakowisku

Nie wiem dlaczego, ale nie mogę zmienić mojego poprzedniego posta. Trudno - dopiszę w kolejnym, bo to istotne: na przedostatnim zdjęciu z posta Alberta w prawym dolnym rogu, przy znaczku aparatu też widać "47". Teraz to już chyba nikt nie zaprzeczy, że mamy kolejny samolot wrześniowy z kompletem oznakowań. Na wypadek, gdyby ktoś pomyślał, że nie pokazaliśmy pełnego numeru ewidencyjnego - voilà!:

resize_of_scan15934.jpg&x=80

Dłubię spokojnie przy modelu, a tu się tyle dzieje. Albert dzięki, byłem o to, że uzupełnisz nr wywoławczy spokojny i w rozmowie z Krzyśkiem to potwierdzałem. Krzysztof, jest też zdjęcie Plon I i Plon II z widocznymi nr seryjnymi w książce T. Królikiewicza "Polski samolot i barwa" na str.96.

Fajnie, że poświęcacie swój czas na poszukiwania nowych materiałów i wstawiacie je w wątek, dzięki temu jest ciekawiej i można się czegoś nowego dowiedzieć.

Dzięki Jarek

Dziś mała wrzutka oklejonego w blachy i postawionego na girkach modelu.

KayFranz, wyrazy uznania za PWS 50, skala 1/72 w kartonie, którego nie widać - rewelka.

c386fbda5af54a22m.jpgbcb09f8922ca9ebcm.jpgcd435e85e7f5c383m.jpgdcd026d663f3c4c8m.jpg

Widzę Jarku że powstaje kolejne dzieło. Pozwolę sobie od czasu do czasu tutaj wpaść z wizytą. Wakacje - wakacjami, ale gdzieś trzeba się uczyć.

Grzegorz, wpadaj kiedy chcesz i jeżeli czegoś jesteś w stanie się jeszcze nauczyć, to się ucz.

Mam pytanie do Was koledzy. Macie jakieś wyraźne zdjęcie instalacji paliwowej, schodzącej z baldachimu do silnika? Coś tam mam, ale nie mam pewności co do przebiegu węża paliwowego.

Z góry dziękuję Jarek

Wielkie dzięki, też miałem takie wrażenie, że ten wąż żył własnym życiem, ale moje fotki są gorszej jakości, a na tych co wstawiłeś widać to bardzo dobrze.

Witam wszystkich,

No jak "erwudziaka" robi Jarek, a na forum zagląda Albert, to na pewno będzie na co popatrzeć. Z drugiej strony teraz będzie wstyd wrzucać własne wypociny To tyle pochlebstw, a teraz do rzeczy...

Przeglądałem swoje zbiory - i odnośnie "Plonu" nie mam nic więcej. U Królikiewicza na stronie 207 jest jeszcze rysunek, ale na pewno widziałeś.

Znalazłem za to taką dosyć przyzwoitą fotkę, może się przyda:

rwddetale.th.jpg

Chciałem Ciebie (ponieważ jesteś z Poznania) zainteresować samolotem RWD-8 Chrobry. Dzisiaj wygrzebałem całkiem ciekawe (tak mi się przynajmniej wydaje) materiały.

Samolot można powiedzieć "pokrewny" do Plonu, bo też dar ze składek i srebrny (wg. Andrzeja Glassa).

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=65&t=27832

Sam zacząłem w końcu robić "8" ze Lwowa 1/48 ale warsztatu jeszcze nie założyłem.

Sam zacząłem w końcu robić "8" ze Lwowa 1/48 ale warsztatu jeszcze nie założyłem.

Zakładaj Bartek, zakładaj, pokibicuję z chęcią i może coś podejrzę, a i pewnie coś podrzucę z własnych doświadczeń z tym modelem.

Zdjęcie mam i z niego właśnie odczytałem mocowanie zbiornika oleju, ale nie zwróciłem uwagi na chyba wyloty ciepłego powietrza na górnej pokrywie silnika, na co niniejszym zwracam uwagę, może się przydać przy budowie. Zakładaj warsztat, bo jak widzisz co sto par oczu, to nie jedna.

No jak "erwudziaka" robi Jarek, a na forum zagląda Albert, to na pewno będzie na co popatrzeć. Z drugiej strony teraz będzie wstyd wrzucać własne wypociny

To żaden wstyd pokazać owoc swojej pracy.

Z tym Chrobrym III to faktycznie ciekawostka. Czyżby dwa Chrobre?

Witam!

No jak "erwudziaka" robi Jarek, a na forum zagląda Albert, to na pewno będzie na co popatrzeć. Z drugiej strony teraz będzie wstyd wrzucać własne wypociny

Relacji z budowy nigdy nie za wiele, a podpatrzeć relację na takie tematy dla mnie rzecz bezcenna

Już się nie mogę doczekać etapu malowania w Waszych relacjach

Też mam parę RWD do sklejenia, ale nic nie zacząłem bo kompletnie pogubiłem się w tych malowaniach znaków rejestracyjnych. Raz podają jako czarne, a raz jako czerwone

Pozdrawiam

Piotrek

Witam

Cześć i czołem

Tak tylko się wtrącę znaki rejestracyjne samolotów RWD-8 produkcji DWL powinny mieć tylko jeden poprawny kolor CZERWONY PWS-y miały BIAŁE i CZARNE

Pozdrawiam Albert

Witam!

Relacji z budowy nigdy nie za wiele, a podpatrzeć relację na takie tematy dla mnie rzecz bezcenna

Już się nie mogę doczekać etapu malowania w Waszych relacjach

Wrzuciłem. Mam nadzieję Jarku, że zerkniesz i doradzisz co nieco. A etap malowania chyba będzie na wiosnę ;)

Szukam potwierdzenia swoich obserwacji, mianowicie;

Czy 8a miała dwa węże(zasilający i odpowietrzający)?

Czy zasilający łączył się z wlewem paliwa zbiornika głównego, czy był bezpośrednio z nim połączony?

Czy baldachim miał płótno na ożebrowaniu(ugięcia), czy może sklejka?

Ten zestaw pytań wysłałem Albertowi091283, ale może któryś z Was koledzy ma coś, co rozjaśni mrok

Pozdro Jarek