kamil83 Napisano 5 Października 2011 Autor Share Napisano 5 Października 2011 Dziś zaczęły się prace nad podstawką. Do budowy wykorzystałem gips i piasek dla szynszyli. Trochę ją wzbogacę. Model przetarłem suchym pędzlem. Figuranci to nadal moja słaba strona, chyba najgorzej mi wyszli. Oto moje wypociny: Zdjęca z lampą: Zdjęcia bez lampy: I figuranci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Podstawkę uznaję za skończoną. Teraz czas wrócić do modelu. Boję się go kurzyć, bo wiem, że go popsuję. Oto efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Niestety przeglądam na telefonie i zdjęcia otwierają mi się w trybie mobile - czytaj małe. Ale z tego co widzę to bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Ale normalnie zdjęcia się otwierają w dużym formacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 Postanowiłem wzbogacić podstawkę. Kiedyś dostałem od kolegi motorek Tamiyowski, więc go wykorzystam tutaj. Rzucę go gdzieś z boku. Nieco goła wydaję mi się ta podtawka. Może nieco ją ożywię. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale tak to widzę. Wszystkie sugestie mile widziane. Dziś go skleiłem. Wygląda on tak: I na podstawce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Tamiyowski- nie Tamiyowski- "motorek" będzie szpecił, jak nie wymienisz szprych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Wymiana szprych to jakaś masakra. Chyba się tego nie podejmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 Mam pytanie. Czy motor, który chcę wrzucić na podstawkę był koloru piaskowego czy panzer grau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Popracowałem trochę nad motorkiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Siedznia super. Jak to osiągnąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 25 Października 2011 Autor Share Napisano 25 Października 2011 Najpierw pomalowałem je na czarno. Następnie mieszanką czerwonego (H60) i skórzanego (H62), drugą warstwę naniosłem patyczkiem do uszu. I tak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Żeby nie było, że olałem temat, to pokazuję co stworzyłem. Zrobiłem zaporę z worków. Worki pochodzą z zestawu Italeri. Pokryłem je mieszanką wikolu i chusteczki. Narazie pomalowane na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Zakończyłem prace nad workami. Dojdą tam jeszcze panzerfausty (widoczne na zdjęciu) i MG. A teraz całość wygląda tak: A tu żart mojej żony. Wstawiła pietruszkę. Stwierdziła, że to jest oaza, dlatego musi być drzewo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Staghound wygląda fajnie ,worki..troszke mniej ale "bike" nie podoba mi sie taki leżący ,wydaje mi się ,że lepiej by było żeby stał oparty za workami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Share Napisano 1 Listopada 2011 No to mogę jeszcze oprzeć motorek o worki, to nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 To ustaw go Kamil za workami i zrób foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Poproszę o jakieś zdjęcie polskich Staghoundów ze zbiornikami! Kolorówki mnie nie interesują. Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich. Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np. Od Acromy do Zwycięzcy Kamińskiego) No i opony z bieżnikiem z zestawu sporadycznie były używane w "naszych" pojazdach... Chyba, że jest jakieś zdjęcie na to wszystko... Namalować można wszystko. Widziałem kiedyś świetny żart modelarski- Pz.Kpfw. Panther w kolorze różowym- a obok figurkę "Pink Panther"! Ale poza tym- kawał roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Poproszę o jakieś zdjęcie polskich Staghoundów ze zbiornikami!Kolorówki mnie nie interesują. Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich. Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np. Od Acromy do Zwycięzcy Kamińskiego) Jeśli bardzo zależy Ci na zdjęciu Staghounda ze zbiornikiem to znajdziesz je w "Kawaleria Pancerna w PSZ 1940-45", chyba jedyne ale JEST. Skoro brytyjskie instrukcje malowania nie przekonują Ciebie, to określ swój przepis kamuflażu i obroń go argumentami. Twoje słowa nie przekonują mnie również. P.S. Brytyjskie regulaminy we Włoszech dopuszczały zamiast czarnego również inny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Witam Poproszę o jakieś zdjęcie polskich Staghoundów ze zbiornikami!Kolorówki mnie nie interesują. Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich. Stosowali, są nawet zdjęcia. Polecam przejrzeć książkę: Kawaleria Pancerna w PSZ 1940-45 z wyd. Pegaz Bis, str 51, zdjęcie środkowe, oraz książkę - A.Kamińskiego i T.Szczerbickiego - Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947, str 182. Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np. Polecam się zapoznać z broszurą autorstwa Mike Starmer a - Sicily and Italy 1943-1945. British Middle East Colours, Tunisia, Sicily and Italy 1943-45. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Share Napisano 1 Listopada 2011 Jarku i bigmodel dzięki za obronę. Polecam również książkę, o której wspomina bigmodel. Znajdują się tam zdjęcia polskich Staghoundów ze zbiornikami. Wiem jedynie, że mam złe kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za pomoc... Przywołana literatura to dwa zdjęcia Staghounda. I to w wersji przeciwlotniczej... A może ktoś ma w wersji standardowej Mk I? Bo przecież rozmawiamy o wersji Mk I... A w sprawie kamuflażu: kolor czarny, nie wiem jak pokryty kurzem i pyłem w sąsiedztwie piaskowego nie da takiego kontrastu na czarno-białych zdjęciach. Wystarczy przyjrzeć się zdjęciom z Afryki Północnej pojazdów pokrytych klasycznym czarno- piaskowym kamuflażem. Polecam wariant piaskowy- ciemnozielony. Bynajmniej nie jest to atak, który wymaga obrony, lecz odwołanie się do pewnych spostrzeżeń. Mam jeszcze prośbę- czy ktoś z Kolegów może mi wskazać lokalizację zdjęć wersji późnej Staghounda Mk I w PSZ na Zachodzie, tzn. takiej wersji, jaką w modelu wypuściła firma Italeri czy Bronco. Napiszę jeszcze raz: kawał dobrej roboty! Edytowane 1 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 A w sprawie kamuflażu: kolor czarny, nie wiem jak pokryty kurzem i pyłem w sąsiedztwie piaskowego nie da takiego kontrastu na czarno-białych zdjęciach. Wystarczy przyjrzeć się zdjęciom z Afryki Północnej pojazdów pokrytych klasycznym czarno- piaskowym kamuflażem. Polecam wariant piaskowy- ciemnozielony. Musisz wprowadzić korektę do swojego włoskiego kamuflażu. We Włoszech nie stosowano koloru piaskowego tylko "light mud". Ciemniejszy kolor to SCC14 Blue-black. Kolor nie dający takiego kontrastu jak zwykły czarny. Informację o rozkazie przemalowania pojazdów 2KP z kamuflaża afrykańskeigo na włoski znajdziesz w książce "Pułk 4 Pancerny Skorpion" str. 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Musisz wprowadzić korektę do swojego włoskiego kamuflażu. We Włoszech nie stosowano koloru piaskowego tylko "light mud". Ciemniejszy kolor to SCC14 Blue-black. Kolor nie dający takiego kontrastu jak zwykły czarny. Informację o rozkazie przemalowania pojazdów 2KP z kamuflaża afrykańskeigo na włoski znajdziesz w książce "Pułk 4 Pancerny Skorpion" str. 22. Dzięki- skorzystam Ale ten Staghound nie jest przecież w barwach 4. Pułku Pancernego... Słowo "piaskowy" użyłem na oznaczenie jaśniejszego koloru kamuflażu. Skoro przywołane są fachowe nazwy- wypadałoby podać oznaczenie kolorów w FS- to istotne zwłaszcza dla oddania kamuflażu poddanego działaniu czynników atmosferycznych, pokrytego brudem itepe. Sam chętnie skorzystam A zaczęło się od wskazania pewnych nieścisłości merytorycznych modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 http://matadormodels.co.uk/tank_museum/xcamo_starmer.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Dzięki. Szkoda tylko, że od 5 lat nie używam Humbroli... Autor jest dość archaiczny, jezeli chodzi o użycie farb... i opiera się na materiałach wydanych przez Dowództwo czasu wojny. Sugeruje też możliwość dostosowania malowań do poszczególnych pojazdów- jego "schematy" są zbyt uproszczone. Mike Starmer ma też świadomość odstępstw poszczególnych kamuflaży od wzorca... Nie chciałbym wzorować się na tych schematach w budowie modeli konkretnych pojazdów jako jedynych, z których skorzystam... Problematyka kamuflażu brytyjskiego jest ciekawa, bo mam jeszcze parę modeli z tej serii- niektóre, jak A9- chciałbym wykonać w "segmentowym"... Argumenty z fotografiami polskich Staghoundów nie przekonały mnie... Wątpliwości pozostały. Kamuflaż brytyjskich wozów- to nie to samo, co szablony do Spitfire'a... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi