Skocz do zawartości

Staghound Mk. I Pułk Ułanów Karpackich - Bronco 1:35

kamil83

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zaczęły się prace nad podstawką. Do budowy wykorzystałem gips i piasek dla szynszyli. Trochę ją wzbogacę. Model przetarłem suchym pędzlem. Figuranci to nadal moja słaba strona, chyba najgorzej mi wyszli. Oto moje wypociny:

Zdjęca z lampą:

img1031fs.th.jpg img1033g.th.jpg img1035rg.th.jpg

Zdjęcia bez lampy:

img1032h.th.jpg img1034hg.th.jpg img1036j.th.jpg

I figuranci:

img1039ca.th.jpg img1042cr.th.jpg img1043hc.th.jpg

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Postanowiłem wzbogacić podstawkę. Kiedyś dostałem od kolegi motorek Tamiyowski, więc go wykorzystam tutaj. Rzucę go gdzieś z boku. Nieco goła wydaję mi się ta podtawka. Może nieco ją ożywię. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale tak to widzę. Wszystkie sugestie mile widziane. Dziś go skleiłem. Wygląda on tak:

img1163nk.th.jpg img1164mh.th.jpg img1165wp.th.jpg

I na podstawce:

img1166us.th.jpg img1167jc.th.jpg

Najpierw pomalowałem je na czarno. Następnie mieszanką czerwonego (H60) i skórzanego (H62), drugą warstwę naniosłem patyczkiem do uszu. I tak to wyszło.

Żeby nie było, że olałem temat, to pokazuję co stworzyłem. Zrobiłem zaporę z worków. Worki pochodzą z zestawu Italeri. Pokryłem je mieszanką wikolu i chusteczki. Narazie pomalowane na czarno.

img1932zn.th.jpg img1933cs.th.jpg

Zakończyłem prace nad workami. Dojdą tam jeszcze panzerfausty (widoczne na zdjęciu) i MG. A teraz całość wygląda tak:

img1934l.th.jpg img1935x.th.jpg img1938jd.th.jpg

img1939wc.th.jpg img1940lq.th.jpg

A tu żart mojej żony. Wstawiła pietruszkę. Stwierdziła, że to jest oaza, dlatego musi być drzewo:

img1937x.th.jpg

Poproszę o jakieś zdjęcie polskich Staghoundów ze zbiornikami!

Kolorówki mnie nie interesują.

Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich.

Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np. Od Acromy do Zwycięzcy Kamińskiego)

No i opony z bieżnikiem z zestawu sporadycznie były używane w "naszych" pojazdach...

Chyba, że jest jakieś zdjęcie na to wszystko...

Namalować można wszystko. Widziałem kiedyś świetny żart modelarski- Pz.Kpfw. Panther w kolorze różowym- a obok figurkę "Pink Panther"!

Ale poza tym- kawał roboty!

Kolorówki mnie nie interesują. Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich.

Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np. Od Acromy do Zwycięzcy Kamińskiego)

Jeśli bardzo zależy Ci na zdjęciu Staghounda ze zbiornikiem to znajdziesz je w "Kawaleria Pancerna w PSZ 1940-45", chyba jedyne ale JEST.

Skoro brytyjskie instrukcje malowania nie przekonują Ciebie, to określ swój przepis kamuflażu i obroń go argumentami. Twoje słowa nie przekonują mnie również.

P.S. Brytyjskie regulaminy we Włoszech dopuszczały zamiast czarnego również inny kolor.

Witam

Kolorówki mnie nie interesują.

Zazwyczaj Polacy nie stosowali ich.

Stosowali, są nawet zdjęcia.

Polecam przejrzeć książkę: Kawaleria Pancerna w PSZ 1940-45 z wyd. Pegaz Bis, str 51, zdjęcie środkowe, oraz książkę - A.Kamińskiego i T.Szczerbickiego - Pojazdy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947, str 182.

Czarny kolor kamuflażu też chyba nie jest ok. Regulaminy regulaminami, ale żadne zdjęcia oryginałów nie przekonują mnie, że ciemniejszy kolor- to czarny (np.

Polecam się zapoznać z broszurą autorstwa Mike Starmer a - Sicily and Italy 1943-1945. British Middle East Colours, Tunisia, Sicily and Italy 1943-45.

Pozdrawiam

Jacek

Jarku i bigmodel dzięki za obronę. Polecam również książkę, o której wspomina bigmodel. Znajdują się tam zdjęcia polskich Staghoundów ze zbiornikami. Wiem jedynie, że mam złe kalki.

Dzięki za pomoc...

Przywołana literatura to dwa zdjęcia Staghounda. I to w wersji przeciwlotniczej...

A może ktoś ma w wersji standardowej Mk I? Bo przecież rozmawiamy o wersji Mk I...

A w sprawie kamuflażu: kolor czarny, nie wiem jak pokryty kurzem i pyłem w sąsiedztwie piaskowego nie da takiego kontrastu na czarno-białych zdjęciach. Wystarczy przyjrzeć się zdjęciom z Afryki Północnej pojazdów pokrytych klasycznym czarno- piaskowym kamuflażem.

Polecam wariant piaskowy- ciemnozielony.

Bynajmniej nie jest to atak, który wymaga obrony, lecz odwołanie się do pewnych spostrzeżeń.

Mam jeszcze prośbę- czy ktoś z Kolegów może mi wskazać lokalizację zdjęć wersji późnej Staghounda Mk I w PSZ na Zachodzie, tzn. takiej wersji, jaką w modelu wypuściła firma Italeri czy Bronco.

Napiszę jeszcze raz: kawał dobrej roboty!

Edytowane przez Gość

A w sprawie kamuflażu: kolor czarny, nie wiem jak pokryty kurzem i pyłem w sąsiedztwie piaskowego nie da takiego kontrastu na czarno-białych zdjęciach. Wystarczy przyjrzeć się zdjęciom z Afryki Północnej pojazdów pokrytych klasycznym czarno- piaskowym kamuflażem.

Polecam wariant piaskowy- ciemnozielony.

Musisz wprowadzić korektę do swojego włoskiego kamuflażu. We Włoszech nie stosowano koloru piaskowego tylko "light mud". Ciemniejszy kolor to SCC14 Blue-black. Kolor nie dający takiego kontrastu jak zwykły czarny.

Informację o rozkazie przemalowania pojazdów 2KP z kamuflaża afrykańskeigo na włoski znajdziesz w książce "Pułk 4 Pancerny Skorpion" str. 22.

Musisz wprowadzić korektę do swojego włoskiego kamuflażu. We Włoszech nie stosowano koloru piaskowego tylko "light mud". Ciemniejszy kolor to SCC14 Blue-black. Kolor nie dający takiego kontrastu jak zwykły czarny.

Informację o rozkazie przemalowania pojazdów 2KP z kamuflaża afrykańskeigo na włoski znajdziesz w książce "Pułk 4 Pancerny Skorpion" str. 22.

Dzięki- skorzystam

Ale ten Staghound nie jest przecież w barwach 4. Pułku Pancernego...

Słowo "piaskowy" użyłem na oznaczenie jaśniejszego koloru kamuflażu. Skoro przywołane są fachowe nazwy- wypadałoby podać oznaczenie kolorów w FS- to istotne zwłaszcza dla oddania kamuflażu poddanego działaniu czynników atmosferycznych, pokrytego brudem itepe.

Sam chętnie skorzystam

A zaczęło się od wskazania pewnych nieścisłości merytorycznych modelu...

Dzięki.

Szkoda tylko, że od 5 lat nie używam Humbroli...

Autor jest dość archaiczny, jezeli chodzi o użycie farb... i opiera się na materiałach wydanych przez Dowództwo czasu wojny. Sugeruje też możliwość dostosowania malowań do poszczególnych pojazdów- jego "schematy" są zbyt uproszczone. Mike Starmer ma też świadomość odstępstw poszczególnych kamuflaży od wzorca... Nie chciałbym wzorować się na tych schematach w budowie modeli konkretnych pojazdów jako jedynych, z których skorzystam...

Problematyka kamuflażu brytyjskiego jest ciekawa, bo mam jeszcze parę modeli z tej serii- niektóre, jak A9- chciałbym wykonać w "segmentowym"...

Argumenty z fotografiami polskich Staghoundów nie przekonały mnie...

Wątpliwości pozostały.

Kamuflaż brytyjskich wozów- to nie to samo, co szablony do Spitfire'a...

Pozdrawiam