AdrianW Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Witam Chciałbym pokazać małą diorame z modelem topasa ACE 1/72. Scenka przedstawia przejazd transportera przez rzekę (właściwie wyjazd). Sam model nie został sklejony,a wyrzeźbiony z tego co zaoferowali w pudełku.Rzeźbiąc ten model wypada zaopatrzyć się we wiadro szpachlówki i od groma cierpliwości.Gąsienice z zestawu nie nadają się dosłownie do niczego-nawet na śmietnik.moich co prawda dobrze nie widać,ale są wykonane z kartonu-wygrawerowane laserowo i efekt lepszy od niejednych plastikowych. Nie mam zdjęć solówki,bo tak mi się śpieszyło,żeby go utopić że zapomniałem:).Sam siebie podziwiam,że ukończyłem ten model.....chyba z uwielbienia do tego pojazdu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Zdjęcia nie powalają,ale nie jestem fachowcem od tego typu fotografii. To tyle. Ogólnie za wiele udzielać się nie będę bo jestem modelarzem bardziej kolejowym,chociaż na pewno sklece jeszcze Pt76. pozdrawiam AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Mi się tam dioramka podoba. A teraz poradnik foto. Spróbuj zrobić jeszcze raz zdjęcia ale tylko przy sztucznym świetle. Ustaw dwie lampy po bokach z góry. Zrób sobie szybki namiot bezcieniowy czyli lampy świecą przez białe prześcieradło. Dodaj białe lub szare tło i masz gotowe studio domowe za małe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Adrian, pozwolisz że wrzucę kilka fotek zrobionych w czasie kiedy malowałeś tego malucha Fotografie nie oddają rzeczywistego wyglądu, szczególnie woda jest identyczna z tą w Lęborskiej Okalicy !!, przez którą brodem tak dzielnie przez kilkadziesiąt lat przejeżdżały Topasy na ćwiczenia. Edytowane 12 Lipca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Niebieskie Berety górą muszę zobaczyć tą diorame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 7 Dywizja "Obrony" Wybrzeża - Polscy Marines'i Jak dla mnie bomba, mój tata tam służył w latach 70tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 7 Łużycka Dywizja Desantowa, miałem przyjemność służyć w Kompanii Rozpoznawczej jak również (po częściowej reorganizacji) w Batalionie Saperów tej dywizji, został mi się stopień sierżanta z tamtych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Niebieskie Berety górą muszę zobaczyć tą diorame No to wsiadaj w pociąg i dawaj na browara:) 7 Dywizja "Obrony" Wybrzeża mój tata tam służył w latach 70tych 7 Nawet mój trochę sobie tam popracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Trochę pokombinowałem.Na pewno jest lepiej,ale czy dobrze? Dzięki za rade skoti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 I teraz więcej widać . Fotki ok, model pierwsza klasa. Polecam się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Woda to jakiś specyfik imitujący? Można prosić o zdjęcie wody, ale takie dobrze widoczne z gąskami. Bardzo fajna dioramka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Odpowiem za Adriana ponieważ ,,woda,, jest u mnie jest to żywica przeźroczysta którą można dowolnie formować zanim zastygnie. ALE !!!! UWAGA !!!! zawiera STYREN, a więc substancję powodującą u niektórych uczulenie- więc ostrożnie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Witam Przy wylaniu tej żywicy,trzeba odczekać na moment w którym zaczyna ona twardnieć.Następuje to po kilkudziesięciu minutach i trzeba wyczaić ten moment bo trwa to chwile i nic już nie zrobimy. wcześniej jest ona cały czas w stanie ciekłym. Jest ona pozbawiona całkowicie pęcherzyków powietrza i jest idealnie przeźroczysta.Na mojej dioramie jest wylewka grubości ok.1cm i gołym okiem widać każdy kamyk na dnie. Śmieje się do siebie i żałuje że nie zrobiłem kilku pstrągów -z pewnością byłyby widoczne. Gąsienice -udało mi się zrobić teraz małe porównanie moich kartonowych (miałem zapas)z plastikowymi z zestawu przy czym zaznaczam,że ten odcinek z zestawu jest już oszlifowany i obrobiony bo początkowo miałem nadzieje wywalczyć coś w tej materii. Gorzej sytuacja wyglądała z pojedynczymi ogniwami które były tak zlane z przegrubą ramką,że ledwo można było odróżnić tam ogniwo-co powiedzieć o odcinaniu tego sopla plastiku:)....... Zdjęć gąsek na dioramie nie dało rady zrobić,za małe dojście-za dużo krzaczorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Wszystko super, drzewka samoróbki ? Topas powinien chyba od dolnej strony być w ciemniejszym kolorze tzn. mokry chyba, że jest i na fotkach tego nie widać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 Topas jest mokry praktycznie wszędzie poniżej błotników.Natomiast powyżej nie,bo jest to malutka płytka rzeka, a więc woda nie dostała się wyżej:) Co innego jak taki pojazd przeprawia się płynąc po otwartej wodzie..... drzewka -korzenie kwiatów ogrodowych z materiałem liściastym firmy polak. Na zdjęciach materiał ten nie wygląda dobrze,ale w rzeczywistości wręcz doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 A jak jest mokry to ok bo na zdjęciach za bardzo tego nie widać, duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Witam Sam model nie został sklejony,a wyrzeźbiony z tego co zaoferowali w pudełku. (...).Sam siebie podziwiam,że ukończyłem ten model.....chyba z uwielbienia do tego pojazdu..... Doskonale wiem o czym mówisz. Właśnie zakończyłem walkę ze sklejaniem BMD-1 z ACE. Zawsze obiecuję sobie, że więcej tego badziewia nie tknę... a potem - walka. Gratuluję pięknej dioramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi