revicess Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam wszystkich mam zamiar zabrać się za tego shermana będzie to mój drugi model po niezbyt udanym tygrysie żeby sherman nie wyszedł tak jak tiger licze na wasze podpowiedzi dotyczące np. Czy kolor pactra A30 olive grab będzie odpowiedni? Jak robić dodatkowe tobołki? i takie tam Narazie trochę boje się go zaczynać żeby niezryp.. Chcę go wykonać możliwie przyzwoicie i dlatego czekam na wasze porady od samego początku (bez was nie zaczynam) Na początek mały inbox: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Możliwe przyzwoicie hmm. Tak, masz szansę ale jeśli to dopiero 2-gi model to musisz się liczyć z jakimiś potknięciami. Ludzie (np. ja ostatnio) potrafią zrobić 3 modele pod rząd dobrze a 4 sknocić. A ile już przez komin poszło... Także praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka i z odwagą go rób to nie operacja na otwartym sercu - więcej się nauczysz nawet jak coś spaprzesz. Zawsze możesz kupić nowy i z 2 zrobić np. jeden czynny a drugi wrak nadioramę. Naprawdę wprawy nabierzesz po kilkunastu jeśli nie kilkudziesięciu modelach, jak to mówią "trening czyni mistrza". Na początek pytanie: Jak chcesz go malować aerografem czy pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 chcę go pomalować pędzelkiem kolor juz kupilem pactra olive drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 W oczekiwaniu na pomoc kolegów możesz juz zacząć kleić, np. koła, żębatki itd. tu nie ma co popsuć byle z klejem nie przesadzić. Możesz kadłub zacząć przygotowywać, wieżę scalić. Szapchla jak będzie potrzebna to kup Mr. Dissolved Putty od Gunze - idealna sprawa. Możesz o jakimś podkładzie pomyśleć - uwidoczni mankamenty przed właściwym malowaniem. Jak idzie o malowanie to komplikacji nie powinna być - jeden kolor to łatwiejsze malowanie ale i bardziej widoczne szczegóły - ja unikam camo jak mogę. Konrad C. ma obcykane farby Pactry na pewno coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Szapchla jak będzie potrzebna to kup Mr. Dissolved Putty od Gunze - idealna sprawa. Sam kupiłem i testuję. Super w porównaniu do humbrola, szczególnie w szczelinach. W oczekiwaniu na pomoc kolegów możesz juz zacząć kleić, np. ... żębatki ... tu nie ma co popsuć To zależy od gąsienic jakich chcesz użyć. Jeżeli zestawowe to powinny pasować, ale jak chcesz kupić jakieś inne np. Friule, Bronco itp. to lepiej poczekać. Czasami można się zdziwić gdy owe gaski są lekko nad- lub podwymiarowe i trzeba koła ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 ok dzięki za wasze odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam nareszcie prace w moim shermanie ruszyły zrobiłem już wszystkie koła oto fotkiotki : na zdjęciach można zobaczyć kolor jakim bedzie pomalowany sherman będzie dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Bardzo dobrze jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 dzieki ale zawsze może być lepiej czekam na wasze podpowiedzi co do dalszego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam oto co dziś udało mi się zrobić na szczęście po przyklejeniu tyłu kadłuba nie ma żadnych szczelin to narazie nie musze się martwić o szpachle teraz czeka mnie malowanie wanny na zewnątrz i kół zębatych z przodu a potem klejenie kółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Ten tył coś nie bardzo jakby się spasował. Nie ma szczeliny, ale płyty na narożniku są nierówne. No chyba że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 w realu jest normalnie jeszce pomalowałem i nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Witam oto sklejone i pomalowane podwozie (ruchome) na te ryski na kołach nie zwracajcie uwagi to sie jeszcze dopiesci czekam na wasze komentarze PzDr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Nieźle Ci ten pędzel siada jest ok. Teraz jeszcze Ci poradzę, jak będziesz nie daleko sklepu plastycznego kup sobie farbę olejną dla artystów narazie jakaś tanią koszty od 3 do 6 zł czarną i brąz an dycka do washa. Możesz od razu kupić parę odcieni brązu i białe przyda Ci się na zacieki i white spirit albo benzynę do zapalniczek. viewtopic.php?f=104&t=9571&start=60 tutaj masz dobry wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 a zamiast benzyny czy tam white spiritu może być terpentyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Ja washa i zacieki robię z white spirita i benzyny, ale terpentyna też chyba będzie dobra, w końcu rozpuszcza oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 No jasne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Terpentyna też może być, ale jest bardziej agresywna od white spirita - może nawet usunąć całą olejną więc delikatnie z nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Ok dzięki wielkie pytam bo w sklepie plastycznym można kupić odrazu farby olejne i terpentyne a niewiem gdzie kupić white spirit albo tą benzyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 White Spirita też kupisz w plastyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam oto wyniki moich ostatnich prac prosze o komentarze i dalsze wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 usuń tą linie podziału na błotniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 nieweim za bardzo o którą linie Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 nie jestem do końca pewien czy koledze Nugget o to chodzi... drugie zdjęcie, błotnik tak jakby przecięty w pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 o właśnie o ta nadlewkę mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi