Skocz do zawartości

M4-A1 Sherman 1:35 Italeri

revicess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam zamiar zabrać się za tego shermana będzie to mój drugi model po niezbyt udanym tygrysie żeby sherman nie wyszedł tak jak tiger licze na wasze podpowiedzi

dotyczące np. Czy kolor pactra A30 olive grab będzie odpowiedni?

Jak robić dodatkowe tobołki? i takie tam

Narazie trochę boje się go zaczynać żeby niezryp.. Chcę go wykonać możliwie przyzwoicie i dlatego czekam na wasze porady od samego początku (bez was nie zaczynam)

Na początek mały inbox:

f9fa2f245277d7d8mc.jpg

8fc57549c80dd9fcmc.jpg

bb65d5d389404d26mc.jpg

3270e2e78b9f0983mc.jpg

Pzdr.

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Możliwe przyzwoicie hmm. Tak, masz szansę ale jeśli to dopiero 2-gi model to musisz się liczyć z jakimiś potknięciami. Ludzie (np. ja ostatnio) potrafią zrobić 3 modele pod rząd dobrze a 4 sknocić. A ile już przez komin poszło... Także praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka i z odwagą go rób to nie operacja na otwartym sercu - więcej się nauczysz nawet jak coś spaprzesz. Zawsze możesz kupić nowy i z 2 zrobić np. jeden czynny a drugi wrak nadioramę. Naprawdę wprawy nabierzesz po kilkunastu jeśli nie kilkudziesięciu modelach, jak to mówią "trening czyni mistrza".

Na początek pytanie: Jak chcesz go malować aerografem czy pędzelkiem?

W oczekiwaniu na pomoc kolegów możesz juz zacząć kleić, np. koła, żębatki itd. tu nie ma co popsuć byle z klejem nie przesadzić. Możesz kadłub zacząć przygotowywać, wieżę scalić.

Szapchla jak będzie potrzebna to kup Mr. Dissolved Putty od Gunze - idealna sprawa. Możesz o jakimś podkładzie pomyśleć - uwidoczni mankamenty przed właściwym malowaniem.

Jak idzie o malowanie to komplikacji nie powinna być - jeden kolor to łatwiejsze malowanie ale i bardziej widoczne szczegóły - ja unikam camo jak mogę. Konrad C. ma obcykane farby Pactry na pewno coś podpowie.

Szapchla jak będzie potrzebna to kup Mr. Dissolved Putty od Gunze - idealna sprawa.

Sam kupiłem i testuję. Super w porównaniu do humbrola, szczególnie w szczelinach.

W oczekiwaniu na pomoc kolegów możesz juz zacząć kleić, np. ... żębatki ... tu nie ma co popsuć

To zależy od gąsienic jakich chcesz użyć. Jeżeli zestawowe to powinny pasować, ale jak chcesz kupić jakieś inne np. Friule, Bronco itp. to lepiej poczekać. Czasami można się zdziwić gdy owe gaski są lekko nad- lub podwymiarowe i trzeba koła ciąć.

Witam oto co dziś udało mi się zrobić na szczęście po przyklejeniu tyłu kadłuba nie ma żadnych szczelin to narazie nie musze się martwić o szpachle

2272cebdc8d8c2d8gen.jpg

b9039ac96416f579gen.jpg

2272cebdc8d8c2d8gen.jpg

teraz czeka mnie malowanie wanny na zewnątrz i kół zębatych z przodu a potem klejenie kółek

Nieźle Ci ten pędzel siada jest ok. Teraz jeszcze Ci poradzę, jak będziesz nie daleko sklepu plastycznego kup sobie farbę olejną dla artystów narazie jakaś tanią koszty od 3 do 6 zł czarną i brąz an dycka do washa. Możesz od razu kupić parę odcieni brązu i białe przyda Ci się na zacieki i white spirit albo benzynę do zapalniczek. viewtopic.php?f=104&t=9571&start=60 tutaj masz dobry wątek.