athlon5 Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Ni cóż nieśmiało zacznę swój pierwszy warsztat.Bóg jeden wie czy doprowadzę go do końca,ale niech tam. Na warsztat trafia tym razem Gvozdika Skifa.Docelowo nie będzie żadnych kupnych dodatków. Zamierzam go zrobić w polskim malowaniu z przed "denominacji" czyli w zieleni. Współczesny kamuflaż nie bardzo mi odpowiada. Wypraski jak wypraski Po wstępnej analizie kilku zdjęć na niebiesko zaznaczyłem to co wyleci lub już wyleciało ( zostanie zrobione od nowa}pierwsze. Poza tym mój egzemplarz miał feler fabryczny-całą powierzchnia w "kaszce"-ale to już historia. Jeśli pociągnę ten warsztat dalej mam nadzieję ,że pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 To jeszcze póki góra kadłuba jest osobno to przy światłach spiłuj go, żeby nie był okropnie gruby. Powodzenia w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Bardziej pasowałaby nazwa 2S1 Goździk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Chwilowo wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 To były moje pierwsze dwa modele po długiej przerwie , tak dwa. I dobrze że dwa bo ten drugi zestaw miał małe braki np źle odlaną klapkę na wydech więc przełożyłem część z pierwszego. Chciałem zrobić dioramę tak z sentymentu ,byłem w wojsku kierowcą mechanikiem haubicy samobieżnej 2s1 goździk Bardzo fajny sprzęt podobno mają go przerobić na żyletki w 2012 A taka ciekawostka dwa takie same zestawy skifa a chyba tylko jeden miał tą klapę fototrawialną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Althon - nic nie mówiąc pokusiłbyś się o trochę wnętrza w tym modelu, jest tak proste ze aż się prosi chociażby o otwarta dupę.A tam trochę stelaży na amunicje i zbiorniki paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Raczej NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Raczej NIE Ale pooglądaj sobie fotki "walkaroundowe" tych pojazdów, mnogo tego jest. Warto. Zobacz co można wycisnąć ze SKIFOWEGO modeliku http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=155763&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Z tego miejsca życzę szczęscia przy tym modelu, wsio jest do przeróbki.... będę obserwować ale roboty to masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Hej nie straszcie athlon5, bo to jego pierwszy warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Hej nie straszcie athlon5, bo to jego pierwszy warsztat. warsztat tak ale model nie-cos tam z niego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Napewno poprzeglądam wszystko co sugerujecie i w miare możliwosći postaram sie dostosować ..tymczasem góra wieży wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Uchwyt musisz teleportować na "jarzmo" włazu na wieży, czyli ciut wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Tomek dlaczego? Na większości egzemparzy jest właśnie tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Jak robisz spawy? Strzykawką ze szpachlą czy jakiś inny fortel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 http://www.sokol.slupsk.pl/2S1/Redzikowo_2003%20045.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y76/RobertSmyl/100_7965.jpg http://picasaweb.google.com/mroczkowski.tomek/2S1Gozdzik17092010#5517889798371384882 http://wartechnology.ovh.org/pages/bron_obecna/2s1/2s1_2.jpg No innych też jest tu, w sumie to wybór powinienem to zostawić Tobie, ale się wtrącę z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Ale już,z np http://www.primeportal.net/artillery/re ... photos.htm w sumie bywaja tez w obu miejscach naraz. Myślę ,że obaj mamy racje ale już tak zostawię. Co do spawów to różnie albo z rozciąganych ramek albo z rozpuszczonych w nitro. Niestety nadal nie wiem jak zabrać się za te stosunkowo delikatne spawy na gładkich powierzchniach a jest tego naprawdę sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Na sporej ilości płaszczyzn spawy są szlifowane. Jakby nie było to produkcja pokojowa (no i polska).Tak ze musisz to uwzględnić W skali będą to praktycznie rzeczy nie widoczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Niestety nadal nie wiem jak zabrać się za te stosunkowo delikatne spawy na gładkich powierzchniach a jest tego naprawdę sporo. Może znowu Cię odeśle na Armoramę i zobacz jak ludzik fajnie zrobił spawy ze szpachli nakładanej do taśmy maskującej http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=163515&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Ano ładnie ludzik zrobił.. Pocieszające jednak,że i tamte modele mają jednak niedoróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Panowie . Spawy na tym modelu maja minimum 1mm szerokości (jak nie więcej)- czyli w skali byłoby to 35 mm (minimum)-totalne przegięcie - ja wiem ze to ładnie na modelu wygląda , modelarze namiętnie to lubią, ale to ma się do życia jak pieść do nosa .Jeżeli już to spaw ma maksymalnie 1 cm szerokości i do tego jest szlifowany- to na modelu on będzie niewidoczny- nie przeginajmy pały. Wybywam na urlop do Krzyżakowa więcej porad i krytyki przez najbliższy tydzień nie będzie. Tomek człowiek od stelażu dopiero wrócił z poligonu wiec zdiecia dopiero będą w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Tomek człowiek od stelażu dopiero wrócił z poligonu wiec zdiecia dopiero będą w tym tygodniu. To super w tzw. międzyczasie mogłem zamontować boczne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Wybywam na urlop do Krzyżakowa . No to udanego odpoczynku i pogody bo mi nie była dana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Mnie to i tak wsioryba. Nie lubię słońca będąc na urlopie pojeżdżę sobie przynajmniej po znajomych jednostkach i porobię trochę zdiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Stan obecny-brak jeszcze kilku spawów i kilku części ale dziś chyba nic się nie zmieni Mimo wszystko zabrałem się za sklejenie kadłuba i o mało co nie zamieniłem go w latającego holendra... Powiem tylko,żę Mocno nie pasowała góra z dołem Jutro na spokojnie zrobię drugie podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi