Gość Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Oj nerwowo się robi a to niepotrzebne . Czy nie lepiej poczekać na gotowy model, zobaczyć co wyjdzie i wtedy ewentualnie napisać: A nie mówiłem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 ... no ale co ja tu będę się wymądrzał podpowiadajcie tak dalej tak jak w tym wątku:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28321&start=105Nie obraź się, ale właśnie masz okazję się wykazać w tym wątku. Model właśnie wyskoczył z kreta i chłopak czeka na pomoc. Zaczyna mnie powoli irytować to, że wszyscy są mądrzy po fakcie. Ja zaglądam na forum w miarę możliwości i choć się nie znam, to choć duchowo podtrzymam. Ludzie pytają i nic. A potem to trzeba było zrobic tak i tak. Może zacznijmy dzielić warsztat na profesjonalistów, hobbystów i jeszcze na początkujących. Wtedy przynajmniej będzie wiadomo co od kogo wymagać. Niestety nie wszyscy są jak Eric Clapton (wirtuozami gitary) lub Lionel Messi (superpiłkarzami) - a tylu przecież gra. P.S. Sorki Athlon5 za zaśmiecanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Nie obraź się, ale właśnie masz okazję się wykazać w tym wątku. Model właśnie wyskoczył z kreta i chłopak czeka na pomoc. Chyba zauważyłeś ,że napisałem na temat sido,kalek aero i zimmeritu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wiec po kolei {prawie} 1.Właśnie zdałem sobie sprawe ,że to nie prawdziwy czołg ale podkład zostaje . 2.co do osobistej rozgrywki -ten wątek już pominę 3.gecon29-nie denerwuje mnie płyta-zresztą bardzo dobra-poprostu nnie mogę doczekać się całośći na koniec Temat podkładu uważam za ZAMKNIĘTY -idę pobawić się dalej,jest jeszcze dużo do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 No i masz racje . Do dzieła. Czekam na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Postanowiłem dorobić sobie takie oto elementy-jakieś osłony bo zestawowe maja się nijak do oryginału półprodukty poniżej już na modelu wymagają jeszcze lekkiej obróbki ale chyba będą ok. I kratka wraz z osłoną (której w modelu wogóle nie ma) Co z tego zostanie jeszcze nie wiem obok leży zestawowa kratka fototrawiona ale mi osobiście przypomina bardziej blache z dziurami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Z jakiej blachy robiłeś te osłony? Nie wiem z czego ta czarna kratka (a chciałbym wiedzieć), ale mi się bardziej podoba niż ta trawionka. Wybierz ją..ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Znalazłem kiedyś sporą ( jak na modelarskie potrzeby} porcję miedzianej blaszki w garażu. Niestety sprawie problemy przy malowaniu akrylami-trzeba dawać podkład. Kratka z resztek siatki -pozostałości z zestawów trumpetera do T-55 . Ta moja wymaga jeszcze podpiłowania tu i tam ale ta zestawowa raczej odpada a tak jak pisałem na początku warsztatu nie dołożę tu żadnego kupnego dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 A czy mółbyś porównać tę siatkę z bardzo drobnym sitkiem? Najlepsze byłoby jakieś zdjęcie porównawcze. Chodzi o stosowanie jako środka zastępczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Zdecydowanie siatka lepsza, tylko dorób od spodu kratę no i ewentualnie węższą ramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Przypomniało mi się coś w miarę ważnego przy tym zestawie-dzięki wskazówce Tomka Mroczkowskiego pamiętałem o tym przy "produkcji" Bezwzględnie przed sklejeniem kadłuba należu popiłować śmiało to miejsce Jeśli tego nie zrobimy to skif zapewni nam tutaj około 40 mm pancerną płytę . Robert co do kraty to nie problem ale moja siatka jest niestety bardziej gęsta niż oryginał i po pomalowaniu pewnie nic nie zobaczymy.Z ramą masz rację -choć łatwo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Athlon5 możesz zdradzić producenta i nr.kat.farby podkładowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Athlon5 możesz zdradzić producenta i nr.kat.farby podkładowej? Niestety numeru nie znalazłem na opakowaniu To DECO COLOR primer taka jak tu http://www.chemmot.com.pl/produkty/primer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 zapewne jest to podkład "czerwony tlenkowy" nr 11 210. Tez go używam, malowałem nim między innymi wieżę RUDEGO - bardzo ładne krycie, duża wytrzymałość na ścieranie i fajny kolor, a do pancerki w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzięki za informację nie ma problemy mam tylko nadzieję,żę to nie prowokacja A tak na poważnie.Czy widział ktoś kiedyś Gozdzika z orzełkami? Ja nie- a szkoda bo bardzo mi sie podobają pojazdy z orzełkami. Chyba jednak czas służby 2s1 w polsce mija się z stosowaniem orzełków i pozostaną mi szachownice. I pytanie dodatkowe co to jest bo to co jest w zestawie tylko z grubsza przypomina ten element a nie bardzo chce mi sie robić od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Nie to nie prowokacja-kolor potrzebny do pewnego projektu. Co do elementu na zdjęciu ,nie znam jego przeznaczenia -ale skoro zacząłeś przerabiać i dorabiać pewne elementy to proponuję dorobić i ten żeby powiedzenie "nie bardzo mi się chce robić od nowa " nie weszło w nawyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 To urządzenie opuszcza się do pływania i służy jako kierownice strug wody z gąsienic ,może nie do końca fachowo to określiłem ale z grubsza o to chodzi, w modelu ta część do porażka ,ja w swoim korzystałem zestaw edka który bardzo wzbogaca model sa w nim też te urządzenia.Co do farby o którą pytałeś to ja w swoim użyłem właśnie pactry A 30 może być też odpowiednik Humbrol 155 zdjęcie pochodzi z : viewtopic.php?f=70&t=798 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Podałeś prawidłowa nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Niestety Panowie poddałem się próbując to dorobić.Może użyłem zbyt cienkiego (o,25) Pcv ale tak czy inaczej nie byłem zadowolony z efektu.Tak więc na 99% nie zawieszę tego na Gozdziku Poskładałem zawieszenie ,koła i drobniejsze duperelki już bez przerabiania czegokolwiek. W zasadzie mógłbym go w sobotę malować ale wybieram się do Radomia wiec muszę to odłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Tragedii nie ma, nie każdy goździk nosi te pływaki. Nie mniej najlepszym rozwiązaniem jest kupić PE Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Może następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie wytrzymałem i zacząłem dziś malowanie najpierw kolor podstawowy {A-30) potem ten sam+raz czarna raz +biała zaczynam domalowywanie różnych duperelków zdjęcia może nienajlepsze ale wieczorne światło juz dość słabe a poza tym to tylko warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 ...potem ten sam+raz czarna raz +biała Możesz mi to trochę jaśniej opisać bo jakoś mgliście to dla mnie brzmi - co i gdzie. Który kolor bardziej odpowiada naturze ten na pierwszych trzech czy ostatnich dwóch? Pomalowany fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Ojej wahacz się ułamał :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi