Skocz do zawartości

2S1 Gvozdika -Skif

athlon5

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

... no ale co ja tu będę się wymądrzał podpowiadajcie tak dalej tak jak w tym wątku:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28321&start=105
Nie obraź się, ale właśnie masz okazję się wykazać w tym wątku. Model właśnie wyskoczył z kreta i chłopak czeka na pomoc.

Zaczyna mnie powoli irytować to, że wszyscy są mądrzy po fakcie. Ja zaglądam na forum w miarę możliwości i choć się nie znam, to choć duchowo podtrzymam. Ludzie pytają i nic. A potem to trzeba było zrobic tak i tak. Może zacznijmy dzielić warsztat na profesjonalistów, hobbystów i jeszcze na początkujących. Wtedy przynajmniej będzie wiadomo co od kogo wymagać. Niestety nie wszyscy są jak Eric Clapton (wirtuozami gitary) lub Lionel Messi (superpiłkarzami) - a tylu przecież gra.

P.S. Sorki Athlon5 za zaśmiecanie wątku.

Wiec po kolei {prawie}

1.Właśnie zdałem sobie sprawe ,że to nie prawdziwy czołg ale podkład zostaje .

2.co do osobistej rozgrywki -ten wątek już pominę

3.gecon29-nie denerwuje mnie płyta-zresztą bardzo dobra-poprostu nnie mogę doczekać się całośći

na koniec

Temat podkładu uważam za ZAMKNIĘTY -idę pobawić się dalej,jest jeszcze dużo do zrobienia

Postanowiłem dorobić sobie takie oto elementy-jakieś osłony bo zestawowe maja się nijak do oryginału

82eac757bf8f.jpg

półprodukty

poniżej już na modelu

5a860880fba9.jpg

5ce1b9d0f127.jpg

246d33494d44.jpg

wymagają jeszcze lekkiej obróbki ale chyba będą ok.

I kratka wraz z osłoną (której w modelu wogóle nie ma)

Co z tego zostanie jeszcze nie wiem

ceee232efd75.jpg

9819d70a3006.jpg

d7d3e985d8af.jpg

3fbeaad17634.jpg

fc351ee286ee.jpg

obok leży zestawowa kratka fototrawiona ale mi osobiście przypomina bardziej blache z dziurami

Znalazłem kiedyś sporą ( jak na modelarskie potrzeby} porcję miedzianej blaszki w garażu.

Niestety sprawie problemy przy malowaniu akrylami-trzeba dawać podkład.

Kratka z resztek siatki -pozostałości z zestawów trumpetera do T-55 .

Ta moja wymaga jeszcze podpiłowania tu i tam ale ta zestawowa raczej odpada a tak jak pisałem na początku warsztatu nie dołożę tu żadnego kupnego dodatku.

Przypomniało mi się coś w miarę ważnego przy tym zestawie-dzięki wskazówce Tomka Mroczkowskiego pamiętałem o tym przy "produkcji"

Bezwzględnie przed sklejeniem kadłuba należu popiłować śmiało to miejsce

191bd26d889f.jpg

Jeśli tego nie zrobimy to skif zapewni nam tutaj około 40 mm pancerną płytę .

Robert co do kraty to nie problem ale moja siatka jest niestety bardziej gęsta niż oryginał i po pomalowaniu pewnie nic nie zobaczymy.Z ramą masz rację -choć łatwo nie będzie.

zapewne jest to podkład "czerwony tlenkowy" nr 11 210. Tez go używam, malowałem nim między innymi wieżę RUDEGO - bardzo ładne krycie, duża wytrzymałość na ścieranie i fajny kolor, a do pancerki w sam raz

Dzięki za informację

nie ma problemy mam tylko nadzieję,żę to nie prowokacja

A tak na poważnie.Czy widział ktoś kiedyś Gozdzika z orzełkami?

Ja nie- a szkoda bo bardzo mi sie podobają pojazdy z orzełkami. Chyba jednak czas służby 2s1 w polsce mija się z stosowaniem orzełków i pozostaną mi szachownice.

I pytanie dodatkowe

co to jest

73fe9467590a.jpg

bo to co jest w zestawie tylko z grubsza przypomina ten element a nie bardzo chce mi sie robić od nowa

Nie to nie prowokacja-kolor potrzebny do pewnego projektu.

Co do elementu na zdjęciu ,nie znam jego przeznaczenia -ale skoro zacząłeś przerabiać i dorabiać pewne elementy to proponuję dorobić i ten żeby powiedzenie "nie bardzo mi się chce robić od nowa " nie weszło w nawyk.

To urządzenie opuszcza się do pływania i służy jako kierownice strug wody z gąsienic ,może nie do końca fachowo to określiłem ale z grubsza o to chodzi, w modelu ta część do porażka ,ja w swoim korzystałem zestaw edka który bardzo wzbogaca model sa w nim też te urządzenia.Co do farby o którą pytałeś to ja w swoim użyłem właśnie pactry A 30 może być też odpowiednik Humbrol 155

redzikowo2003022.jpg

zdjęcie pochodzi z : viewtopic.php?f=70&t=798

Niestety Panowie poddałem się próbując to dorobić.Może użyłem zbyt cienkiego (o,25) Pcv ale tak czy inaczej nie byłem zadowolony z efektu.Tak więc na 99% nie zawieszę tego na Gozdziku

Poskładałem zawieszenie ,koła i drobniejsze duperelki już bez przerabiania czegokolwiek.

W zasadzie mógłbym go w sobotę malować ale wybieram się do Radomia wiec muszę to odłożyć

Nie wytrzymałem i zacząłem dziś malowanie

najpierw kolor podstawowy {A-30)

e84f57ee6e95.jpg

4eaea571662c.jpg

potem ten sam+raz czarna raz +biała

df9fc8721897.jpg

zaczynam domalowywanie różnych duperelków

1138061b9856.jpg

b040ac9642e8.jpg

zdjęcia może nienajlepsze ale wieczorne światło juz dość słabe a poza tym to tylko warsztat

...potem ten sam+raz czarna raz +biała

df9fc8721897.jpg

Możesz mi to trochę jaśniej opisać bo jakoś mgliście to dla mnie brzmi - co i gdzie.

Który kolor bardziej odpowiada naturze ten na pierwszych trzech czy ostatnich dwóch?

Pomalowany fajnie wygląda.