Karol_Max Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam! Nabyłem kolejny model do mojej kolekcji amerykańskich bombowców i kolejny firmy Italeri. Sam model nie jest wspaniały, wszystkie linie wypukłe, nie za wiele części ale najsłabszym elementem są kalki, można uznać że są jak by niekompletne, są także nieponumerowane, niezbyt duże te minusy ale w czymś mogą pomóc I to co w pudełku: Wstawiam tego InBoxa, ponieważ Italeri właśnie wznowiło ten model, i ktoś kto go kupi będzie mógł zobaczyć czy zostały wprowadzone jakieś zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Czy ten model ma coś wspolnego ze starym zestawem Heller'a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Sory kolego ale ci nie pomogę bo właśnie od ciebie się dowiedziałem że Heller robił Mitchela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Czy ten model ma coś wspolnego ze starym zestawem Heller'a ? Z tego co się orientuję to nie mają. B-25 to produkcja Italerii. Heller jeśli nawet pakował ten bombowiec to były to wypraski Airfixa, który miał w ofercie całkowicie inną wersję. Obecnie wznowienie ma sporo lepsze kalkomanie i trzy atrakcyjne malowania. W pudełku są oczywiście części do innych wersji Mitchella także ze szklanym nosem. Osobiście polecam. Choć ma wypukłe linie to znajdziemy w pudełku sporo detali. No i cena, wielokrotnie niższa od Hase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexxer_monster_machine Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Racja, model od Hellera miał oddzielne powierzchnie sterowe. Sprawa się rozwiązała więc nic tylko kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 No i cena, wielokrotnie niższa od Hase. Jeszcze można czasem gdzieś wypatrzeć przepak Hasegawy oferowany przez Revella, w cenie ok 60-70 pln, do tego z fajnymi kalkami. To zdecydowanie najlepsza opcja na wykonanie B-25J! Chyba, że ktoś gustuje w stylu vintage... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 To zdecydowanie najlepsza opcja na wykonanie B-25J! Zdecydowanie. Zdarzyło mi się budować B-25 B z zestawu Italeri 1/72 i nie była bułka z masłem Pozostaje mi życzyć powodzenia. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 To zdecydowanie najlepsza opcja na wykonanie B-25J! Zdecydowanie. Zdarzyło mi się budować B-25 B z zestawu Italeri 1/72 i nie była bułka z masłem Pozostaje mi życzyć powodzenia. Pozdrawiam Kornik Na pewno kiedyś wstawię warsztat, więc liczę na twoją pomoc A mógł byś opisać największe minusy modelu, będę wiedział czego się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 1. Złe spasowanie elementów 2. Uproszczenia wnętrza kadłuba, silników i komory podwozia głównego 3. Słabe oszklenie 4. Bardzo mierne kalkomanie jak na Italeri (zapewne wynika to z wieku samego zestawu, gdyż przeważnie kalkomanie tejże firmy są całkiem przyzwoite, przynajmniej pod względem grubości i nakładalności). 5. Km-y pokładowe To chyba tyle. W razie czego oczywiście służę pomocą Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 3. Słabe oszklenie 4. Bardzo mierne kalkomanie jak na Italeri (zapewne wynika to z wieku samego zestawu, gdyż przeważnie kalkomanie tejże firmy są całkiem przyzwoite, przynajmniej pod względem grubości i nakładalności). Te dwie opcje w wypadku tegorocznego wypustu są poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Tegorocznego może tak, ale kolega Karol_Max ma stary zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 5. Km-y pokładowe Nie wiem czy chodzi Ci o te pod kabiną pilota jeśli tak to też mam co do nich wątpliwość bo na większości zdjęć Mitchela z Air comando ich niema ale widziałem też kilka z nimi,więc rozwiej moje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 5. Km-y pokładowe Nie wiem czy chodzi Ci o te pod kabiną pilota jeśli tak to też mam co do nich wątpliwość bo na większości zdjęć Mitchela z Air comando ich niema ale widziałem też kilka z nimi,więc rozwiej moje wątpliwości Chodzi mi o wszystkie km-y. Zarówno te, o których mówisz jak i te ze stanowisk strzelców nie wyglądają zbyt zachęcająco. Można się oczywiście pobawić w ich poprawianie Do do obecności km-ów burtowych w maszynach wymienionej przez Ciebie jednostki, to wszystko zależy od egzemplarza, który chcesz wykonać. Jak będę w domu to przejrzę papiery. Dobrze by jednak było gdybyś podjął decyzję, którą maszynę będziesz robił. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Proszę o wybaczenie, ale będzie post za postem Jeśli chcesz wykonać B-25H z 1 ACG, to nie będzie on miał km-ów na lewej burcie kadłuba gdyż egzemplarz pudełkowy do B-25 H-1 (z tego co dobrze widzę na fotce to samolot nr 43-4271), a ta wersja miała te km-y jedynie po prawej stronie kadłuba. Dopiero od wersji B-25 H-5 (począwszy od egzemplarza nr 43-4405) zaczęto montować km-y również na lewej burcie. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 No dzięki, to teraz będę się zastanawiał którego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeśli mógłbym Ci coś poradzić, to na Twoim miejscu z tego zestawu zmontowałbym sobie wersje H, która rzadziej pojawia się na forach i imprezach modelarskich, a wersję J zakupiłbym sobie z Revella. Decyzja należy do Ciebie Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 a wersję J zakupiłbym sobie z Revella. Ja bym pomyślał nad Airfixem + Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Mój to na pewno będzie wersja H z Air Comando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi