plastikk Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Kupiłem ,okazyjnie pierwszy model w skali większej niż 1/72... Oczywiście ''pierwszaczek'' i chyba pierwszy rodzimy model w skali 1/48. Fordzik Model T. Na początek spojrzenie na i w pudełko: Wypraski robią dobre wrażenie - dobre zdetalowanie,zero nadlewek ,wypychacze w miejscach mało widocznych a jednocześnie delikatne i małe. Duży krok RPM'u od czasów Fordów T w 1/72 czy ciut starszych modeli. Instrukcja - czytelna - w standardzie ostatnich modeli RPM'u Pięć malowań: Dwa ''Żabojadzkie'' z okresu Wielkiej Wojny[na szaro-niebiesko] i trzy Polskie z okresu Wojny Polsko - Bolszewickej[na zielono][kurcze trzeba by jakieś foty takich Fordów wykopać-Polskich]. Kalkomania: Może ktoś się pokusi o uniwersalne figurki w 1/48 [takie Francusko/Polskie] jakiś ''driver'',sanitariusz,''ranien'' i nosze do kompletu... Pierwsze foty z ''produkcji'' jutro - mam nadzieję. A na razie cieszę oko wypraskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Ale dowaliłeś do pieca!! Czaję się na ten model już 2 miesiące .... oglądam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Szczerze mówiąc w tej skali będzie wyglądał lepiej niż w 1:72. Uniwersalne figurki: Ranni cywile (odrobine pozniejsi) Lekarz/kierowca jeszcze troche figur z epoki oraz zwyczajnie siedzących/kierowców Jak będziesz robił scenę to nie zapomnij o ówczesnych protokołach medycznych - np. bez rękawiczek. Pozdrawiam i kibicuję wiernie Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 @kret69 Dzięki za linki - coś się przynajmniej obluka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Preisera bierz w ciemno jakby co. Pełna możliwość konwersji, doskonałą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 O Fordzie w tej skali dowiedziałem się o znajomych Żabojadów. Na początku nie wierzyłem, myślałem, że "skrzek*" sobie robią. *-po polski jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Albo mi się wydaje, albo naprawdę super jakość ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Super jakość - no i kto teraz powie, że nowe modele RPM są do kitu?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Jakość jest naprawdę super - zero problemow z wycinaniem,obrabianiem[a nie ma na razie czego].Plastik naprawdę przyjemny.Spasowanie wzorowe. Z rana posiedziałem i poskładałem troszeczkę. Blok silnika: Tylny most: Ciut powyginane wzmocnienia/usztywnienia... Przedni most: i na sucho całość: Zdetalowanie podwozia robi wrażenie. Tylko czasami instrukcja wzrokowo daje do myślenia[co i jak dokleić]. Przy okazji wygrzebałem linka do budowy/rekonstrukcji identycznego Forda na oryginalnym podwoziu z epoki[co prawda Model 1920 ale...]: http://www.ww1history.com/Model_T_Project.php Doskonały wzorzec,tym bardziej że RPM wzorował swój model na tej odbudowie/budowie, a foty gotowego [1:1] Forda znalazły się na pudle z wersją Amerykańską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 No, no, no.......................... no. Ciekawie. Fajnie, że wypuścili takiego w 1/48. Możliwe, że jeśli dalsze prace będą pod znakiem Jakość jest naprawdę super - zero problemow z wycinaniem,obrabianiem[a nie ma na razie czego].Plastik naprawdę przyjemny.Spasowanie wzorowe. zachęci mnie to do zakupu takowego modelu Masz kibica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Z linii montażowej FORDA: na łączeniach połówek skrzyni biegów - szpara - szpachla... Sam silnik z wydechem. Przejechane gunmetalem plus suchopędzlowanie stalą.Generalnie silnik zniknie pod maską więc po macoszemu wszystko potraktowałem. Przy drugim - [a będzie US. Medical Corp.]- zrobimy już z otwartą maską. Rama podłogowa plus góra maski i ''firewall'' na sucho - pasi - tylko trzeba przy klejeniu geometrię łapać bo zwiewa na prawo. Dotyczy to również tylnego mostu - mi zwiewa prawą strona do góry...prostowanie na kołach. Rączka hamulca ręcznego chyba ciut za krótka.Ponad to RPM nie zrobił samych cięgien hamulca prowadzacych od ''bloku'' silnika do tylnego zawieszenia. Się dorobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Września 2011 Autor Share Napisano 17 Września 2011 Jako ze kompa odzyskałem - po remoncie -to i coś tam u Forda dodałem: Buda założona na sucho,daszek również... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 A ja myślałem, że będzie ambulans, a tu karawan Za dużo nie widać, ale chyba fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Września 2011 Autor Share Napisano 17 Września 2011 Chyba fajnie - tez nie wiem...spasowanie idealne ino instrukcja momentami oszukuje i mami wzrok.Fakt - karawan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancerniak Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak się mają prace nad Fordem? Sam niedawno takowy zakupiłem i powoli robię. Może ktoś się wypowie w kwestii malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Skala optymalna, tylko trudno sie przesiasc. http://euromodelexpo.jimdo.com/goldmodelle-galerie-2012/ Tu masz zlotego medaliste z EME 2012 - tak na podkladke pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Brawa za ciekawy temat . Przykucnę tu sobie , żeby pozerkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 O kurde - a ja mam akurat Fordowstręt...znaczy się nie mam zapału do niego.Na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak bys robił żabojada to Toro model ma kierowce do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak bys robił żabojada to Toro model ma kierowce do niego Z założenia miał być rok 1920.Siem zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi