stroju Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Zrobiłem inboxa przy okazji wnikliwego przeglądania czy jakiś cześci nie brakuje, w modelach żywicznych się to często zdarza, wyszło nawet że mam o jedną więcej, nr 146, jakby komuś brakowało to mam, co z drobnicą to okaże się przy składaniu, ale wygląda że jest wszystko. Model bardzo ładnie opracowany, klocki wlewowe wyraźnie oddzielone od części i będzie problemów z odcięciem, każda część ponumerowana, odlewy bardzo ładne, żadnych bąbli na częściach, długie elementy mogą być lekko krzywe ale to załatwi się w gorącej wodzie. Instrukcja też jest na wysokim poziomie, jak w modelach plastikowych, choć w wersji mostowej trzeba uważać bo początek jest wzięty żywcem z wersji skrzyniowej i pare elementów tam pokazanych nie występuje, tył ramy szczególnie się różni, od kroku nr 16 jest już prawidłowa wersja rozrysowana, ale po dłuższym przejrzeniu nie ma problemów, poza kanistrami, które są w instrukcji a nie ma w częściach (na fotkach na stronie gotowego modelu też nie ma) i gaśnicy nr115 której też nie ma w częściach,a która się pojawia na obrazku z wersji skrzyniowej a dalej widnieje tylko pusty uchwyt, a na fotkach z galerii na stronie nie ma nawet uchwytu. Galeria gotowego modelu: http://www.minimanfactory.com/en/kraz-255b-tmm-3-akos-szabo-m41/ Ja zamawiałem dodatkowo zestaw powiększony, o drugą kompletną sekcję mostową, (ok 150zł dodatkowo) więc pudełko jest wypełnione po brzegi nawet po wyjęciu wszystkich pianek: A tak wygląda zestaw w wersji podstawowej: 5 worków z częściami, podzielonymi tematycznie, większe elementy luzem, jeden woreczek z przezroczystymi elementami , dwie blaszki i oczywiście instrukcja. Rzut oka na detale: Pomosty: Rama podwozia, wysięgnik do pomostu i krata na koło zapasowe: Na zbliżeniach widać że nawet przewody już są obecne. Szoferka: Blachy, większy arkusz ogólnokrazowy a mniejszy do tej wersji: Zawartość worka z kołami: Opony idealnie pasują na felgi, żadnych szpar po wciśnięciu nie ma. Worek z elementami kabiny i błotnikami: Silnik, zbiorniki i stopnie: Zawieszenie i przeniesienie napędu: Elementy do wersji TMM-3: Szkiełka: Zawartość dodatkowa czyli druga sekcja mostu: No i instrukcja: Chętnie przygarnę jakieś fotki oryginału, bo na razie w internecie jest straszna posucha z tą wersją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Niesamowity model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Dzięki za zawartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Gdybym tylko tak bardzo mie bał się żywicy... ;) Wygląda naprawdę interesująco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Stroju - pogadaj z Łukaszem Sosnowskim . Podrzuciłem mu spora porcje materiałów o Krazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Też się bałem i boję żywicy. Skleiłem do tej pory najwyżej dwa żywiczne kokpity samolotowe, nie mam praktyki z tym materiałem. I tak miałem pół pokoju w pyle żywicznym (szlifowanie na sucho) i ból głowy od oparów cyjanoakrylowego kleju. Teraz będę mądrzejszy w szlifowaniu (na mokro) i w klejeniu (lepsze wietrzenie stanowiska pracy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Jak tak Ciebie od klejów bierze to może zbuduj to co ja: Choć ja tylko maluje w tym, kleje i składam w pokoju, dla mnie jest wystarczająco przewiewny. Co do modelu to jeszcze zapomniałem dodać że w tej wersji trzeba spiłować te 3 gniazda na lampki na dachu szoferki, tu nie ma czego takiego, a z instrukcji to bezpośrednio nie wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Musiałbym mieszkanie zmienić, ograniczę się do szerszego otwarcia okien podczas klejenia. Przejrzałem trochę części i znalazłem kilka uszkodzeń (na przykład złamany tylny słupek w drzwiach), ale nic poważnego, czego nie można poprawić bez wysiłku. Czy ktoś będzie robił wersję skrzyniową w polskich oznaczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Niesamowity. Wojtku ile $ jeśli to nie tajemnica, i kiedy warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 [...] Czy ktoś będzie robił wersję skrzyniową w polskich oznaczeniach? Ja będę robił, tylko że cywila, w malowaniu Transbudu. Kilka fotek części z wersji skrzyniowej, marne, bo fotograf ze mnie taki sam jak modelarz Na początek fotka rodzinna Skrzynia: Tylna burta: Nadstawki: Mocowanie koła zapasowego: Instrukcja: Warsztat będzie na dniach, bo dokumentację skrzętnie zbieram od ponad roku i mogę się spokojnie zabierać za buowę. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 W mordeczke, warsztat z budowy transbudowego kraza! Chyba - zawsze chciałem to napisać;) - zasiądę w pierwszym rzędzie!;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 O w mordę, nie moja skala, ale oglądam i będę podziwiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Warsztat będzie na dniach, bo dokumentację skrzętnie zbieram od ponad roku i mogę się spokojnie zabierać za buowę. I co z tym warsztatem, co na dniach zacząć miał się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 PS. 165 EUR tyle dałes za niego ?? Jeżeli tak, to warto było, jeszcze raz, model rewelacyjny i te klosiki z "żywicy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Warsztat będzie na dniach, bo dokumentację skrzętnie zbieram od ponad roku i mogę się spokojnie zabierać za buowę. I co z tym warsztatem, co na dniach zacząć miał się Zaczął się, model jest rogrzebany tylko nie ma na razie fotek Poza tym "na dniach" to dość szerokie określenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 O kurcze tyle żywicy... Ile to waży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi