abir24 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 To czeka Ciebie kolejna zarwana noc ale kadłub nabira smaku. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Mam pytanie do osób tych które wiedzą jak wygląda kolor kadłuba np. w MUSASHI. Położyłem już trzy warstwy farby i wydaje mi się że jest za ciemna ale mogę się mylić, kolor bardziej wpada w brąz niż w czerwień. No i następne pytanie a nawet bym to nazwał konkurs Niestety zakochałem się w flocie Japońskiej z II wojny światowej zakupiłem IJN MYOKO i zestaw blach do niej, no ale jak większość z was, kupuję jak tylko mogę. Postanowiłem dokupić do swoich skromnych zbiorów jakieś towarzystwo dla MUSASHI, MYOKO i planowanego mikołaja (wyczekiwanego) YAMATO Tamki w nowej odsłonie. Edytowane 2 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Do Myoko zestaw z flyhawka? Gdzie kupiłeś? Ja na Twoim miejscu dokupiłbym jeszcze jakiś lotniskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 Do Myoko zestaw z flyhawka? Gdzie kupiłeś? Ja na Twoim miejscu dokupiłbym jeszcze jakiś lotniskowiec Zestaw blach flyhawk kupiłem w Chinach, teraz cierpliwie czekam aż dotrze do mnie kosztował mnie 270 zł z kosztami przesyłki. Jaki lotniskowiec masz na myśli typu Mogami przerobionego na Lotniskowiec czy jednostkę od podstaw pomyślaną jako lotniskowiec. Szczerze mówiąc myślałem o jakimś niszczycielu może stawiaczu min. Ale rozważę taką propozycję i jak kupię to poinformuję od zakupie Co myślicie o IJN YUKIKAZE i czy Tamki czy Hasegawy?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 No, pochwal się kadłubem. "Yukikaze" Hasegawa ale osobiście lotniskowiec http://www.plastikowaflota.pl/wydano/japan.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 No, pochwal się kadłubem. Nie ma czym, położyłem dopiero trzy warstwy farby miejscami jeszcze podkład przebija. Z tego co widzę to muszę wszystko zetrzeć i jeszcze raz od początku tylko obawiam się że odklejania i przyklejania nie wytrzymają elementy fototrawione. Wieczorem zrobię zdjęcia i wrzucę na forum. Wnioski jakie mi się nasuwają to że lepszym podkładem do robienia pasów opancerzenia jest podkład Valejo niż 500 Gunze. Pierwszy ma gorszą przyczepność do podłoża. Valejo i Gunze 500 pomimo położenia grubszych warstw nie zaklejają mikro detali np. nity w moim przypadku wklęsłe. abir24dziękuje za linka właśnie takiego przeglądu sytuacji w skali 1:350 poszukiwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Potrzebuję waszej pomocy, jestem w trakcie kończenia pokładu w części rufowej zanim przykleję tylny pokład chciał bym troszkę pobrudzić drzwi do hangaru od strony wewnętrznej tak aby nosiły ślady użytkowania. Jakiej chemii najlepiej użyć i na jaki kolor pomalować w wewnątrz hangar, przewiduję że będzie otwarty i chciał bym aby dobrze wyglądał a przynajmniej zbliżony do rzeczywistości. Również przydało by się coś do brudzenia kadłuba i całej reszty także czekam na podpowiedzi tak żebym tylko raz pojechał do Martoli bo potem strasznie portfel z pustek boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Mam pytanie co jest lepszym rozwiązaniem. Zakup gotowych wash-ów np.http://allegro.pl/ak-013-rust-streak-grime-rdzawe-zacieki-ak-inter-i1916581985.html Czy pigmentów i płynów np.http://allegro.pl/p239-thinner-for-washes-mig-productions-i1886007022.htmlihttp://allegro.pl/p025-standard-rust-pigment-mig-productions-i1902579470.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Więc tak.. przy użyciu pigmentów wash'a nie będzie.. Wash to połączenie farb olejnych z white spiritem albo np. polecaną benzyną do zapalniczek... zamiast tego możesz użyć oczywiście gotowych produktów -wash'e Miga, Ak, Vallejo, ale są dosyć drogie i trzeba jeszcze doliczyć koszt thinnera... Dobrym rozwiązaniem jest kupno kilku tubek farb olejnych (najlepsze oleje - Van Gogh, ale teńsze renesansy itp.. też się nadają) i rozcieńczalnika (white spirit albo benzynka). Przy użyciu tych specyfików możesz wykonać nie tylko wash, ale również filtry, zabrudzenia, fading, itd.. Kolejnymi specyfikami do brudzenia są pigmenty.. (Mig, Vallejo, Ak) można się nimi pobawić i uzyskać na prawdę świetny efekt... potrzebny jest też utrwalacz - firmowy Fixer od Miga, terpentyna, lakier bezbarwny.. Wszystkich efektów możliwych do uzyskania przy użyciu olei i pigmentów nie da się opisać.. trzeba próbować, a efekty są fenomenalne... poza tym "pigments and oils are extremely hard to get wrong" jak to powiedział znany na yt modelarz... Mam nadzieję, że sprawę troszkę naświetliłem Powodzenia w walce z materią Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benio80 Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 witam ,widzę że podjąłeś się bojowego zadania........moim zdaniem zrób go tak aby było dobrze .....strzelać z tego nie będą..pozdrowionka i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 To co napisał Kami, nic dodać nic ująć. Troszke wacików do uszu i Sido, jeśli masz zamiar pobawić się olejnymi to przyda się jeszcze bibuła do odsączenia farby- kropla farby na bibułe/pergamin/ nie polecam husteczek, papieru toalet.itp. - kłaczki. Miłwj zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Wczoraj troszkę posiedziałem i własnymi siłami przy pomocy płytki PE, wykonałem belki wzmacniające pokładu lotniczego. Niestety belki z blaszki fototrawionej moim zdaniem albo są źle wyskalowane albo ........ . nieszczęsne blachy moim zdaniem źle wyskalowane. Owoc nocy zarwanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Bardzo fajnie wychodzi Ci ten Musashi. Bardzo dokładnie starasz się wszystko odwzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Przyszła chwila na zakup kompresora do aerografu, do tej chwili korzystałem z kompresora od nebulizatora niestety daje zbyt małe ciśnienie i nie zawsze jestem do końca zadowolony z efektów malarskich Zbudował bym lodówkowca mam nawet agregat tylko jest jeden mały problem, mi agregat od lodówki sprzężony z butlą czy jakimś innym zbiornikiem nie przeszkadza tylko mojej małżonce tak. Szperałem trochę na forum i dowiedziałem się tego i owego proszę doradźcie jakiś kompresor max. do 400 zł im tańszy tym lepszy zostanie na drugi aerograf, obecnie jestem posiadaczem modelu TG180, zastanawiam się nad czymś markowym np. http://allegro.pl/aerograf-harder-steenbeck-ultra-plus-gratisy-i1932860741.html wpadł mi w oko taki kompresor co o nim myślicie http://allegro.pl/mini-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-aerograf-i1912204593.html i http://allegro.pl/mini-kompresor-do-aerografu-aerograf-promocja-i1927348872.html Jeśli mogę prosić o doradzenie kompresora i wypowiedzenie się na temat aerografu a może jakiś inny aerograf do 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Oj te żony sam od roku planuje zakup kompresorka i zawsze coś staje na przeszkodzie a ten który posiadam przestaje mnie bawić. Oba które pokazujesz są fajne ale ten ostatni bardziej mi się spodobał i pewnie sam miałbym problem z wyborem więc nie doradze Tobie ale obstawiam ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 14 Listopada 2011 Super Moderator Share Napisano 14 Listopada 2011 Obawiam się, że nic nie zastąpi lodówkowca - w porównaniu do gotowców, ma same zalety i przebija je w każdej konkurencji. Zastanów się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 ja szczerze polecam ten pierwszy http://allegro.pl/mini-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-aerograf-i1912204593.html zbiornik wyrównawczy gwarantuje stabilne ciśnienie, a cicha praca są niezastąpione w sytuacji gdy nie jesteśmy modelarzami eremitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Wczoraj zrobiłem wstęp do świątecznych zakupów i oto ich efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Listopada 2011 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2011 zbiornik wyrównawczy gwarantuje stabilne ciśnienie,Nie do końca.... Stabilne ciśnienie jest gwarantowane przez reduktor ciśnienia a nie fakt zbiornika. Tak naprawdę, aby mieć stabilne ciśnienie to sam reduktor może nie wystarczyć (a właściwie na pewno nie wystarczy) - potrzebny jest zbiornik no i oczywiście wyłącznik ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Przede wszystkim wydajny kompresor, bo co z tego że mamy zbiornik wyrównawczy, reduktor i wyłącznik ciśnieniowy jak pompa tłocząca pow. ma mniejszą wydajność niż odbiornik ( aerograf ). To na tyle z mojego wymądrzania na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Nie do końca.... Stabilne ciśnienie jest gwarantowane przez reduktor ciśnienia a nie fakt zbiornika. reduktor może nie wystarczyć (a właściwie na pewno nie wystarczy) - potrzebny jest zbiornik no i oczywiście wyłącznik ciśnieniowy szczerze mówiąc to się na tym nie znam, anyway niech kompresor ma i zbiornik i reduktor i wyłącznik Przede wszystkim wydajny kompresor, bo co z tego że mamy zbiornik wyrównawczy, reduktor i wyłącznik ciśnieniowy jak pompa tłocząca pow. ma mniejszą wydajność niż odbiornik ( aerograf ). ciśnienie robocze to według mnie nie więcej niż 1,2-2, przynajmniej ja nigdy większego nie ustawiałem. a zdecydowałęś się już na jakieś aero? bo sm coś porządnego bym zakupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Kupiłem kompresor ten ze zbiornikiem. Aerograf zapewne sprawie sobie na mikołaja, jeszcze nie podjąłem decyzji który kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 A nie lepiej butlę na CO2? Cicho, spokojnie, nic się nie zepsuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Listopada 2011 Super Moderator Share Napisano 19 Listopada 2011 A nie lepiej butlę na CO2?Cicho, spokojnie, nic się nie zepsuje... Trzeba mieć jeszcze gdzie ją postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Tak się składa że mam i to 4 butle 2x12L 230bar, 1x 11,4L 220bar i 3L 220bar. Brałem taką opcję pod uwagę i flaszki mojej połowicy nie przeszkadzają. Dziś pierwsze kroki postawiłem z elementami żywicznymi, co mogę powiedzieć o żywicy zbyt łamliwa i w przypadku tych elementów które mam mało dopasowane. dla porównania oryginał Tamki. Lufy z żywicy tak są kruche że nie wiem czy podczas malowania strumień powietrza z aerografu nie połamie ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi