Marcin M. Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Korzystając z urlopu i masy wolnego czasu postanowiłem odwiedzić szczecińskie Muzeum Techniki: A w środku - kawał historii, niestety brak karty pamięci w aparacie sprawił, że nie wszystko mogę na te chwilę Wam zaprezentować Urządzenie poniżej służyło do szlifowania kół. Najstarszy szczeciński motocykl: I cała masa dwukołowców, na ziemi i w powietrzu Junaki: I można wiatr we włosach poczuć: Ursus z drewnianą kierownicą: Ten Stoewer wyciągał 110 km/h na autostradzie Rodzinne autka Smyk i Mikrus: Radiowóz: Maluch w trzech odsłonach: Jeden z ostatnich nabytków - nyska w przekroju: Pozostałe ciekawostki: Ogórek międzymiastowy - dziś wsiadamy z usmiechem, pamiętam, że na kolonie jechałem takim ze Szczecina pod Tarnów: Kolejny eksponat czeka na restaurację: Piętro niżej gratka dla fanów militariów - umundurowanie, broń, rzędy końskie: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam. To musi być bardzo ciekawe miejsce, bardzo fajne zdjęcia będzie więcej? Teraz pluje sobie w twarz bo byłem 2 tyg. temu w Szczecinie i nie odwiedziłem tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 fajna modelka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Teraz już wiem co jest ciekawego w szczecinie! Dzieki za informacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 bardzo fajne zdjęcia będzie więcej? Będzie w przyszłym tygodniu, mam już też zamówienie z PW, więc we wtorek się tam pokażę, jest darmowy wstęp - mam nadzieję, że mnie nie pogonią. fajna modelka! A dzięki, dzięki, w imieniu Żonki. Teraz pluje sobie w twarz bo byłem 2 tyg. temu w Szczecinie i nie odwiedziłem tego miejsca. Teraz już wiem co jest ciekawego w szczecinie Więc przy okazji następnej wystawy modelarskiej w Szczecinie, pokażcie się Panowie tutaj, przywieźcie swój dorobek i będzie okazja obejrzeć to i owo. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Kilka fotek z czasów zanim Muzeum przeniosło się do Zajezdni Niemierzyn: Messerschmit... Citroen CV 11 zapomniane dziecko rodzimej motoryzacji - Beskid/prototyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Świetne muzeum i świetna kolekcja zdjęć Szczególnie kolekcja motocykli robi wrażenie. Będzie trzeba się kiedyś wybrać. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Września 2011 Autor Share Napisano 2 Września 2011 Ostatni dzień urlopu - poniżej to, czego nie pstryknąłem wcześniej: coś z naszej branży - modele tramwajów: I skala 1:1 - pasażerskie i techniczne: Kultowe auta PRL: Syrena coupe: Poczciwe: Bolid formuły Ester: Komunikacja miejska i służby: Wnętrze radiowozu: (zwróćcie uwagę, że aresztant miał do dyspozycji popielniczkę) Dwa rzuty okiem na rozciętą nyskę... ... i zszedłem piętro niżej, coby przyjrzeć się dokładniej militariom - skarbnica wiedzy dla figurkowców, jeśli chodzi o broń czy np. rzędy końskie i tym podobne wyposażenie. Obuwie robocze - końskie: Akceleratory - nożne i ręczne: Siodło kowbojskie: i juczne: I trochę białej broni - na więcej nie starczyło pamięci w aparacie: I ciekawa historia pewnej szabli na koniec: Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Urocza historyjka z bimbrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Kolejne wspaniałe zdjęcia. To muzeum po prostu wymiata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Radiowóz to Warszawa M-20 w której popielniczka była normalnie montowana Super zdjęcia ciekawych pojazdów... I to wszystko nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 22 Września 2012 Share Napisano 22 Września 2012 Kilka fotek z tematycznej wystawy Muzeum Techniki Szczecin ''Kiedy Europa była malutka'' czyli... mikrosamochody lat 50/60/70 XX W. Co robił Messerschmitt po II Wojnie Światowej?? Messerschmitt'a KR 200: Jak widać mieścił się ''pilot'' und dwie persony /w tym jedno kinder... ''Pilot'' miał do dyspozycji wolant... A co robił Herr Heinkel?? No...auto/Heinkel I 53: Kurna - brak tylko jakiegoś MG tylnego strzelca... Również zakłady Dorniera ''spadły'' na drogi/autobany Dornier Delta II : Ot taki Kubelwagen...ino mniejszy.Trochę bombek by do niego weszło. Plus insze mikruski: Fulda ''Fuldamobil'' BMW 600. Velorex - w miłym militarnym odcieniu Szczeciński ''Smyk'' czyli...zapakujemy bebechy z Junaka i będzie auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Wspaniała fotorelacja i kolekcja. Ogórek międzymiastowy To nie ogórek tylko San H100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 To w końcu co, straż czy policja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Maja 2013 Share Napisano 2 Maja 2013 Na pewno straż. A wiesz, że wielu obcokrajowców łapie się na drogowskazy na drodze wokół Szczecina z napisem Police, ze to niby drogowskaz prowadzący na...Policję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Extra relacja, jeszcze bardziej EXTRA muzeum, zbiory etc... u nas najstarszą i na dodatek zabytkową zajezdnię tramwajową przy ul. Dąbrowskiego zamiast właśnie przeznaczyć na choć by taki cel... a jest troszkę eksponatów w Łodzi i było by się czym pochwalić... najpierw sprzedali "prywatnemu", a ten że to zabytek... no cóż zajezdnia poszła z dymem, sam byłem przy tym i utytłałem się nadstawiając karku, a wszystko na łeb leciało... 16h akcji mojej, do późnych godz. popołudniowych dnia kolejnego była dogaszana przez kolejną zmianę. Widać ma nasza Łódź, a raczej jej decydenci od kogo czerpać dobrych pomysłów dla miasta, żeby tylko tak chcieli! Fajnie wiedzieć gdzie można "zapuścić żurawia" w Szczecinie!!! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Na pewno straż. A wiesz, że wielu obcokrajowców łapie się na drogowskazy na drodze wokół Szczecina z napisem Police, ze to niby drogowskaz prowadzący na...Policję? Dobre. A swoją droga super pojazdy. Dobrze że jest jeszcze takie muzeum gdze można obejrzeć piękne odresturowane dawne krazowniki polskich szos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 No muzeum ma się dobrze i warto je zwiedzić. Tu są zdjęcia z zeszłego roku z Paprykarza 2013 http://www.sokol.slupsk.pl/muzeumszczecin/thumb.html I mój ulubieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi